29. november 2019
3 Min

– Som forbruker har du større påvirkningskraft enn du kanskje tror

Derfor brenner regnskogen, og slik kan du hjelpe til å bevare den.

Det er umulig å ikke se for seg bilder av brennende regnskog når man tenker tilbake på 2019. I løpet av året har over 9700 kvadratkilometer regnskog gått tapt i Brasil – den høyeste avskogingen i Amazonas på over ti år.

Det er ikke bare de dramatiske bildene fra urskogen som har fanget oppmerksomheten til både norske og internasjonale medier.

Brasils president, Jair Bolsonaro, er blitt beskyldt for å øke avskogingen kraftig i Amazonas etter regjeringsskiftet i januar 2019.

Omfanget av skogbranner som skremmer

Det er i utgangspunktet ikke uvanlig med skogbranner i flere regnskogsområder – blant annet setter bønder og kvegeiere fyr på skogen for å rydde land.

– Fellesnevneren for hvorfor de gjør dette, er på grunn kommersielle interesser. Akkurat i Brasil er soyaplantasjer og beitemark til kyr de viktigste årsakene, forteller Øyvind Eggen, generalsekretær i Regnskogfondet.

Når Regnskogfondet nå fyller 30 år, skjer feiringen likevel med en bismak: De rekordmange skogbrannene hittil i år har vært så omfattende og voldsomme at de røykla storbyer som São Paulo.

Regjeringen svekker viktige institusjoner

Gjennom de siste årene har Brasil betydelig redusert avskogingen, takket være en ganske god lovgivning i bunn. Men siden januar har Brasils regjering hatt ønsker om økonomisk utvikling av Amazonas.

– Derfor har de på kort tid gjort flere grep som svekker instansene som står for håndhevingen av lovene som beskytter regnskogen og urfolks rettigheter i Brasil, sier Eggen.

Arbeidsvilkårene for miljø- og urfolksorganisasjoner har endret seg etter den nye Bolsonaro-regjeringen kom til makten, og regjeringens holdning til avskoging gjør at miljøorganisasjonene føler deres arbeid blir vanskeligere og at de må være mer forsiktige.

Bevar regnskog gjennom strømavtalen din! Med miljøproduktet Grønt Valg bevarer du hele 10.000 kvadratmeter regnskog – hvert år.

Derfor trenger vi regnskogen

I dag utgjør regnskogen seks prosent av jordoverflaten, og huser mellom 50-80 prosent av jordas dyre- og plantearter. De tropiske skogene produserer oksygen, og forbruker omtrent like mye som den produserer.

– Vi kunne kalt Amazonas en vannspreder. Regnskogen trekker nemlig fuktig luft inn fra Atlanterhavet og sender det ut over Sør-Amerika i form av regn. Dette regnet er livsviktig for de store landbruksområdene i Brasil og Argentina, sier Eggen.

Regnskogen har også rundt 260 millioner mennesker som bor i den og er avhengig av skogen for sitt livsgrunnlag. Om regnskogen fortsetter å bli redusert eller forsvinner, vil konsekvensene bli katastrofale.

Brems globale klimaendringer ved å bevare regnskogen

Kanskje tenker du at det ikke er noe du kan gjøre for å hjelpe, men som forbruker har du større påvirkningskraft enn du kanskje tror.

– Når vi løfter i flokk, kan vi sammen gjøre en stor forskjell, sier Eggen.

Her er Regnskogfondets tre tips til hva du kan gjøre:

1. Ikke la regnskogen brenne i stillhet
De som står bak massiv avskoging må kjenne på presset. Fortell dine venner hva som skjer, skriv debattinnlegg og del artikler og informasjon om hvor viktig regnskogen er for kloden.

Finn mer engasjerende informasjon på regnskog.no

2. Vær en regnskogvennlig forbruker
En stor andel av norske kyr, svin, kyllinger og laks får soya og palmeolje i fôret sitt. Som forbruker kan du spise mindre kjøtt og oppdrettsfisk for å dempe etterspørselen etter soya og palmeolje. Du kan også be norske fôrprodusenter ikke kjøpe soya eller palmeolje som har ødelagt regnskog. I tillegg kan du unngå alle produkter med tropisk tømmer.

3. Krev politisk handling nå
Regnskogfondet mener Norge må fryse forhandlingene om frihandelsavtale mellom Brasil og EFTA (Det europeiske frihandelsforbund) inntil avskogingen har stanset og brannene er under kontroll. I tillegg trenger vi trygghet for miljøforkjempere og urfolk garantert. Samt Amazonasfondet reetablert med deltakende styre og systemer.

Da brannene sto på som verst i august og september, viste nordmenn et voldsomt engasjement, og samlet inn nesten 10 millioner kroner til Regnskogfondets innsamlingsaksjon.

Hva vil du si til alle de som har engasjert seg?

– For oss er dette en fantastisk tillitserklæring og et uttrykk for et sterkt ønske hos folk om å redde regnskogen. Støtten vi har mottatt er kjærkommen og vil styrke oss i det videre arbeidet med å verne regnskog i Amazonas og i resten av verden, sier Eggen.

Les også: Hva er en tropisk regnskog?

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér