stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Slik kan du miste livet når du ser på streaming-tv

Av Thea Petrine Hammer 6. september 2016

laptop_badekar4.png

Du har sett fram til det hele uka; et deilig, varmt bad med såpevann, noe godt i glasset og favorittserien på laptopen. Visste du at det er en potensiell dødsfelle?

– Laptopen vil sannsynligvis dø i kontakt med vannet, og det samme kan mennesket oppi badekaret gjøre dersom både laptopen og hele laderen faller ned i vannet – da er det nemlig snakk om livsfarlige 230 volt som brukes til å lade, kontra en mobil som lades med 5 volt, sier kybernetikkingeniør og elektriker Lars Erik Olsen.

20 volt vs. 230 volt

Midt på laptopens ladeledning er det en klump som konverterer 230 volts-strømmen som kommer fra stikkontakten til 20 volt, som laptopen mates med. Det betyr at dersom du får hele ladekabelen, med denne klumpen, opp i vannet, vil du få et dødelig elektrisk sjokk på 230 volt. Det er derfor stor forskjell på å miste bare laptopen i vannet, og å miste den oppi med hele laderen.

Når man får et elektrisk sjokk, er det vanlig at lungene snevres inn og gjør det vanskelig å puste, samt at musklene strammer seg så det blir umulig å fjerne seg fra strømkilden. På denne måten er det mulig å dø av elektrisk sjokk i badekaret, slik som russiske Evgenia i februar i fjor.  Det er derfor viktig å tenke seg nøye om når man bruker elektriske dingser i nærheten av vann.

LES OGSÅ: Viktig! Dette må du IKKE gjøre hvis barnet får elektrisk sjokk

– Det er mindre farlig med en mobil eller laptop som ikke er tilkoblet lader, ettersom den eneste strømkilden da blir de innebygde batteriene. Likevel bør ingen av delene stå over badekaret, da det kan komme vanndamp som ødelegger elektrisiteten i dem, sier Olsen.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE ARTIKLER OM STRØM!

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

Thea Petrine Hammer's photo

Av: Thea Petrine Hammer

Thea Petrine er en av Strømvippas faste bloggere. Hun har fullført videregående skole ved United World College Red Cross Nordic, er glad i å skrive og synes det er spennende å lære om digital markedsføring. For tiden gjennomfører hun førstegangstjenesten i Militærpolitiet. Kontakt: stromvippa@fortum.com

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen