Du har funnet den perfekte tomten, drømmehuset skal snart oppføres og du har allerede mentalt flyttet inn i boligen som skal bli familiens hjem når alt er klart. Men først må du ta noen viktig valg. En god energiløsning er et av dem.
Når du bygger nytt hus har du en gylden anledning til å velge løsninger som både hjelper på strømregningen og miljøet. Tar du i bruk ny, grønn teknologi er det bare ambisjonsnivået ditt som setter grenser for kombinasjoner og muligheter. Du kan gå for enkeltstående løsninger som vannbåren varme, eller ta den helt ut være din egen kraftleverandør med solceller på taket og vindmølle i hagen. I denne artikkelen går vi gjennom det grunnleggende.
Vannbåren varme er oppvarmingssystemer som bruker vann som energibærer. Via et lukket rørsystem, enten i radiatorer eller gulv, vil varmt vann sirkulere og på denne måten varme opp boligen din.
Vannbåren varme i gulv kan for eksempel sammenlignes med en stor radiator. Arbeidstemperaturen på vannet er så lav at den er skånsom mot alle typer gulvbelegg, også heltre. Faktisk er det slik at man i rom med gulvvarme kan redusere temperaturen med en grad eller to sammenlignet med tradisjonell oppvarming, uten at man opplever rommet som kjøligere.
En av de største fordelene med vannbåren varme er fleksibiliteten. Du kan utnytte alle typer energi til å varme opp vannet, som så i sin tur varmer opp hjemmet ditt. Systemet kan kobles på for eksempel fjernvarme, solenergi, varmepumpe, biobrensel eller elektrisitet. I tillegg er vannbåren varme så bra for inneklimaet at det anbefales av astma- og allergiforbundet.
Da er det heller ikke så rart at vannbåren varme blir stadig mer populært. Ifølge ENOVA velger over 40 prosent av de som skal bygge ny enebolig vannbåren gulvvarme. Vannbåren varme egner seg spesielt godt i kombinasjon med solenergi.
Les også: Sola gjør jobben for deg
Varmepumpe er en vanlig oppvarmingskilde for vannbåren varme. De fleste som bygger nye hus vurderer også å installere varmepumper for å bidra til oppvarming av huset i den kaldere delen av året, samt å bidra til nedkjøling på sommeren.
Vi har tidligere snakket med eksperter som har gitt våre lesere gode råd om varmepumper, og konklusjonen er entydig: Varmepumper er en god varmeløsning for moderne isolerte, energieffektive bygg med lavt energitap.
Kort forklart finnes det fem ulike typer varmepumper:
Solenergi er en av energiformene som kanskje får størst oppmerksomhet for tiden, og flere og flere som bygger nye hus legger ser nå på solenergi som et alternativ både for å redusere strømregningen og bli mer bærekraftige. Nylig har det også kommet solcellepaneler som kan erstatte takstein, og gjør at huset ser ut «som før» samtidig som det genererer strøm når solen skinner.
Hvis du er interessert i solenergi kan du velge mellom solceller og solfanger, eller kombinere begge. Solfangere absorberer strålingsenergi fra solen, og utnytter denne energien til å varme opp vannet i et vannbårent system. Solceller konverterer solenergi til elektrisk energi.
Solceller er for de langsiktige blant oss, som ønsker å produsere en andel av strømmen vi forbruker selv. Det er verdt å merke seg at den opprinnelige investeringen er relativt høy. Kvadratmeterprisen kommer ofte på rundt 1500 kroner – som fort blir 150-200.000 for den mest solrike delen av at tak på en enebolig. Avhengig av solforhold på tomten og retningene på taket kan det ta 10-12 år å tjene inn investeringen, men det er uansett på lang sikt en god investering. Ikke minst for miljøet.
Solceller er en klimavennlig form for energiproduksjon som ikke medfører naturinngrep. Strøm og varme produseres der den skal forbrukes, og overskytende energi kan føres tilbake til strømnettet og brukes av for eksempel industrien, transportsektoren eller erstatte fossil energi i andre land.
Les også: Egner solceller seg i Norge?