Fortumbloggen

Slik lader du elbilen på hytta

Skrevet av Dan Joakim Olavesen | jul 18, 2021

Vi nordmenn er både et hyttelskende og elbilelskende folk. Med stadig bedre rekkevidde og batterikapasitet på bilene, er det å kjøre elbilen til hytta et foretrukket valg for mange. Når elbilen blir din faste følgesvenn på hyttetur, er det gode grunner for å investere i en smart ladeboks også ved fritidsboligen.

Sikkerhet er viktig når du lader elbilen på hytta

En skikkelig ladestasjon på hytta er kanskje ikke det som står høyest på prioriteringslista til folk flest. Siden lading på hytta foregår relativt sjelden sammenlignet med lading hjemme, er det lett å tenke at lading fra stikkontakt (også kalt Schuko) er tilstrekkelig for hyttebruk.

Hvis du lader med stikkontakt på hytta er det viktig at du tar sikkerheten på alvor. En elbil trekker strøm over lang tid, noe som innebærer risiko for varmegang og brann i det elektriske anlegget. Hvis det elektriske anlegget på hytta er gammelt, kan slitasje og feilkoblinger øke brannfaren. Bruk av skjøteledning utgjør også en risiko.

Det å «nødlade» en sjelden gang, ved hjelp av vanlig stikkontakt er nesten ikke til å unngå. Men å basere seg på stikkontakt på steder du lader ofte, er ikke tilrådelig. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor å installere en hjemmeladeboks på steder du lader regelmessig.

En ladeboks oppfyller forskriftene for lading av elkjøretøy og sikrer:

  • En dedikert kurs
  • Riktig sikring
  • Jordfeilvern type B 
  • DC-beskyttelse


Ladeboksen gir beskjed om feil og stopper strømtilførselen når bilen er ferdig ladet. En mode 3 ladestasjon gir kort og godt best sikkerhet. (Mode 3 er ladeboks som er skrudd fast på veggen, mens Mode 2 er en kabel med påmontert ladeboks).

Lad elbilen raskere når du er på hytta

En annen grunn til å installere en ladestasjon på hytta, er at du kan lade elbilen raskere. Når du kommer til hytta etter en lang kjøretur og nesten tomt batteri, vil det ta lang tid å oppnå tilstrekkelig rekkevidde dersom du lader på vanlig stikkontakt.

Husk også at hovedsikringen på hytter ofte er mindre enn i boliger. Derfor kan sikringen gå om du bruker flere elektriske produkter samtidig. Det å for eksempel lage mat, sette på ovner og i tillegg lade bil, vil i mange tilfeller være mer enn sikringen på hytta kan levere.

Den elektriske spenningen i nettet uttrykkes i Volt (V). Desto høyere spenning vi har, jo mer effekt kan vi få ut og dermed kortere ladetid. Med en ladestasjon kan du få betydelig høyere effekter enn om du lader med en vanlig stikkontakt.

Les mer om lading av elbil

Ampere (A) handler om strømmen som går fra lader til bil. På en 10 A stikkontakt kan du få en effekt på maksimalt 2,3 kilowatt, noe som tilsvarer 1-1,5 mils kjøring per time du lader. Øker du til 16A vil det gi deg 3,6 kilowatt, eller 1,5 – 2 mils kjøring per time du lader. En ladestasjon hjemme kan ta så mye som 32A.

Hvor fort du kan lade avhenger av flere faktorer enn bare effekt. Forhold som biltype, kapasitet i det elektriske anlegget og forbruk vil også spille inn.

Velg en smart ladeboks når du lader elbilen på hytta

Hvis du først skal skaffe deg ladestasjon på hytta, er det viktig at du velger riktig. Det finnes i hovedsak to typer ladebokser, enkle ladebokser og smarte ladebokser. Prisforskjellen er liten, men forskjellen på muligheter og bruksområder er store.

Smarte ladebokser er koblet til internett, og muliggjør tjenester som ladehistorikk, effektstyring og tidsstyring. I fremtiden kan de for eksempel justeres til å lade når strømmen er billigst, eller slå seg av og på i forhold til belastningen i strømnettet.

Smarte ladebokser kan utnytte hvordan strømprisene varierer gjennom døgnet. Når effekttariffer, eller rushtidsavgift i strømnettet, blir innført i nær fremtid vil du også betale for når du belaster strømnettet mest. En smart ladeboks kan styre dette for deg, slik at du kan lade mest mulig lønnsomt.

En smart hjemmelader kan du styre med en app på smarttelefonen eller koble til en smarthjem-sentral. Med dette kan du starte og avslutte lading etter ditt eget forbruksmønster. En hjemmeladestasjon som er tilkoblet internett setter deg i stand til å utnytte ny teknologi så raskt som mulig.

App for smart lading på hytta og hjemme

Det er også mulig å lade smart, selv om ladeboksen ikke er smart i seg selv. Da trenger du bare en app i stedet. Du kan lese mer om det i artikkelen Hvordan komme i gang med smartlading av din elbil.