14. oktober 2015
3 Min

Støyfrie elbiler gir færre helseplager

Støy fører til søvnplager og utgifter på 14 milliarder kroner fra felleskapets helseutgifter hvert år. Stillegående elbiler kan spare deg for et hjerteinfarkt, mener Norsk forening mot støy.

Det er ikke bare gjennom reduserte miljøutslipp, at elbiler bidrar til å bedre den norske folkehelsen. Den lave støyen fra elbiler vil også kunne spare oss for felles helseutgifter – amerikansk forskning viser at hvor nær man bor en tett trafikkert vei, kan være en indikator på hvor lenge man får leve.

FØLG FORTUM PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM OG ELBIL!

– Trafikkstøy representerer omtrent 80 prosent av all plagsom utendørsstøy, og omtrent 1,5 millioner nordmenn er plaget av støy. Det er anslått at ulike helsekonsekvenser av støy medfører en samfunnskostnad på 14 milliarder kroner per år, og WHO anslår at hvert femtiende dødelige hjerteinfarkt kan tilskrives trafikkstøy, sier generalsekretær Ulf Winther i Norsk forening mot støy.

Mennesker som er utsatt for trafikkstøy i hverdagen har høyere nivåer av stresshormonet cortisol og høyere puls enn mennesker som ikke er utsatt for trafikkstøy. Det er også vist at mennesker som utsettes for støy heller ikke i samme grad kommer ned i den del av søvnen hvor vi restituerer. Begge deler er noe som påvirker vårt immunforsvar og dermed potensielt også vår risiko for kreft og andre sykdommer.

LES OGSÅ: Hva koster det egentlig å kjøre elbil?

Gledes over elektrifisering av norsk bilpark

Norsk forening mot støy har siden 1963 jobbet for sunne lydmiljøer, og for å redusere støyen du opplever i hverdagen. De ser med glede på den store endringen som skjer i den norske bilparken, som i stadig større grad blir elektrisk.

– Elektrifisering av bilparken vil både gi et lavere og et roligere støybilde fra trafikken, sier Winther.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

- Med økende antall henvendelser fra støyplagete ble det praktisk med en elbil når foreningen rykker ut for å dokumentere støyplager, sier Ulf Winther i Norsk forening mot støy. Foto: Pål Jensen - Med økende antall henvendelser fra støyplagete ble det praktisk med en elbil når foreningen rykker ut for å dokumentere støyplager, sier Ulf Winther i Norsk forening mot støy. Foto: Pål Jensen
 

Forskjellen merkes best i byene

– Kildene til støy fra bil er lyden fra motoren, kraftoverføringen, eksosen og vindstøyen. Dette er lyder som dominerer mens bilen har forholdsvis lav hastighet. Når farten øker til mer enn 40 km/t, vil lyden fra dekkene som ruller ta over som den dominerende støykilden, forklarer Winther.

Det er derfor i byer, hvor hastigheten er lav, at støyreduksjonen elbiler medfører vil merkes best.

LES OGSÅ: Elbilen - hvor miljøvennlig er den egentlig?

– Elkjøretøy har en annen lydsignatur og mindre lavfrekvent lyd vil prege lydinntrykket. I tillegg vil støymengden være lavere, særlig  om byene i større grad benytter miljøfartsgrenser på 30 til 40 km/t. Elbusser og el-varedistribusjon vil også være viktige bidragsytere for å redusere støy, sier Winther.

Oslo er like støyete som London

– I tillegg til elektrifisering av bilparken, vil bruk av støysvak asfalt, støysvake bildekk og økt bruk av kollektivtrafikk være de viktigste endringene for å redusere støyplager og helserisiko i Norge. Vårt håp er at full implementering av slike tiltak - inklusiv elektrifisering av transport - vil kunne redusere støynivået med 12 til 15 desibel, sier Winther.

En slik reduksjon vil gjøre at Oslo rykker langt opp på listen over de minst støyete byene i Europa.

– Mens Oslo i dag har en befolkning som er like sterkt støyplaget som London, og mer støyplaget enn storbyer som Paris, Roma, Berlin, Amsterdam, København og Stockholm, vil vi med slike tiltak kunne rykke oppover den europeiske rangeringslisten for byer med godt og sunt lydmiljø, sier Winther.

Tre desibel er en dobling av støynivået

Han legger til at det er viktig å huske at desibelskalaen er en logaritmisk skala, og at en økning på få tall derfor medfører store endringer.

– En økning i støynivå på 3 desibel innebærer en dobling av støyen, enten økningen er fra 3 til 6 desibel eller fra 67 til 70. Motsatt vil en reduksjon på støyen fra 70 til 67 desibel, bety en halvering, selv om reduksjonen ved første øyekast ser liten ut fordi vi er vant til lineære skalaer.  Men vår oppfattelse av lyd  er ikke noe akustisk måleinstrument. Det innebærer at en økning på 10 desibel av det menneskelige øret oppfattes som en dobling av lydnivået, selv om det akustisk sett utgjør en tidobling, forklarer Winther.

Se våre tilbud på hjemmelading her

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner