Gruer du deg til mørketiden? Her får du noen tips som lyser opp høsten.
November markerer overgangen til mørkere dager og lengre netter. For mange kan denne overgangen føles tung. Sollys har en bemerkelsesverdig innvirkning på vårt fysiske og mentale velvære året rundt, men spesielt i de mørkere månedene er det viktig å utnytte lyset maksimalt.
Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) kan enkelte føle seg ekstra trette om vinteren. Fordi vi får mindre sollys, produserer hjernen mer av hormonet melatonin, som kan gjøre deg søvnig. Og fordi utskillelsen av dette søvnhormonet er knyttet til lys og mørke, kan du føle deg tidligere trett om kvelden enn normalt.
Heldigvis finnes det metoder for å erstatte sollyset med annet lys. Her er tre gode råd som hjelper på humøret i høstsesongen.
1. Skap en god lysatmosfære innendørs
I de mørkere månedene kan riktig belysning være avgjørende for å opprettholde en positiv atmosfære innendørs. Det er viktig å tilpasse belysningen til aktiviteten som utføres.
For avslapning og hygge er mykt, varmt lys ideelt, mens sterkt og kaldt lys er best for oppgaver som leksearbeid eller lesing.
Det er også verdt å nevne at LED-lys i dag har vel så gode egenskaper for både søvn og hyggelig innemiljø som mer tradisjonelle pærer, gitt at du velger riktig type og fargetemperatur. LED-pærer er også bra for både miljøet og lommeboka; de er energieffektive og varer lenge.
For å få en koselig atmosfære kan du velge pærer med varm hvit fargetemperatur (2700–3000 kelvin), mens kaldt hvitt lys (4000–5600 kelvin) er mer egnet for oppgaver.
Ifølge NRK beta, som har skrevet en lengre artikkel om dette, har man rundt 3200 kelvin i en stue opplyst med glødepærer. Et tall rundt 3000 eller lavere gir altså et «varmt», oransje-aktig lys, som fra glødelamper eller stearinlys.
Ute i solen er fargetemperaturen omtrent 5600 kelvin. Tall fra dette området og oppover gir et mer kaldt, blåaktig lys. Se etter dette når du velger LED-pære. Du kan lese mer om LED-lys i vår artikkel her.
Som nevnt tidligere har lyset en betydelig innvirkning på humøret og psyken vår. Mangel på naturlig dagslys i vintermånedene kan for noen føre til sesongavhengig depresjon (SAD). Ifølge NHI antas det at mellom 5–10 prosent av Norges befolkning lider av høst- eller vinterdepresjon – altså depresjon som følge av mindre sollys.
For å motvirke dette kan det være nyttig med riktig belysning. Det kan bidra til å regulere kroppens indre klokke. Bruk derfor for eksempel kaldt, hvitt lys på kjøkkenet for å få hjulene i gang om morgenen. Husk også å trekke fra gardinene for å få sollys når du kan. For å fremme avslapping før leggetid bør du ha varmt hvitt lys på soverommet og i stua.
Du bør også være bevisst på å begrense skjermbruk på kveldstid – det blå lyset fra mobiltelefoner, datamaskiner og nettbrett hemmer nemlig produksjonen av søvnhormonet melatonin. Hvis du uansett bruker mobilen i timene før sengetid, hjelper det for noen å sette på nattmodus, som gjør skjermen varmere.
Ifølge NHI er det dessuten viktig å passe på at du regelmessig kommer deg ut av hjemmet. I tillegg til alle fordelene sollys gir oss, viser forskning at både fysisk aktivitet og sosial omgang har en positiv effekt på sesongavhengig depresjon.
Når du trener, produserer kroppen endorfiner, som både reduserer stress og hjelper deg med å sove bedre om natten.
Er du sosial av deg, er det ofte en god unnskyldning til å komme seg ut og bevege seg – enten det er en tur med hunden, med en venn eller en tur på kafé. Det siste er ifølge NHI særlig viktig, rett og slett fordi det siste mange føler for å gjøre på en mørk og kald kveld, er å gå ut. Likevel er altså sjansen god for at du vil føle deg mer energisk hvis du er i fysisk aktivitet hver dag.
Vi ønsker deg en god høst!