stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Nå blir også avfallsbilene elektriske

Av Thea Petrine Hammer 4. oktober 2017

Elektrisk avfallbil

De har kjørt avfall i København i flere år allerede, og nå kommer de elektriske avfallsbilene også til Norge. Sarpsborg er først ut, der to el-avfallsbiler vil stå for avfallshentingen fra og med høsten 2017.

Her kan du se en video fra Sarpsborg kommune der de demonstrerer hvor lavt lydnivået på de nye elektriske avfallbilene er. Fra og med 1. oktober 2017 skal altså to el-avfallsbiler fra Norsk Gjenvinning bli satt i drift i byen og fjerne avfall utslippsfritt og lydløst fra sentrum. De nye lastebilene har en toppfart på 90 kilometer i timen, og en forventet levetid på ti år.

Rekkevidde nok til en hel arbeidsdag

Ifølge Teknisk Ukeblad har de nye el-avfallsbilene en maksimal rekkevidde på 225 kilometer, noe som kanskje ikke høres altfor imponerende ut i første omgang.

 Det som er spesielt på denne typen applikasjoner, er at batteriet ikke bare brukes til framdrift, men      også til å presse avfall, sier direktør Brian Olesen i Phoenix Danmark til Teknisk Ukeblad.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Rekkevidden og batteripakken på 255 kilowattimer (kWh) vil likevel være mer enn nok til den sju-timers arbeidsdagen det er planlagt at de skal gjennomføre. Bilen vil også kunne fullades på 6-8 timer, så rekkeviddeangsten noen føler på når de vurderer elbil vil her være ikke-eksisterende.

LES OGSÅ: NÅ KOMMER DE ELEKTRISKE LASTEBILENE

Elektriske avfallsbiler - en investering

Foreløpig er elektriske lastebiler en hel del dyrere enn mer tradisjonelle diesel- og biogass-biler, gjerne opptil 2-3 ganger dyrere. Dette vil trolig endre seg raskt når industribil-produsentene begynner å produsere el-lastebiler i stor skala og kostnadene dermed blir lavere.

Regner man i tillegg med støtten fra Enova til virksomheter som investerer i batterielektriske kjøretøy og at el-avfallsbilene har både lavere driftskostnader og lengre levetid enn vanlige avfallsbiler, blir ikke forskjellen nødvendigvis så stor likevel.

Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå

Thea Petrine Hammer's photo

Av: Thea Petrine Hammer

Thea Petrine er en av Strømvippas faste bloggere. Hun har fullført videregående skole ved United World College Red Cross Nordic, er glad i å skrive og synes det er spennende å lære om digital markedsføring. For tiden gjennomfører hun førstegangstjenesten i Militærpolitiet. Kontakt: stromvippa@fortum.com

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen