Home Fortumbloggen Skades elbilen når den er tilkoblet en ladestasjon fulladet?

Flere og flere skaffer seg hjemmelader, noe som betyr at bilen står mye koblet til laderen. Det trenger ikke nødvendigvis være så farlig for batterikapasiteten som man skulle tro. 

Det er kjekt med hjemmelader. Ikke minst gjør det hverdagen som elbilist en god del enklere, siden man har anlegget for drivstoff stående hjemme hos seg selv. Mange har bilen koblet til laderen sin nærmest hele tiden. Hvor mye har dette å si for batteriets levetid?

God og varm bil med hjemmelader

Det å ha elbilen koblet til laderen hjemme, også etter 100 prosent, trenger ikke være så dumt. I det minste ikke hva komfort gjelder.

— Å ha bilen koblet til hjemmeladeren, for eksempel på morgenene, kan være kjekt en iskald vinterdag. Da kan du velge å forvarme bilen, og komme ut til varm bil når du skal kjøre. Bilen vil da hele tiden få tilført strøm fra laderen, slik at den ikke tapper batteriet ditt mer enn nødvendig, forteller teknisk sjef i Fortum Charge & Drive, Morgan Lind.

Om du likevel vil være litt ekstra påpasselig for batteriet til bilen din, kan du ta dine forholdsregler og ikke koble deg til når du har mye strøm igjen. Om du kjører og lader som en helt vanlig elbilist, har det likevel veldig lite å si.

— Kommer du hjem med 70 prosent igjen, og ikke trenger å kjøre mer før dagen etter, er det helt klart sunnere for batteriet å ikke plugge inn bilen for lading enn å lade det opp derfra til 100 prosent, men det er ingen vits i å tilpasse livet sitt etter dette. Det betyr så lite i praksis for batterikapasiteten til bilen uansett, forteller han.

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen