22. juli 2015
2 Min

Solceller med batteri

Med et batteri som Tesla Powerwall koblet til solcelleanlegget ditt, kan du bruke strømmen du produserer når du selv ønsker det. Vi forklarer deg hvorfor det er en god ide!

Solcellepaneler kan naturlig nok ikke produsere energi døgnet rundt, og til tider produserer de mer strøm enn du klarer å bruke. Dette skjer særlig midt på dagen, mens familien er på jobb eller skole og solen står høyt på himmelen. Da selger du overskuddsstrømmen tilbake til nettselskapet, mens du kjøper strøm fra strømselskapet når panelene ikke produserer nok energi til å dekke husholdningens behov.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

For å sørge for at du kan benytte strømmen du har produsert når du trenger den, og dermed kjøpe minst mulig strøm fra strømselskapet, kan du investere i et batteri for å lagre solstrømmen. En slik løsning som har vært mye omtalt nylig, er batteriet Powerwall fra Tesla.

Kan lagre hele dagsbehovet for strøm

Tesla Powerwall kommer i salg høsten 2015, og er allerede før det har kommet på markedet forhåndsbestilt i så store mengder at det er utsolgt til langt inn i 2016. Prisen er forventet å være fra 3000 dollar for et batteri. Men det finnes også andre batterier som allerede er på markedet, dersom du ikke vil vente på Tesla-modellen.

LES OGSÅ: Joakim produserer sin egen solenergi på garasjetaket

En norsk husholdning bruker i gjennomsnitt 44 kWh strøm om dagen. Powerwall-batteriene kommer i to størrelser, for lagring av enten 7 kWh eller 10 kWh. Batteriene kan dessuten seriekobles for å lagre mer strøm, og på denne måten kan du sørge for å lagre hele husholdningens dagsbehov for strøm.

Bruk strømmen når prisen er høy

La oss se på hvorfor det er en god ide å lagre strømmen, så du kan bruke den når du selv ønsker. Dersom du har en strømavtale med spotpris betaler du hele tiden prisen strømselskapet selv gir for strømmen når den kjøpes på kraftbørsen NordPool Spot. Prisene fra kraftbørsen endres hele dagen, og er vanligvis dyrest på de tidspunktene du bruker mest strøm, på morgenen og kvelden. Solcellene produserer derimot mest strøm midt på dagen, når strømprisen er lavere.

LES OGSÅ: Hydrogenbilen er også elektrisk

Med solstrøm lagret i et batteri kan du dermed bruke energien når det koster mest å kjøpe strøm fra strømleverandøren. Har du et stort nok solcelleanlegg kan du dessuten produsere og lagre nok strøm til at husholdningen har strøm tilgjengelig i batteriet hele døgnet.

Kort oppsummert:

  • Med et batteri koblet til solcelleanlegget kan du lagre overskuddstrømmen
  • Dermed kan du bruke strømmen du produserer når strømprisen er høyest, på morgenen og ettermiddagen

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner