Den siste ukens store “strømsnakkis” har vært regjeringens nye forslag om "Norgespris". Forslaget er et alternativ til dagens strømstøtteordning. Det går ut på at alle privatkunder, også hytteeiere, skal få tilbud om en fast pris på strøm på 50 øre/kWh, inkludert moms. Men hva er egentlig Norgespris, hvordan vil det fungere og hvordan vil det kunne påvirke deg som strømkunde?
Her kommer en presisering av hva vi foreløpig vet om Norgespris:
- Norgespris er ikke tenkt som en egen strømavtale som skal selges. Den er et forslag fra regjeringen til en alternativ støtteordning som privatkunder kan velge i stedet for den vanlige strømstøtten som ble innført i desember 2021. I motsetning til strømstøtten vil Norgespris også være tilgjengelig for fritidseiendommer.
- På lik linje som med dagens strømstøtte, vil kundene også med Norgespris fortsette å ha en vanlig strømavtale hos strømleverandøren sin i bunn.
Prisen regjeringen oppga på 40 øre/kWh er uten moms. Med moms blir prisen 50 øre/kWh.
Forslaget går ut på at privatkunder etter 1. oktober 2025 kan velge mellom to alternativer:
1. Fortsette med strømstøtten slik den er i dag, der staten dekker 90% av prisen over 93,75 øre/kWh, inkludert moms. (75 øre/kWh uten moms).
2. Binde seg i 12 måneder til en fastpris på 50 øre/kWh, inkludert moms. Du vil da måtte betale dette uansett om spotprisen skulle være lavere.
Dette er fortsatt uklart rundt Norgespris:
- Hvordan kundene skal ta valget mellom vanlig strømstøtte eller Norgespris er foreløpig ukjent.
- Hvordan støtten skal utbetales er også foreløpig uavklart. Regjeringen åpner for at kompensasjonen for de som velger Norgespris kan utbetales gjennom nettleiefakturaen slik som det gjøres for strømstøtten, men dette er ikke bestemt.
I praksis vil det bety at kunder med Norgespris i sommerhalvåret også kan oppleve å bli fakturert ekstra dersom det har vært lav spotpris. NO1 hadde for eksempel seks måneder i 2024 hvor gjennomsnitt spotpris aldri oversteg 50 øre/kWh.
- Det er foreløpig ukjent om kundene vil ha anledning til å angre på valget om "Norgespris", og i så fall til hvilke betingelser.
- Om forslaget blir vedtatt. Forslaget må først opp til behandling på Stortinget, og dersom regjeringen sikrer støtte så kan kundene etter 1. oktober velge Norgespris.
Vi følger saken og vil holde deg som kunde oppdatert.
I tillegg til Norgespris inneholdt forslaget fra regjeringen flere andre tiltak for å få redusert folks strømutgifter. Blant annet vil de redusere momsen på nettleien fra 25 til 15 prosent gjeldende fra 1. juli og de ønsker på sikt å fjerne moms på nettleie helt.