20.02.2020
2 Min

Slik unngår du ladeangst

Rekkeviddeangsten er snart en saga blott, men den har blitt erstattet av den nye og snikende ladeangsten.

Det er fredag, du har tatt deg tidlig fri fra jobben og er endelig på vei mot hytta. Været er fint, men det er fortsatt litt kaldt ute. Hele familien er med på turen og dere har planlagt et stopp ved et ladested rett ved siden av ei kro dere kan få dere litt å spise, før dere fortsetter turen videre mot målet.

Problemet åpenbarer seg i det dere nærmer dere destinasjonen for lading. Det er flere som har bestemt seg for å dra tidlig fra jobb. Det er ladekø. Hva gjør dere nå?

Gardere seg mot ladekø

Man kan ikke gardere seg helt mot kø, men det finnes noe man kan tenke på før man legger ut på turer med minst ett ladestopp.

Ligger det flere ladesteder i nærheten av det planlagte stoppestedet, og kan jeg i tilfelle ha alternative stoppesteder på turen?

Hvis ja, og du har strøm nok til det, fortsett til neste ladested. Ladenettverket i Norge er mange steder så godt utbygd, at det antagelig vil være en ladestasjon ganske kort vei fra der du i utgangspunktet planla å stoppe. De aller fleste ladestedene til Fortum ligger også i nærheten av et sted man kan slappe av og få seg en matbit eller en beinstrekk.

Fortum har nå over 1800 ladestasjoner i sitt nettverk over hele Norden, og i Norge finner du hele 1200 av dem. Selv om det stadig kommer nye ladesteder for elbil, vil fortsatt ladekø være en utfordring en stund til.

For å gardere både andre og seg selv mot ladekø, bør man unngå å lade over 80 prosent.

Når man når rundt 80 prosent fulladet batteri kan bilen strupe hastigheten på hurtigladingen for ikke å skade battericellene, og man risikerer å stå mye lenger på ladestasjonen. For mange kan det lønne seg med to kortere ladestopp, enn ett langt.

LES OM HVORFOR HURTIGLADING GÅR TREGERE ETTER 80 PROSENT HER

Om du likevel ønsker å lade helt opp, kan det være bedre å flytte seg til en mellomrask ladestasjon. Ladehastigheten på hurtigladeren kan i noen tilfeller bli like lav som på den mellomraske ladestasjonen de siste prosentene. Det vil også være billigere for deg.

Det er bedre å lade når man stopper, enn å stoppe når man lade. Benytt anledningen til å fylle på litt strøm om du tar deg en hvil på veien. Dette gjør at du unngår både rekkeviddeangsten og angsten for ladekø.

Lurt å studere ladekartet i appen

I Charge & Drive-appen finner du en oversikt over alle Fortum Charge & Drives ladestasjoner. De publiseres fortløpende etter hvert som de ferdigstilles. Vi anbefaler at du planlegger ladestoppene dine før du legger ut på langtur, og et godt sted å starte planleggingen er i ladekartet.

LES MER OM ELBIL I HVERDAGEN PÅ VÅR SAMLESIDE: PASSER ELBIL FOR MEG?

I appen kan du også logge inn på kontoen din, finne veien til en ladestasjon via kartløsningen, og starte og stoppe lading direkte.

Vi anbefaler at du følger Fortum på Facebook, slik at du alltid er sikret de siste nyhetene om elbil, lading og nye ladesteder.

Husk at den enkleste og raskeste måten å lade elbilen på er enten rett i fra appen vår, eller med en ladebrikke fra Fortum Charge & Drive. Den bestiller du enkelt i når du har logget deg inn i samme app, og du kan velge å bli fakturert etterskuddsvis på miljøvennlig eFaktura, eller registrere betalingskort.

Se våre tilbud på hjemmelading her

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér