21.04.2020
2 Min

Smarte målere leser av strømmen for deg

Snart trenger du ikke lenger å lese av strømmåleren din. Innen 2019 får du automatisk strømmåler som gjør livet ditt litt enklere.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har bestemt at alle strømkunder skal ha automatiske strømmålere, også kjent som avansert målesystem (AMS) eller smart strøm, innen 1. januar 2019. Dette er den største moderniseringen av det norske strømnettet på over 100 år.

Den mest åpenbare fordelen med smart strøm, er at du ikke lenger må lese av strømmåleren én gang i måneden. De smarte målerne registrerer strømforbruket på timebasis, og sender automatisk informasjon om strømforbruket til nettselskapet, uten at du behøver å løfte en finger. På den måten får du et mer nøyaktig forbruk for den perioden du blir fakturert, samtidig som det gir mulighet for automatisk styring av forbruket. Alle målerne er godkjent av Justervesenet.

De smarte målerne gir dessuten samfunnet bedre forsyningssikkerhet og på sikt også klimagevinster, fordi vi kommer til å bruke energi mer effektivt.

Bedre kontroll på eget forbruk

En måte du som strømkunde vil kunne spare penger når du får installert smartmåler, er at du vil kunne begrense strømforbruket ditt når prisen på strøm er høyest. Med dagens spotprisavtaler betaler du et gjennomsnitt for hva strømmen har kostet i løpet av hele dagen. Bruker du 50 kilowatt timer (kWh) med strøm i løpet av en dag, betaler du altså den samme gjennomsnittprisen for hver kWh. Med de nye smartmålerne, vil du i stedet betale den faktiske timesprisen for strøm, og på den måten kan du kutte strømforbruket ditt på de tider av døgnet når strømmen er dyrest, som mellom klokken 17.00 og 19.00. På denne måten åpnes en ny og spennende måte å spare penger på strømregningen!

LES OGSÅ: Hvorfor kan jeg ikke bytte netteier?

Det vil komme en rekke tjenester og produkter knyttet til smarte strømmålere som kommer til å gjøre hverdagen lettere og mer energieffektiv, samt forhåpentligvis spare oss for strømkostnader. For eksempel vil elbileiere kunne installere dedikerte ladestasjoner med styringssystem som kommuniserer med smartmåleren, og som gjør at bilen automatisk lades på de tider av døgnet da strømmen er billigst.

Påkrevd for solcellepaneler

Dersom du ønsker å produsere din egen strøm, for eksempel ved bruk av solceller, er det allerede nå påkrevd at du har smartmåler og blir det som kalles plusskunde hos nettselskapet. En plusskunde er en forbruker som produserer sin egen strøm, og som i perioder produserer mer enn man selv forbruker, og derfor må sende overskuddsstrøm ut på nettet. For å få til dette trenger man en smartmåler, ettersom den har en toveisfunksjon som gjør at man kan sende strøm, i tillegg til å motta strøm. På denne måten kan nettselskapet enkelt kjøpe overskuddet av strømmen du produserer.

LES OGSÅ: Joakim produserer sin egen solstrøm

Det er nettselskapet i området ditt som har ansvaret for å installere den nye måleren. Det finnes foreløpig ingen oversikt over når de enkelte nettselskapene skal gjennomføre installasjonen, men du kan kontakte ditt eget nettselskap for mer informasjon.

Kort oppsummert

  • Innen 2019 kommer alle i Norge til å få installert smarte strømmålere
  • De smarte målerne kommer blant annet automatisk til å sende måleravlesning til nettselskapet
  • For å produsere din egen strøm, for eksempel med solceller, må du ha smartmåler allerede i dag. Dette får du ved å kontakte netteieren din

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér