stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Tips for lading av elbil i sommerferien

Av Dan Joakim Olavesen 29. juni 2018

iStock-586195060

Stadig flere tar elbilen på sommerferie - her er noen gode tips for deg som skal kjøre på langtur med elbil for første gang!

Før du legger ut på ferie med elbil bør du planlegge ruten din. En god idé her er å laste ned Fortum Charge & Drives nye app for iOS og Android. I denne ser du alle Fortums ladestasjoner i Norge. I appen kan du også se om en ladestasjon er ledig eller opptatt, registrere deg som kunde, starte og stoppe ladinger, bestille ladebrikker og administrere kundeforholdet ditt med Fortum Charge & Drive.

For ferie i Norge har også Elbilforeningen en app du kan bruke som ruteplanlegger.

Skal du ut av Norge med elbil i ferien, kanskje på bilferie i Europa, er det lurt å laste ned en app som viser deg ladestasjoner over hele kontinentet. Her er det flere å velge mellom, og blant alle apper kan den til Plugsurfing være kjekk å ha. 

Sørg for at du vet rekkevidden for bilen din. Sommerstid har du også ganske sikkert lenger rekkevidde enn du for eksempel har vinterstid, men ta hensyn til kaldere temperaturer på sommeren også.

Bruk helst veistrekninger som er godt utbygd med tilbud for lading av elbil.

LES OGSÅ: Fortum lanserer ladevettreglene

Etikette ved ladestasjoner

Ta hensyn til de rundt deg. I ferietiden kan det være mange som vil lade samtidig.

Hurtiglad helst ikke batteripakken din til over 80 prosent, og helst ikke om det er flere som skal lade på ladestedet. Dette er det to grunner til. Den ene er at bilen din senker ladehastigheten når du kommer til rundt 80 prosent batterikapasitet. Den andre er at det vil koste deg vesentlig mindre, samt ta minst like lang tid, å flytte deg fra en hurtiglader til en mellomrask eller normallader, om du vil lade til 100 prosent.

Les mer om lading av elbil på vår samleside: Lading av elbil

Hjelp hverandre! Kan du mye om elbil og lading? Så flott! Med mange nye elbilister på veiene i Norge, er det fint om man kan lære hverandre et par tips og triks. Det tjener alle på i lengden.

Lad når du kan og ikke når du må. Du må ikke vente til batteriet ditt har nådd neglebitende verdier. Skal du innom en butikk og du ser en ladestasjon? Lad i vei!

Det er ikke sikkert du trenger å hurtiglade, om du skal ha et langt stopp. Da kan det være lurt å finne seg en normallader, eller en mellomrask. I tillegg frigjør du et hurtigladepunkt til noen som trenger det.

LES OGSÅ: Slik unngår du ladeangst

Utstyr og pauser

Ta med en Type 2-kabel tilpasset bilen din, for normal- og mellomrask lading. Ta også med nødlader, altså en ladekabel med vanlig stikkontakt. Det kan hende du får behov for den.

Sist men definitivt ikke minst. Ta gode pauser! Ved mange ladesteder er det fullt mulig å få tatt en god hvil og spist litt mat, eller titte litt på flott natur. En god benstrekk nå og da gjør deg også mer opplagt, og til en tryggere bilist.

Ha en flott sommer, og god tur!

Har du gode råd til andre elbilister som skal kjøre elbil på langtur i sommer? Del dem med oss i kommentarfeltet nedenfor!

  Elbil
Dan Joakim Olavesen's photo

Av: Dan Joakim Olavesen

Dan Joakim er markedskoordinator for Fortum Charge & Drive. Han har tidligere jobbet som kultur- og sportsjournalist, og innen digital design og digital markedsføring. Det frivillige kultur- og musikkliv er det som står hans hjerte nærest. I tillegg er han veldig opptatt av ny teknologi og dingser, og selvfølgelig elbil.

  • 1 Kommentar

Søk i bloggen