Nå som vi går mot kaldere tider, øker strømforbruket i mange husholdninger, spesielt på grunn av oppvarming og økt bruk av belysning. Vi har tatt for oss hjemmet rom for rom og sett nærmere på hvordan strøm brukes i de ulike rommene. Samtidig får du noen effektive strømsparetips som kan hjelpe deg å redusere strømforbruket i årets kaldeste måneder.
Kjøkkenet – oppvask, oppbevaring og tilbereding av mat
Kjøkkenet er et av rommene med høyest strømforbruk, spesielt på grunn av hvitevarer som kjøleskap, fryser, ovn og oppvaskmaskin.
Energisparingstips som påvirker strømregningen:
- Riktig temperatur i kjøleskap og fryser: Sjekk at kjøleskapet er innstilt på +4 °C og fryseren på -18 °C. Hver ekstra grad lavere temperatur øker energiforbruket med opptil cirka 10 %.
- Bruk mikrobølgeovnen: For å varme opp mat, spesielt mindre porsjoner, er mikrobølgeovnen et mer energieffektivt alternativ enn ovnen. Du kan spare opptil 80 % energi.
- Vask fulle oppvaskmaskiner: Sørg for å alltid fylle oppvaskmaskinen helt før du kjører den. Bruk gjerne øko-programmet, som kan spare opptil 30 % energi.
Ekstra viktig før vinteren: Kjøleskap og fryser jobber hardere om vinteren når temperaturen i hjemmet er lavere, så regelmessig avriming av fryseren bidrar til å holde energiforbruket nede. Dette gjelder særlig for eldre modeller.
Sørg for å avrime fryser og kjøleskap med jevne mellomrom. Ilustrasjonsfoto: unsplash.com
Stuen – belysning og elektronikk
Om høsten og vinteren tilbringer vi mer tid innendørs, og det merkes ofte i stuen med økt strømforbruk på grunn av alle apparater og ekstra belysning.
Energisparingstips som gjør en forskjell:
- Standby-modus: Mange apparater trekker strøm selv når de er i standby-modus. Koble ut elektronikk eller bruk grenuttak med strømbryter for enkelt å slå av flere apparater samtidig. Dette kan spare opptil 10 % av husholdningens energiforbruk.
- LED-lys: Bytt ut gamle lyspærer med LED-pærer som bruker opptil 85 % mindre energi og varer mye lenger.
- Bruk dimmere og tidsur: I de mørkere månedene er belysningen ofte på lenger. Installer dimmere og tidsur for automatisk justering av belysningen og unngå at lysene står på unødvendig.
Bytt til LED-lys og bruk gjerne tidsstyring. Illustrasjonsfoto: Getty Images
Badet – varmtvann og oppvarming
Badet er et energikrevende rom, særlig på grunn av oppvarming og varmtvannsforbruk. Selv om vi ikke nødvendigvis dusjer oftere om vinteren, er strømprisene gjerne høyere, noe som får utgiftene til oppvarming av varmtvann til å skyte i været.
Energisparingstips som påvirker strømregningen:
- Kortere dusjer: Det går mye energi til å varme opp varmtvann. Siden strømmen ofte er dyrere om vinteren, kan det fort bli dyrt med dusjing. Å redusere dusjtiden med bare et par minutter kan spare hundrevis av kroner på strømregningen hvert år. Dersom du ikke har installert sparedusj et dette også et godt tips for å få ned strømforbruket.
- Effektiv gulvvarme: Senk temperaturen på gulvvarmen på badet eller slå den av når du ikke trenger den. Gulvvarme er en stor energisluker, og noen graders senking kan gjøre en stor forskjell på strømforbruket.
- Kortere ventilasjonstid: Bruk vifte i kun kortere perioder etter dusjing for å spare både strøm og varme.
Installer sparedusj og dusj kortere for å spare på kostnadene til dusjing. Illustrasjonfoto: mostphotos.com
Soverommet – oppvarming og belysning
I soverommet er strømforbruket ofte lavere enn andre rom i huset, men om vinteren kan både oppvarming og belysning påvirke strømregningen om du ikke er forsiktig.
Energisparingstips som kan senke strømregningen:
- Senk temperaturen om natten: Ved å senke temperaturen i soverommet til omtrent 16–18 °C om natten kan du spare mye på oppvarmingskostnadene, spesielt hvis du bruker elektrisk oppvarming. Søvnkvaliteten blir også bedre når det ikke er for varmt.
- Slå av ladere og apparater: Elektronikk som står tilkoblet fortsetter å trekke strøm, så slå av og koble fra ladere og apparater når de ikke brukes.
- Bruk lystette gardiner: Disse er ofte tykkere enn andre type gardiner og bidrar dermed også til å holde på varmen under kalde netter, noe som reduserer behovet for oppvarming.
Det er anbefalt å ikke ha det altfor varmt på soverommet om natten. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com
Vaskerommet – energikrevende vask og tørking
Vaskerommet er et energikrevende rom, spesielt i vinterhalvåret når det kan være vanskeligere å lufttørke klær.
Energisparingstips som påvirker strømregningen:
- Vask på lavere temperaturer: Vask på 30 eller 40 grader i stedet for 60. Dette kan redusere energiforbruket med opptil 50 % per vask.
- Fyll vaskemaskinen: Sørg for at vaskemaskinen er full før du kjører den. En halvfull maskin bruker like mye energi som en full.
- Lufttørk så mye som mulig: Unngå tørketrommelen når du kan, denne bruker mye energi. Bruk et tørkestativ i et rom med god ventilasjon når været ikke tillater utetørking.
Fyll vaskemaskinen helt opp før du setter den på. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com
Flere strømbesparende vasketips får du her.