7. august 2015
2 Min

Strømslukerne

«Thea! Nå har du stått i dusjen i 15 minutter! Det blir eh …» Febrilsk prøver du å omregne dusjetiden hennes i kroner. Matte har imidlertid aldri vært din store styrke. Frem med mobilkalkulatoren. «Skal vi se … 80 øre … 15 minutter … Det blir 700 kroner, Thea!» Overrasket over det høye tallet du fikk, nedjusterer du. «7 kroner!  Det er 7 kroner du kunne satt inn på BSU-kontoen din, Thea!»

Mellomfornøyd med dagens leksjon, tusler du inn på stua hvor du finner yngstemann godt plantet i sofaen, med Playstation-kontrollen i hendene – som vanlig. Du har nesten glemt hvordan sønnen din ser ut uten hodetelefoner. «Fin dag på skolen i dag, Martin?» Null respons. Fotballspillerne på skjermen styrer seg ikke av seg selv og er langt viktigere enn en innpåsliten pappa akkurat nå. Småoppgitt lar du ham spille videre. Tonen hadde kanskje vært en annen dersom du visste at en spillkonsoll bruker like mye strøm som fem kjøleskap til sammen.

Til tross for at det er din tur til å lage middag, er din utkårede allerede godt i gang med matlagingen. Det virker som hun har glemt at det var din tur, for det er nemlig vanligvis lett å merke på henne at du har glemt noe – veldig lett. «Høres hjemmelaget pizza bra ut?», sier hun, idet hun skrur på vifta. Flerfoldige elektroniske produkter samarbeider nå på full guffe om å forenkle matlagingen mest mulig, helt uten at du tenker over det – du er bare glad for å ha sluppet billig unna. På spørsmål om hun trenger hjelp, får du til svar at alt er under kontroll, men at du gjerne må hente klærne i tørketrommelen i kjelleren. «Selvfølgelig», sier du velvillig …

Halvhjertet innsats

Vi er veldig opptatt av å skru av lyset når vi forlater boligen og korte ned dusjetiden, men vi glemmer ofte de andre elektroniske duppedittene som omgir oss i hverdagen – duppeditter som stjeler mer strøm enn du kanskje er klar over. Vi tyr stadig til tørketrommel i stedet for å henge opp klærne – til og med om sommeren. Vi setter også ofte på halvfulle oppvaskmaskiner og vasker klær på høyere temperatur enn anbefalt, helt uten å tenke på strømmen dette krever. Det må jo bli ordentlig rent, tenker du kanskje.

En vanlig norsk husstand har et gjennomsnittsforbruk av strøm på omtrent 25 000 kilowatt timer (kWh) i året. Mesteparten av denne strømmen går med til oppvarming (60–65 prosent av forbruket), varmtvann og belysning. Hvis du har et gammelt hus med dårlig isolerte vegger, vinduer og lister, bruker du enda mer strøm for å holde temperaturen jevn gjennom året.

Store strømtyver

Oppvarming er overlegent den største kilden til strømforbruk. Varmtvannsberederen er det andre store strømsluket i norske hjem, og står gjerne for omtrent 15 prosent av det totale strømforbruket. Belysning utgjør omtrent 11 prosent og kommer på tredje plass. Nedover lista finner vi naturlig nok mange av apparatene som jevnlig trekker strøm uten at vi nødvendigvis tenker så mye over det, som for eksempel kjøleskap/fryseboks, komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel. Disse apparatene utgjør omtrent 15 prosent av det totale strømforbruket til sammen.

Det gjelder derfor å se det store bildet når du skal spare strøm – flytt blikket litt lenger enn lysbryteren og dusjen. Du kan for eksempel legge enda mer vekt på å henge opp klær til tørk, fylle opp vaskemaskinen helt, ikke bruke mer vann enn nødvendig til koking når du lager mat og skru elektroniske produkter som vanligvis står i standby-modus, helt av – det gagner både deg, lommeboka di og miljøet!

Vi har tatt utgangspunkt i en strømpris på 80 øre/kWh inkludert strømforbruk og nettleie. Dette var den gjennomsnittlige strømprisen i Norge i 2015.

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner