22.10.2019
4 Min

Slik får du et mer energieffektivt smarthus

Forestill deg at alle de apparatene du omgir deg med i livet ditt kan kobles til internett. Det er ikke bare snakk om mobiltelefoner og PCer, men klokker, alarmsystemer, strømmålere, lyspærer, kjøleskap, ja nærmest alt som kan kobles til strøm. Tenk deg så at disse tingene kan snakke sammen, sende deg informasjon og utføre oppgaver på din kommando.

Internet of things (IoT) er en realitet, og en nøkkelkomponent i hjemautomasjon eller smarthus. Kombinerer du faktorer som kunstig intelligens, IoT og sensorikk er det kun fantasien som setter stopper for hvor sci-fi huset ditt teoretisk sett kan bli.

Likevel er det mange installasjoner som krever en betydelig investering, og det er mye teknologi som lover mer enn den kan holde. I tillegg må du være mentalt beredt på den tålmodighetsprøven det er å «lære opp» og forstå kunstig intelligens.

Teknologien har imidlertid blitt så bra at det i dag er mulig å gjøre funksjonelle og energieffektive smarthusløsninger på flere investeringsnivåer. Du kan for eksempel gjøre huset ditt litt smartere ved å installere en plugg på panelovnene dine. Alternativt kan du legge til rette for at huset ditt blir helautomatisert med sensorikk og komplekse integrasjoner.

Les også: Bli mer miljøvennlig og spar energi hjemme

Smarte lavterskelløsninger som reduserer energibehovet

Noe av det enkleste du kan gjøre for å gjøre for å automatisere huset ditt, er å investere i smarte strømplugger. Dette er kort og godt den billigste måten du kan automatisere deler av hjemmet ditt på.

En smartplugg er rett og slett et strømuttak som plugges mellom eksempelvis en panelovn og veggen, og så kobles til nettet. Pluggene bestemmer når et elektrisk produkt skal slås av og på, og trenger ikke koste mer enn et par hundre kroner.

Panelovner kan være et virkelig strømsluk for mange husholdninger. Kobler du på en smart strømsparer som for eksempel testvinneren Clas Ohlsons WiFi Smart Plug, kan du ved hjelp av en app tidsstyre ovnene i huset ditt.

På denne måten vil ovnene automatisk skrur seg av og på til rett tid slik at det alltid er varmt når du trenger det, og minimalt med strømforbruk når ingen er tilstede.

Les også: Så mye koster det å trakte en kopp kaffe

Litt smartere varme- og lysstyring

Ønsker du en litt mer gjennomført løsning, kan smarte panelovner være tingen. Dette er ovner som har ovennevnte smartplugger innebygd. Flere har også mer avanserte tilkoblingsmuligheter med egne «hubs» som tar seg av kommunikasjonen.

Med en smartovn får du ofte mer avanserte overstyringsmuligheter i appen, som for eksempel midlertidige av- og på innslag med nedtelling slik at du enklere kan tilpasse strømforbruket en dag med uforutsette hendelser.

Er du interessert i lysstyring er smartlyspærer en populær og enkel lavterskelinvestering. Dette er enkelt forklart lyspærer som kobles opp mot smartenheter slik at du kan styre lampene dine med nettbrett eller telefon. Det er også mulig å automatisere belysningen slik at det for eksempel ser ut som om du er hjemme selv om du ikke er det.

Dette er altså snakk om pærer som kan skrus av og på, programmeres, dimmes, skifte tone og farge på lyset, vekke deg om morgenen og mye mer - alt programmert og styrt fra mobilen din - eller med en medfølgende fjernkontroll. Philips Hue og Ikea Trådfri er eksempler på to av de mest populære produktene på markedet.

Les også: Fem tips til en mer energieffektiv livsstil

Smarte termostater og smarthjem økosystemer

Dersom du er interessert i å investere mer i et smarthus-system, kan smarttermostat integrert i et større økosystem være et godt alternativ. På denne måten får du både et automatisert og smart oppvarmingssystem, samtidig som du har mulighet til å utvide med flere funksjoner senere.

Med denne type løsninger kontrollerer du oppvarmingen i huset ditt med smartelefonen. Via egne apper kan du også følge med på hvor mye energi du har brukt og spart.

Før du velger system, bør du imidlertid tenke deg om. Teknologileverandører er generelt flinke til å lage sine egne økosystemer. De fungerer sømløst så lenge du bruker leverandørens utstyr og komponenter, men aksepterer i liten grad utstyr fra tredjeparter.

Hvis du ønsker å stå friere til å bygge ut systemet ditt med ny teknologi og duppedingser senere, bør du vurdere en løsning som muliggjør kommunikasjon på tvers av ulike systemer. Google Assistant og Amazons Alexa er eksempler på dette.

Med mulighet for å tilkobles over 20 000 dingser er Alexa det mest omfattende smarthus økosystemet på markedet i dag. De fleste produkter kan med andre ord integreres sømløst med Alexa. Også termostater som for eksempel Ecobee4 som lar deg kontrollere innetemperaturen med stemmekommando.

Les også: Sånn tjener du penger på strømmen din

Mange mener at det Google-eide firmaet Nest, er stedet man bør se til for den beste teknologien innen smarte termostater. Produkter som for eksempel Nest Thermograph kan lære seg vanene dine, som når du er på jobb eller når du legger deg om kvelden, og styre temperaturen i rommet ut ifra dette. På denne måten hevder den å kunne senke fyrekostnadene dine med opptil 20 prosent.

Det er ingen hemmelighet at oppvarming er den største synderen når strømregningen blir høy. Derfor er det å styre oppvarming et effektivt tiltak for å spare både lommeboken og miljøet. Hvor du vil legge lista i forhold til kompleksitet og investeringsnivå er fleksibelt. Men at smarthus-løsninger gradvis kommer til å gjøre livet ditt enklere og mer komfortabelt fremover, det er vi ganske sikre på.

15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil

 

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér