Disse tingene bør du sjekke når du ser etter ny bolig.
Når du er på jakt etter drømmeboligen, er det mye som skal stemme før du slår til. Kanskje skal den ha et visst antall soverom, balkong, stort kjøkken eller utsikt?
Det er fint å skrive ned en prioriteringsliste over hva som er viktigst for deg, og en slik liste kan med fordel også ha noen punkter om hvilke krav du stiller til tilstanden på boligen.
Det finnes en rekke ting du bør sjekke ut når du er på visning, og har du mulighet, er det lurt å ha med seg en fagperson eller noen du kjenner som har litt peiling. De kan avdekke feil, hjelpe deg å se hva som bør gjøres og være ditt «nøytrale øye» når følelsene tar overhånd.
Her er fem tips til hva du bør tenke over når du er på visning:
Det er vanlig at eldre hus og bygninger har dårligere isolasjon enn nyere. Fra 60-tallet var kravet til isolasjon i veggene 10 cm, mens i dag tilsvarer kravene rundt 25 cm. Fokus på varmetap fra vegger og vinduer kom først på 2000-tallet.
Det vil si at jo eldre boligen er, jo større er sjansen for at det ikke har vært særlig fokus på varmetap under byggingen. Det kan trekke fra dører, vinduer og tak, og isolasjonen i veggene kan være dårlig.
Det er noe å være obs på om du er på visning i eldre boliger og bygg, da det kan ha en stor påvirkning på strømregninga.
Når du leser salgsoppgaven til boligen eller er på visning, bør du finne ut hvilken energimerking boligen har. Energimerkingen viser hvor energieffektiv boligen er, og sier noe om hvor store strømutgifter du kan forvente deg.
Energimerket består av en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Energikarakteren går fra A til G, der A er best. En god energikarakter betyr både at det er enkelt å holde en stabil innetemperatur, og at det er mye enklere å holde strømregninga lav. Hvis boligen sluker strøm, får den en dårlig karakter. Hvis boligen er veldig energieffektiv, får den en A.
Les også: Dette betyr energimerkingen for boligen din
Oppvarmingskarakteren er en femdelt fargeskala som går fra rødt til grønt. Den viser hvor energien kommer fra. Hvis boligen benytter seg av fornybar energi, som for eksempel varmepumpe, sol og fjernvarme, blir fargen grønn. Strøm, olje og gass gjør den rødere.
Husk at det er ingen sammenheng mellom energi- og oppvarmingskarakter. Det vil si at en bolig kan ha et høyt energibruk, men med et biobasert oppvarmingssystem, kan for eksempel lande på en grønn F.
Pssst ... Visste du at i boligsøk på Finn.no kan søke etter leiligheter basert på energimerking? Dette kan du huke av i filtreringen.
Les også: Grønne boliglån, hva er det?
Før du går på visning, bør du lese nøye gjennom salgsoppgaven, men tilstandsrapporten er vel så viktig – om ikke viktigere. Rapporten er en grundig vurdering av boligens tekniske tilstand, og er utarbeidet av en uavhengig fagperson (takstmann).
Den inneholder blant annet informasjon om tilstanden på vinduene i boligen. Det gir en indikasjon på om de snart bør skiftes ut eller oppgraderes, og om hvor godt de isolerer.
I rapporten står det gjerne en beskrivelse av vinduer og balkongdør(er), når de er fra, anbefalt brukstid og hvor gamle de er i dag. De får også en tilstandsgrad, som for eksempel TG 2 (vesentlige avvik).
Ifølge Riksantikvaren vil et gammelt vindu med stor sannsynlighet vare lengre enn et nytt – hvis det blir tatt godt vare på. Gamle vinduer kan også oppgraderes slik at de gir tilfredsstillende isolering. Levetiden til nye vinduer anslås å være 20-30 år, mens 100 år gamle vinduer laget av godt trevirke, vil kunne vare i 100 nye år hvis de vedlikeholdes godt.
Når du kjøper bolig skal varmekilder som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner følge med – uansett festemåte. Når du er på visning bør du se hvilke varmekilder som finnes, og finne ut hvilke av disse som inngår i eventuelle fellesutgifter.
Vanligvis er årlig strømforbruk oppført i salgsoppgaven. Hvis ikke, kan du spørre om dette på visning. Kjøper du leilighet i borettslag eller sameie, er utgifter til oppvarming og varmtvann ofte inkludert i fellesutgiftene. Dette bør du uansett sjekke enten i boligannonsen, salgsoppgaven eller spørre om på visning, slik at du får et tydeligere bilde av hvordan strømutgiftene blir.
Når du har kommet så langt at du har kjøpt deg bolig, tilbyr megler deg gjerne en strømavtale. Den trenger du ikke å takke ja til, for det er ingen selvfølge at denne er rimeligst. Det er opp til deg hvilket strømselskap du skal ha: Enten du overfører strømavtalen du allerede har, eller velger å bytte til et helt annet strømselskap enn det du har fra før.
Uansett bør du gjøre litt research om hva slags strømselskap og strømavtale som passer best for deg. Husk også at du kan bestille strøm både før, under og etter flytting på fortum.no. Det kan imidlertid være lurt å gjøre det før overtakelse. Selv om nettselskapene i Norge er forpliktet til å levere strøm til husstander, havner du på det som kalles «leveringsplikt» om du glemmer du å opprette din egen avtale. Det kan fort bli dyrt.
Les også: Er du på boligjakt? Disse strømslukene bør du se etter på visning.