stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Pass deg for ventestrøm

Av Stian Mathisen 14. april 2016

2_strom_generell_130416.jpg

Hvis du slurver, risikerer du å få ventestrøm. Det er ikke noe du vil ha.

Du har ikke hørt om ventestrøm, sier du? Det er ikke så rart, men her skal vi forklare hva det er, og hvorfor du ønsker å unngå det.

Vi begynner med en liten forklaring av hvordan strømmarkedet i Norge virker:

Strømkablene som bringer strøm inn i huset ditt eies og vedlikeholdes av den lokale netteieren din. Det er netteieren du betaler nettleie til, så de kan holde strømnettet i god stand.

FØLG FORTUM PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Strømmen kjøper du derimot ikke fra netteieren, den kjøper du fra en strømleverandør. Strømleverandørens jobb er å kjøpe strøm fra kraftprodusentene på strømmarkedet Nord Pool Spot, og selge den videre til deg som strømkunde.

OK, men hva er denne ventestrømmen?

Når du flytter inn i en ny bolig, må du ta kontakt med en strømleverandør og opprette en strømavtale. Men hva skjer dersom du ikke gjør dette? Blir strømmen i boligen din slått av?

Nei, det gjør den ikke. Netteieren (som eier og vedlikeholder ledningene som bringer strømmen hjem til deg) er pålagt å levere strøm til deg inntil du inngår en vanlig strømavtale med en strømleverandør. Det er denne leveringspliktige strømmen som kalles ventestrøm.

LES OGSÅ: Slik sikrer du en god strømavtale på hytta

Navnet ventestrøm kommer av at dette kun er ment som en midlertidig løsning frem til du har opprettet en avtale med en strømleverandør.

Ventestrøm er nemlig mye dyrere enn å kjøpe strøm med en vanlig strømavtale. De første seks ukene betaler man et påslag på 6,25 øre i tillegg til spotprisen. Deretter mangedobles i mange tilfeller påslaget dersom du ikke inngår en strømavtale.

Hva må jeg gjøre for å unngå ventestrøm?

For å forsikre deg om at du har en god strømavtale, bør du kontakte en strømleverandør og bestille en spotprisavtale. Med en spotprisavtale betaler du hele tiden det strømmen faktisk koster på strømmarkedet, pluss et påslag.

Strømleverandøren Fortum leverer kun strømavtaler til spotpris. På Fortum.no kan du enkelt bestille deg en strømavtale!

Kort oppsummert:

  • Når du flytter må du gi beskjed både til netteieren og en strømleverandør at du flytter
  • Inngår du ikke avtale med en strømleverandør vil nettselskapet levere ventestrøm til deg
  • Ventestrøm vil over tid være langt dyrere enn strømmen du kjøper med en vanlig strømavtale
  • Når du inngår en ny strømavtale, bør du sørge for at det er en spotprisavtale, ettersom dette er den billigste avtaleformen over tid

Kilde: Norges vassdrags- og energidirektorat

Last ned gratis sjekkliste: 20 punkter for en god flytteprosess  (for deg og miljøet) Last ned nå

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian er kommunikasjonssjef i Fortum. Han mener elektrifisering av samfunnet med strøm fra fornybare kilder i kombinasjon med bedre utnyttelse av jordas ressurser er viktige løsninger på klimautfordringene.

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen