Home Fortumbloggen Sikker bruk av skjøteledning

Skal du bruke skjøteledninger hjemme, bør du følge disse tipsene for å være sikker på at det er trygt.

Det er ikke farlig å bruke skjøteledninger – så fremt du bruker dem riktig. Dessverre er det ikke alle som gjør det. Hvert år oppstår flere branner som følge av uvettig bruk av skjøteledninger i Norge. I tillegg er det sannsynligvis flere tilfeller med varmgang og smelting som ikke blir rapportert inn.

Dette bør du ikke gjøre med skjøteledningen din:

#1 Ikke bruk skjøteledning på effektkrevende produkter

Skjøteledning skal brukes midlertidig og ikke til effektkrevende produkter som panelovner, hvitevarer og elbil. En huskeregel er at apparater som bruker mer enn 1000 W ikke bør være koblet til skjøteledning over lenger tid.

Årsaken er at en stor belastning over tid kan føre til varmgang i kontakt eller støpsel. 

#2 Ikke koble sammen flere skjøteledninger

Seriekobling av skjøteledninger er ikke anbefalt. Bruk en skjøteledning som er lang nok til behovet. Har du ledningstrommel, bør du kveile ut hele skjøteledningen. En skjøteledning som ligger sammenrullet øker nemlig risikoen for varmgang og nedsmelting. 

#3 Ikke la skjøteledningen bli en permanent løsning
Skjøteledninger skal kun brukes midlertidig, og ikke permanent. Har du behov for flere fastmonterte stikkontakter, bør du heller ta kontakt med en elektriker og be om å få installert en eller flere ekstra kontakter for deg. 

Bruk skjøteledningen kun til midlertidig bruk, for eksempel til arbeid i hagen.

#4 Bruk riktig skjøteledning ute
Må du bruke skjøteledning til utendørsbelysning, for eksempel i forbindelse med juletrebelysning i hagen, må denne være beregnet på utendørsbruk, samt koblet til en jordet stikkontakt. Vanlige skjøteledninger er ikke beregnet til utendørs bruk.​ Ved bruk over lengre perioder kan de tørke ut og sprekke opp.


#5 Ikke lad elbilen med skjøteledning
Skjøteledning skal ikke brukes til å lade elbilen med. Alle elbil-eiere må etter nye regler fra 2022 få installert godkjent hjemmeladeboks der elbilen lades til daglig. Dette er både enklere, sikrere og raskere enn å bruke vanlig stikkontakt.

Hjemmeladere tåler høy belastning over tid og lader mer effektivt. Det gjør ikke en vanlig stikkontakt.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen