2. mai 2016
2 Min

Mange kjører disse ulovlig

Elektriske ståhjulinger regnes som motorvogner. Les om hva som kan skje med deg om din sønn eller datter kjører ulovlig.

– Elektriske ståhjulinger med maksimal konstruktiv hastighet over 6 km/t regnes som motorvogn i henhold til regelverket. Du trenger ikke førerkort, men du må være fylt 16 år, og ha nødvendige ferdigheter for å kunne kjøre dem, forteller Kurt Ottesen i Statens vegvesen.

Ottesen, som er rådgiver ved Kontor for kjøreteknikk i Statens vegvesen, forteller videre at foreldre kan bli ansvarliggjort dersom barna tar seg en ulovlig kjøretur.

– I ytterste konsekvens kan du som forelder miste førerkortet, sier han.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Siden ståhjulingen er klassifisert som motorvogn, må du være 16 år eller eldre for å kjøre den. Det er samme promillegrense som for bil, altså 0,2. Du kan ikke bruke håndholdt mobil når du kjører.

Kjært barn har mange navn

I dag er det bare kjøretøy basert på selvbalanserende teknologi, såkalt gyroteknikk, som er tillatt. Bakgrunnen er at dagens regelverk ble laget i hui og hast for å innfri valgkampløftet fra 2013 om å tillate Segway.

Kurt Ottesen er rådgiver ved Kontor for kjøreteknikk i Statens vegvesen.

 

 

 

 

Kurt Ottesen

I Norge finnes det ulike typer ståhjulinger, fra store tohjulinger som Segway og Speed Walker, til mindre enhjulinger og ståbrett som Airwheel og ClassyWalk.

Andre navn på ståbrettene er «elektrisk tohjuling», hoverboard eller Swegway. Noen kaller det miniboard.

LES OGSÅ: Segway på grønn tur i nærmiljøet

Det er all grunn til å bli forvirret av navn og begrep, siden ståbrettene aldri har fått noe eget navn. Nå ser myndighetene behovet for å rydde opp i regelverket.

– Vi er i gang med å utarbeide et nytt regelverk for små elektriske kjøretøy. Vi går igjennom alt, for å se hva vi kan justere på. Alt fra tekniske krav til hastighet og aldersgrense, sier Ottesen.

Går mot en oppmyking

Målet er et felles regelverk for kjøretøy som ser like ut, både i fysisk størrelse, lengde og vekt.

– De nye reglene vil omfatte alle elektriske kjøretøy innenfor disse rammene.

Myndighetene skal blant annet vurdere tekniske krav til front- og baklys, bremser, reflekser og signalhorn. På spørsmål om han kan si noe om hvilken retning det nye regelverket går i, svarer han:

– Det er naturlig nok for tidlig å si noe om. Men det er lite trolig at vi strammer inn regelverket. Det blir antakelig heller myket opp, forteller Ottesen.

Statens vegvesen ønsket dette regelverket i utgangspunktet, men på grunn av valgkampløftet var de tvunget til å hastebehandle vedtaket om å tillate Segway.

Kort oppsummert

  • Elektriske ståhjulinger regnes som motorvogn, og aldersgrensen er 16 år
  • Navneforvirringen for elektriske ståhjulinger er stor
  • Myndighetene vil rydde opp i regelverket

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner