Tenk deg at en app kan vite når strømprisen er lavest, for å så kunne lade elbilen din når det er mest å spare.

Å lade elbil hjemme er i utgangspunktet veldig enkelt, og som regel gjør man det når man er ferdig med dagens oppgaver. Da plugger du bilen i laderen, og der står den til du skal på jobb igjen i morgen tidlig. Med fullt batteri er du da klar til å gjøre unna neste dags arbeidsoppgaver.

Ulempen med slik “tradisjonell” lading er at ladingen setter i gang straks du plugger inn bilen. For mange vil dette skje når de kommer hjem fra jobb, et tidspunkt på døgnet hvor strømprisen vanligvis er på sitt høyeste.

Unngå pristoppene med smartlading

Med smartlading kan strømprisen for det neste døgnet hentes inn, slik at ladingen av bilen skjer utenfor pristoppene. Det gjør at ladekostnadene kan reduseres betraktelig.

360-chart-2
LAD NÅR STRØMPRISEN ER LAV: Grafen viser strømprisene i uke 1 i år, i øre per kWh. Rødt er hvor de fleste starter lading av elbilen – som regel i 16-tiden etter jobb. Grønt viser hvor smartlading ville ladet elbilen din for deg, som regel i løpet av natten.

– Det er en nesten umulig oppgave å regne ut eksakt hvor mye ladekostnaden kan reduseres, men basert på en gjennomsnittlig bilsjåfør i Norge med en vanlig elbil og hjemmelader vil besparelsen ligge på opptil 20 prosent, forteller Kristina Hoff Wanderås, forretningsutvikler i Fortum.

Spar penger – helt automatisk

De siste årene har det skjedd en god del i strømmarkedet, blant annet utrullingen av smarte strømmålere (AMS) og timeprising av strøm. Med en timeavregnet strømavtale kan du nå flytte deler av strømforbruket ditt til de timene som er billigere.

– Det at vi har tilgang til så mye god data og innsikt, gjør at smartladingen virkelig kan bidra til en reduksjon av strømregningen, sier Wanderås.

Det beste med smartlading er at hele prosessen er helautomatisert.

– Smartladingen skjer helt automatisk, alt man trenger å gjøre er å koble sammen appen og bilen. Det gjør at du kan redusere ladekostnadene, selv om du ikke har en smart ladeboks, avslutter Wanderås.

I tillegg bidrar smartlading til å redusere belastningen på strømnettet, hvilket igjen kan gjøre at vi som land ikke trenger å bygge like mye ny strøm-infrastruktur. Det er altså ikke bare bra for lommeboken din, men også godt for både kloden og miljøet.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen