28. mai 2021
4 Min

Skal du flytte? Unngå stress ved å pakke effektivt

Alle som har flyttet før, vet at de må belage seg på noen måneder med kaos. Først må du gjennom uker med salig rot når du skal pakke alle tingene dine ned. Så venter uker med virvar når du skal pakke alt opp igjen på et nytt sted. Tilfører du barn, husdyr, jobbforpliktelser og generelt dagligliv inn i miksen, er uttrykket «stress» et understatement.

Forskning viser at flytting er så stressende at det kan gå utover helsa. Barn er spesielt sårbare. Det er mange forhold som gjør flytteprosessen krevende. Hvis du er organisert og systematisk når du pakker, kan du unngå at unødvendig mye rot gjør påkjenningen verre. Her er mine aller beste tips:

1. Kvitt deg med ting du ikke trenger før du pakker

Som regel vet du i god tid at du skal flytte, så start ryddingen så tidlig som mulig. Vær kritisk når du går gjennom tingene dine, og kast, selg eller gi bort alt du ikke skal ha med deg til ditt nye hjem. Ryddeguru Synnøve Skarbø sier at 80 prosent av ryddeprosessen handler om å kvitte seg med ting.

Hvis du i tillegg får tatt mål av rom i den nye boligen din, kan du selge gamle møbler som ikke passer inn. Ved å gå grundig til verks i rydde/kaste-prosessen får du ikke bare mindre ting å pakke, du får også en positiv psykisk gevinst. Psykologer mener at det er flere grunner til at rydding styrker din mentale helse.

Les også: Er du på boligjakt? Disse strømslukene bør du se etter på visning

2. Tenk rekkefølge når du pakker

Tenk gjennom hva du har bruk for lengst i den gamle boligen, og hva du vil trenge først i den nye. Vintertøy vil du neppe ha bruk for på en stund hvis du flytter om sommeren, og omvendt. Gjenstander på loft og kjeller, og alle ting du ikke har daglig behov for, kan du pakke i esker og merke flere uker før flyttedagen.

Pakk gjerne et par «Åpnes Først»-esker, med helt essensielle ting du trenger de første dagene. Dette kan være toalettsaker, undertøy, klesskift, utstyr til måltider, elektronikk samt dyne, pute og sengetøy. Pakker du for hele familien kan det være lurt å pakke en slik eske per person.

20 punkter for en god flytteprosess

3. Bruk skikkelig emballasje når du pakker

Solide kasser er viktig når du flytter. Sjekk at bunnen i kassene er brettet riktig. En god regel når du pakker tingene dine, er å begynne med det tyngste nederst og avslutte med det letteste øverst. Pass på at eskene ikke blir for tunge. 30 kilo bør være maks, noe som tilsvarer vekten av en hyllemeter med bøker.

Ifølge Huffington Post ligger glass, tallerkener, kunst og lampeskjermer på topplisten over ting som går i stykker under flytteprosessen. Gjenstander som lett kan gå i stykker må derfor pakkes inn i bobleplast, eller tekstiler dersom du vil være miljøvennlig. Sokker er for eksempel kjempefine til å pakke glass i. Tallerkener er sikrere hvis de pakkes stående, ikke liggende.

Gjennomsiktige bokser fra IKEA eller Claes Ohlson kan være et godt alternativ både med tanke på oversikt og soliditet. For klær gjelder gjennomsiktige poser. Her vil du også lett se hva boksen eller posen inneholder, noe som kan være til stor hjelp når du skal pakke ut.

Merk alle flytteesker med innhold. Bruk tykk tusj, så teksten er godt synlig ved første øyekast. Du kan også fargekode boksene i forhold til hvilket rom de tilhører. Da kan de lett plasseres på riktig sted, når dere er på plass i ny bolig.

Les også: Verdens beste flyttetips

4. Flytt store møbler på en trygg og effektiv måte

Når de store møblene skal flyttes, er det viktig at det gjøres på en forsvarlig måte. Det utbetales erstatninger for hundrevis av skader på flyttegods i året, og flertallet av skadene er håndteringsskader som oppstår på flyttedagen.

Ta derfor ut alle løse hyller i skap. Demonter ustabile garderobeskap og bordben. Husk å ta vare på nøkler og skruer fra demonterte møbler i en egen pose, og merk hver enkelt pose med hvilket møbel de tilhører. Oppbevar alle posene på samme sted.

Skal du bruke et flyttebyrå, vær sikker på at du inngår kontrakt med en seriøs aktør. Undersøkelser viser at en av fem er misfornøyde med flyttetjenestene sine. Sjekk at byrået er medlem av Norsk Flytteforbund og be om referanser.

5. Husk å få med strømmen på flyttelasset

Når du skal flytte må du huske å si opp nettleie og strømleverandør der du flytter fra, og bestille ny dit du flytter.  Dette gjør du for å unngå å betale strøm for et sted du ikke bor. De som tar over din gamle bolig, tar også over strømmen din. Hvis de ikke har en avtale, må du betale. Dette kan bety veldig høye strømregninger etter at du har flyttet. Sjekk med megleren din hvilke avtaler som har blitt inngått. Bli enige med de som kjøper boligen din om når du skal slutte å betale og de skal begynne.

Husk at det ikke er nødvendig å ta imot strømavtalen megler tilbyr. Det er ingen selvfølge at denne er rimeligst. Du kan når som helst inngå en ny strømavtale. Oversikt over kraftleverandører og deres priser finner du på Forbrukerrådets sine internettsider, strømpris.no. Hvis du er fornøyd med den strømavtalen du har, bør du kontakte dem for å få overført avtalen så fort som mulig.

Er du på flyttefot, og har spørsmål rundt energi, strøm og bærekraftige leverandører, har vi laget en guide du kan laste ned her. Med alt det stresset flytting fører med seg, er høyere puls på grunn av strømregningen det siste du trenger. Husk å ta vare på familien din når du skal flytte. Særlig de små.

New call-to-action

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner