8. april 2022
3 Min

Skal du på ferietur med elbilen i påsken?

Her er tipsene som får deg trygt frem.

Skal du ut på en lengre kjøretur i påsken med elbil, kan det være lurt å planlegge turen litt i forkant. For selv om våren venter rett rundt hjørnet, er ikke snøen borte helt enda.

Elbilen er heldigvis ypperlig på vinterføre – så lenge du tar noen viktige forholdsregler. Vi har samlet de beste tipsene for en vellykket påsketur med elbilen:

1. Legg en plan

Ifølge NAF har elbilen kortere rekkevidde om vinteren, og kan reduseres med alt fra 4 til 30 prosent. Derfor er det viktig å planlegge hvor og når du skal lade elbilen på tur. Norsk elbilforening har laget et nyttig kart over alle ladestasjoner i Norge, Sverige, Danmark og resten av Europa.

Med ladeappen til Fortum Charge & Drive finner du raskt nærmeste ladestasjon når du trenger påfyll, og du får tilgang til ladenettverket til både Kople og Recharge i Norge, Sverige og Finland.

New call-to-action

Hvis du skal på bilferie utenlands, kan det også være nyttig å sjekke ut Plugsurfing, som gir deg tilgang til det største offentlige ladenettverket i Europa.

2. Sjekk dekkene

Gode dekk er viktig for alle biler til enhver årstid, men for elbilen har dekkene mye å si for rekkevidden. Hvis dekkene er for bløte, kan det få store utslag for hvor lenge du kan kjøre uten å lade. Bløte dekk ruller nemlig tyngre, og bruker rett og slett mer energi, ifølge Norsk elbilforening.

Husk også at hjul med større omkrets og rulleflate som regel gir høyere energiforbruk. Dersom du skal kjøpe nye dekk til bilen, kan det være greit å ha dette i bakhodet. Dette gjelder også piggdekk, så det er best å kjøre på piggfrie vinterdekk hvis du kan.

3. Pakk smart

Hvis du skal på påskefjellet i år, kan det hende at du skal pakke med deg en del utstyr. Da kan det være lurt å vite at en takboks tapper bilen for strøm – og det gjelder spesielt for elbilen. Velger du å reise med takboks, bør du vurdere ladeplanen din – i tilfelle du trenger flere stoppesteder enn allerede planlagt.

Skulle du være uheldig og ende opp med tomt batteri midt på fjellet, eller langs en øde landevei, bør du pakke med både nødproviant og varme klær. Silikonspray til ladeluke kan også komme godt med når det er kaldt ute.

Skal du på lengre turer, bør du også pakke med egen ladekabel – selv om du planlegger å bruke hurtiglader. Da kan du lade underveis, også utenfor vanlige ladestasjoner.

4. Spar på varmen

Et varmt batteri fungerer bedre enn et kaldt. Mange elbilister merker derfor at ladingen tar lenger tid om vinteren. For å unngå lang og dyr lading, bør du lade når batteriet allerede er varmt.

Det er også lurt å senke temperaturen i bilen, slik at batteriet tappes saktere. Bruk gjerne setevarmer og rattvarmer for å spare strøm. Bilen bør stå parkert inne, der det er mulig, for å unngå at den blir for kald.

5. Pass på pedalen

En elbil er tyngre enn en fossilbil, og er derfor ypperlig på vinterføre. Hvis du kjører jevnt og unngår unødig akselerasjon og nedbremsing, kan du spare inn mye strøm. Du kan også bruke bilens eco-program, som forhindrer deg i å gi full gass. Temperaturen i bilen justeres også automatisk noen hakk ned.

Regenerering er vanlig hos elbiler. Denne funksjonen sørger for at bilen automatisk bremser der den kan for å lade batteriet. Dette er en nyttig sparefunksjon, men kan derimot være problematisk på isete veier.

NAF anbefaler derfor elbilister å redusere regenereringen om vinteren, for å unngå ulykker. Regenereringen kan du enkelt styre på elbilens dashboard.

God tur, og god påske!

Viktig å vite om piggdekk

  • Piggdekk kan kun brukes fra og med 1. november, og til og med første søndag etter 2. påskedag.
  • I Nordland, Troms og Finnmark kan du piggdekk kun brukes fra og med 16. oktober til og med 30. april.
  • Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.
  • Piggfrie vinterdekk kan du bruke hele året.


Kilde: Statens Vegvesen 

 

Lad smart, ikke dumt. Velg Smartlading fra Fortum.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner