I mange hjem er både vaskemaskin og tørketrommel i bruk flere ganger i uka, og klesvasken er en «neverending story». Hvor ofte, når og hvordan du vasker og tørker klærne dine kan ha stor betydning for strømforbruket og kostnaden. Her får du tips til strømsparing på vaskerommet:
Klarer du å tørke vekk eller fjerne flekker før de setter seg fast kan du spare mange omganger med vaskemaskinen. Den billigste strømmen er tross alt den du aldri bruker. Har du fått lukt i klærne kan du først prøve å henge dem til lufting ute først. Klærne dine varer lengre og blir mindre slitt ved færre vask.
Noen klær er lettere å holde rene enn andre. Hvis klærne dine krever spesielle vaskeprogram eller må vaskes separat, er det større sjanse for å kjøre maskiner med få klær.
Lettstelte klær som kan vaskes sammen hjelper deg å fylle opp maskinen. illustrasjonsfoto: mostphotos.com
Ull lukter mindre etter bruk enn bomull og syntetiske klær, og ofte holder det med en lufting for at plagget føles nyvasket. Får du flekker på ull anbefales det at du prøver å fjerne det med kaldt vann så raskt som mulig. Må du vaske ull går det fint i maskin, men bruk et vaskeprogram med lavt antall omdreininger og egnet vaskemiddel. Vanlig vaskemiddel kan lage hull i ullplagg.
Det høres helt feil ut, men stemmer faktisk. Tiden erstatter mye vann, og mye vann bruker mye energi. Kjør derfor på øko-program dersom du ønsker å spare strøm.
Vasketemperaturen betyr veldig mye for energibruk. Lavere temperatur sparer strøm. Men hva er varmt nok for at klærne faktisk skal bli rene?
Det blir en avveining mellom hygiene og energiforbruk, men ofte har vi litt temperatur å gå på. Er klærne normalt brukt holder det ofte med 30 grader.
Du sparer strøm ved å vaske på lavere temperatur. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com
Fyll maskinen helt opp før du setter på en vask. En huskeregel er at det skal være plass til en hånd på høykant i tillegg til klærne. Husk også å sjekke vaskemaskinens kapasitet som oppgis i kilo. Nyere maskiner veier også klærne for deg.
Klærne tørker fortere hvis du bruker kraftig sentrifugering under klesvasken. Dette tipset gjelder ikke ved vask av ull eller andre sarte plagg som kan da skade av omdreiningene.
Tørk klærne på stativ eller snor i stedet for å bruke tørketrommel, da denne bruker omtrent dobbelt så mye strøm som en vaskemaskin. Husk også å sjekke vaskeanvisningen. Det er mange klær som ikke skal i tørketrommelen i det hele tatt.
Det er lurt å tørke i rom som uansett varmes opp.
NB: Husk å lufte godt når du tørker klær innendørs, så du unngår at fuktigheten fra klærne skaper dårlig inneklima.
Få av oss tenker klestørking når vi innreder, men det burde vi! Hvis du innreder slik at det blir superenkelt å henge opp til tørk i stedet for trommel, blir det mye mer realistisk å faktisk få det til. Om sommeren kan du henge ut klærne til tørk i sol og varm sommerluft.
Tørk klærne ute dersom du har anledning til det. Illustrasjonsfoto: Vidar Nordli-Mathisen, unsplash.com
Strømprisen endrer seg time for time, så følg med når på dagen strømprisen er lavest. Det kan være mange penger å spare på der.
Du får full oversikt over strømpriser i Fortum-appen