Snust på smarthusteknologi, men synes det blir for dyrt? Disse tekniske nyvinningene krever ikke mye for å bli installert, verken av tid eller penger.
Med smarte produkter kan du styre alt fra lys og varme i boligen, til å se hvem som ringer på. Du kan også enkelt åpne døra, kun ved hjelp av mobilen.
– Nå er det kommet så mange løsninger på markedet som gjør at hvem som helst kan få smarthusteknologi i hjemmet sitt, uten de store investeringene eller inngrepene, og det er godt nytt, sier Geir Arne Gundersen i Fortum og fortsetter:
– Det er nemlig ikke slik at du må velge mellom alt eller ingenting. Du kan innføre akkurat så mye eller lite du selv ønsker av smart teknologi.
Mange begynner i det små, for eksempel lys eller varme i et eller flere rom, bekrefter Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne.
– De enkleste smarthusløsningen du kan starte med er knyttet til belysning og strømstyring. Her finnes det enkle lyspæresystemer på markedet, som for eksempel Philips Hue. De virker slik at du kjøper noen enkle lyspærer med mottakere og en styringsenhet, og du er i gang, sier han.
Disse kan du installere selv uten elektriker, blant annet ved å skru lyspærene inn i lampene du har. Systemet snakker sammen gjennom wifi-nettverket ditt og så styrer du lysenes styrke, om de er av eller på, og hvilken fargenyanse de skal ha, fra en app på mobilen eller fra styringspanelet som følger med.
– På samme måte som med belysning får du også kjøpt andre smarte produkter, som for eksempel røykvarslere, termostater, elektronisk dørlås, kaffetrakter og støvsuger på de store elektrovarehusene, sier Pihl.
Det finnes også smart teknologi som styrer panelovner, og disse er også enkle å sette opp selv. Noen av varmestyringssystemene legger opp til at du kan styre flere panelovner via samme styringsenhet, andre igjen må styres hver for seg.
Du kan enkelt styre både belysning og varme via apper på mobilen. Illustrasjonsfoto: Mostphotos.com
Ulempen med å skaffe seg for mange, individuelle systemer som ikke snakker sammen, er at du fort kan ende opp med mange ulike smarthus-teknologier som styres fra ulike hold. Det kan fort bli rotete og uoversiktlig, advarer forbruker- og kommunikasjonssjefen.
— Mange vil etterhvert ønske å knytte systemene sammen slik at de arbeider sammen, for eksempel ved at lyset inne går på når du låser opp ytterdøren. Men ikke alle systemer kan kobles sammen, og derfor er det lurt å sjekke hvilke som gjør det før du utvider til for mange mindre smarte løsninger, råder han.
Fordelen med de enkle smarte, løsningene er at du kan ta dem med deg dersom du skal flytte. Har boligen et større smarthussystem montert av elektriker, skal det derimot bli værende i huset.
Selv om det kan koste noen lapper å skaffe seg smarte produkter til hjemmet, kan investeringen bidra til at du får bedre kontroll på energiforbruket — og dermed blir premiert med lavere strømregninger.
– Det stedet hvor du kan spare mest penger på å innføre smarthusteknologi vil være på varmestyring, altså ved å styre panelovner, varmekabler og varmepumpe fra ett og samme sted, sier Pihl.
Med Smart varmestyring fra Fortum kan du styre unna pristoppene automatisk, og du kan la varmeapparatene justere seg automatisk ut ifra om det er dag eller natt. For ved hjelp av få tastetrykk på mobilen kan du sette husets varmekilder i sparemodus når du går hjemmefra eller stille inn til nattsenking mens dere sover. Tilsvarende kan du programmere inn at alle varmekildene skal nå en viss temperatur når dere står opp eller kommer hjem fra jobb og skole.
– Det er utrolig mye enklere enn å skulle justere hver eneste panelovn og varmekilde manuelt hver gang du legger deg eller går hjemmefra, det hadde du sannsynligvis aldri giddet å gjøre på sikt, sier Gundersen i Fortum.
|