Jun 4, 2021 12:00:00 AM
4 Min

Ta enkle, miljøvennlige valg hver dag

Alt snakket om klimaendringer kan få noen og enhver til å føle seg både maktesløs og liten innimellom. For hva kan vi egentlig gjøre med det, du og jeg? Her er noen tips for å minne om at valg vi tar i hverdagen faktisk kan gjøre en forskjell.

Handle lokalt

Pandemien har gjort at kjøp og salg av lokale produkter har fått et oppsving, noe som kommer både bedrifter på hjemstedet ditt og miljøet til gode. Hurra! Det er en trend vi virkelig heier på. Støtt opp om nyetablerte butikker og kafeer i nærområdet, og velg kortreist når du kan.

Spis opp maten din og sjekk kjøleskapet

I 2019 kastet vi - ifølge en rapport Matvett har fått laget - 78 kilo spiselig mat per innbygger i Norge. Syttiåtte kilo! Det har gått med en del energi for å produsere, og tilberede den maten. I rapporten kommer det også fram at den viktigste årsaken til at vi kaster mat, er at vi glemmer hva vi har i kjøleskapet.

Å spise opp maten er et tiltak de fleste av oss burde klare å gjøre noe med. Og vi kan sikkert bli bedre på å huske på hva vi setter i kjøleskapet også. Enig?

Kast mindre

Hvis du skulle gjette, hvor mye ville du ha trodd at vi gjenbruker eller resirkulerer av forbruket vårt her hjemme? En rapport fra Circular economy viser at hele 97,6 prosent av det vi forbruker er basert på bruk og kast. Det gjør Norge til dårligst i Europa på gjenbruk. Hvis alle bare blir litt mer bevisste på hva vi kaster, og velger alternativ som gjenbruk, eller å lage noe nytt av det gamle, får det betydning.

Det aller viktigste tiltaket for å kaste mindre, er å kjøpe mindre. Altså å redusere forbruket vårt. Jeg er klar til å ta utfordringen, er du?

Still spørsmål om produktene du kjøper

Ok, vi må innse at verken du eller jeg klarer å kutte ut innkjøpene våre helt. Men jeg er sikker på at vi kan bli bedre på å stille spørsmål rundt det vi kjøper. Visste du at det finnes en lov som gir deg rett til å spørre og kreve å få svar når det gjelder klima og miljø? Vil du vite mer om dette, kan veilederen til Miljøinformasjonsloven være et smart sted å starte.

Gå eller sykle i stedet for å bruke bilen

Har transportvanene dine endret seg under koronapandemien? Undersøkelser viser at det har skjedd noe med hvilke transportmidler vi velger. For noen har bilen blitt et trygt alternativ til kollektivtransport for å unngå smitte, og derfor bruker de den mer. Samtidig har folk med hjemmekontor latt bilen stå. Det blir også flere syklister, heldigvis. Redusert bilbruk er et effektivt tiltak både for helse og miljø.

Tenker du nå at du skal sykle mer i tiden som kommer, men har ikke sykkel, er det faktisk mulig at du må vente litt på å få tak i den du har lyst på. Pandemien har nemlig fått etterspørselen etter sykler til å stige til værs. Har du allerede en sykkel, fortjener den kanskje litt ekstra pleie i år? For det er jo lurt å ta vare på tingene våre.

Ta vare på det du har

I gamle dager var det en selvfølge å reparere hvis noe gikk i stykker. Tilgangen til billige, nye erstatninger har gjort at vi i dag kaster det som kunne vært fikset også. Selv om vi nordmenn fortsatt kaster mye, er det godt å se at stadig flere blir mer opptatt av å ta vare på, og reparere klær og ting, i stedet for å kaste dem. Sjekk ut tavarepådetduhar.no og se om du finner råd og fiksetips du kan bruke.

Bruk mindre vann

Vi mangler ikke vann i Norge. Heldigvis. Likevel er det miljøvennlig å bruke mindre av det, for det kreves både energi og kjemikalier for at vi skal få rent og varmt vann i krana. I tillegg belaster det høye forbruket vårt et rørnett som allerede er sprengt på kapasitet, noe som også fører til økte vedlikeholdskostnader. Og de er det jo du og jeg som betaler.

Visste du at du kan redusere strømforbruket ditt med rundt 700 kWh i året ved å innskrenke dusjetiden fra 15 til fem minutter? Eller at det går med hele 19 liter vann til hver eneste tannpuss når du lar krana stå på? Les om flere sparetips i artikkelen vår Bli mer miljøvennlig og spar energi hjemme.

Bruk naturlige og miljøvennlige vaskemidler

Du kommer ellers langt med vann og mikrofiberklut når du skal gjøre rent. Mange av rengjøringsmidlene vi kjøper, er egentlig overflødige. Men skal du kjøpe noe, så velg miljøvennlige alternativ. Få med deg flere grønne rengjøringstips på framtiden.no.

Jeg håper denne artikkelen kan være til inspirasjon for å ta flere miljøvennlige valg i hverdagen, og at den har minnet deg på at det du og jeg velger, gjør en forskjell.

Vi byr på strøm – hvis du tar våre klimautfordringer

Sammen kan vi gjøre mye i form av små ting i hverdagen som i sum blir til noe stort. Som faktisk forbedrer verden. 

Derfor har vi laget et belønningsprogram som bygger på akkurat dette – små klimautfordringer som er lette å gjennomføre og som faktisk gjør en forskjell. I stedet for bonuspoeng og plastkort, får du en gang i måneden, en ny utfordring. Når du velger å delta på en av våre utfordringer, belønner vi deg med strøm. Det er vår måte å si takk til deg, for at du er med på å ta vare på fremtiden.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen