8. juli 2015
3 Min

Strømsparing for hele familien

Økonomien til småbarnsfamilier er ofte preget av en rekke store utgifter, og mange fortviler over den høye strømregningen som dukker opp tilsynelatende altfor ofte. Vi gir deg noen praktiske råd til hvordan du kan holde hvilepulsen nede når strømregningen kommer.

En småbarnsfamilie kan nemlig spare en liten formue hvert år, dersom du tenker energieffektivt og gjør noen enkle grep innenfor husets fire vegger. For selv om sommeren er over oss og energiforbruket i hjemmet normalt er lavere, finnes det flere ting man kan gjøre som kommer både utgiftskontoen og miljøet til gode.

La tøyet blafre i vinden

Etter minstemanns siste herjinger på lekeplassen kan det være fristende å slenge inn en bukse for seg selv i vaskemaskinen så fort du oppdager en flekk, selv om det i mange tilfeller holder å tørke av med en våt klut. Skal du likevel bruke vaskemaskin, sparer du mye i lengden på fylle den ordentlig opp og senke vasketemperaturen – de fleste klær blir faktisk rene på 40 grader. Og selv om været i Norge mildt sagt er varierende, blir det aldri så galt at du ikke finner en anledning til å henge opp tøy til tørk utendørs – gi tørketrommelen en velfortjent ferie!

Reduser badingen

Selv om det kan være behagelig å ta seg et bad en gang i blant og gøy for barna å teste ut de nye badelekene, er det greit å være oppmerksom på at et bad krever tre ganger så mye energi som en dusj. Det er derfor store summer å spare dersom hele familien bruker dusjen i stedet. Hvis man i tillegg installerer et sparedusjhode, kan strømforbruket reduseres med så mye som 70 prosent sammenliknet med et vanlig dusjhode.

Engasjer barna

Gjør barna til miljøagenter ved for eksempel å oppfordre dem til å skru av lyset hver gang de forlater et rom eller slå av barne-tv når det er ferdig – her er det bare fantasien som setter grenser! Ta deretter utgangspunkt i fjorårets strømforbruk. Alt som spares i denne perioden, tas ut i form av penger som kan brukes på noe barna selv velger. Dette gir barna en økt forståelse for hvor mye penger som ligger i å spare strøm og får et fornuftig forhold til strømsparing – og kanskje en tur til LEGO-land neste sommer?

Senk temperaturen

 Selv med små barn løpende rundt i hjemmet, trenger ikke alle rom å være like varme. Oppvarming står for den desidert største posten i strømforbruket, og senker du temperaturen fra 21 til 20 grader, reduserer du forbruket som går med til oppvarming, med hele fem prosent – prosenter som utgjør en god slump penger i løpet av et år. 

Gjør matlagingen mer effektiv

 Med sultne munner å mette er det helt naturlig at det er mye aktivitet på kjøkkenet hos småbarnsfamilier. Bruk derfor ikke mer vann enn nødvendig når du koker mat, ha på et lokk og skru ned varmen når det har begynt å koke. Til steking er det lurt å bruke stekepanner som passer til størrelsen på kokeplatene. Du kan i tillegg lage flere retter hver gang du bruker ovnen – disse kan uansett varmes opp i mikrobølgeovn senere. Husk også å fylle oppvaskmaskinen helt opp før du setter den på og skru av kjøkkenviften når du er ferdig med matlagingen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Følger du disse rådene, er sannsynligheten stor for at strømregningen ikke lenger blir like skummel lesning, og da kan den bare komme så ofte den vil.

Sjekk også ut hvilke apparater i hjemmet som er de store strømslukerne

Noen ekstratips:

  • Kjøp deg varmekomfort. En varmepumpe leverer varme til omtrent en tredjedel av prisen sammenliknet med oppvarming ved bruk av strøm alene.
  • Tin frysevarer i kjøleskapet. De frosne matvarene bidrar til å holde temperaturen i kjøleskapet stabil, og senker dermed energiforbruket.
  • Bruk sparepærer. En sparepære bruker 80 prosent mindre strøm enn en vanlig lyspære og varer dessuten lenger.
  •  Se etter energimerkingen når du går til anskaffelser av nye apparater til hjemmet. A++ er mest miljøvennlig, mens G trekker mest strøm.
  •  Monter tettelister. Sprekker rundt vinduer og dører står for tap av varme og dermed flere hundre kilowattimer i året. Monter tettelist for å stoppe trekken og spare strøm.
  • Ikke vask opp eller skyll oppvasken under rennende vann – fyll heller oppvaskkummen eller bruk en energibesparende oppvaskmaskin.

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner