Jun 18, 2021 12:00:00 AM
3 Min

Tips for lading av elbil i sommerferien

Stadig flere tar elbilen på sommerferie - her er noen gode tips for deg som skal kjøre på langtur med elbil for første gang!

Last ned app for ladestasjoner og ruteplanlegger

Før du legger ut på ferie med elbil bør du planlegge ruten din. En god idé er å  laste ned Fortum Charge & Drive-appen for iOS og Android.

I appen finner du raskt nærmeste ladestasjon når du trenger påfyll. Du kan også se om ladestasjonen er ledig eller opptatt, registrere deg som kunde, starte og stoppe ladinger, bestille ladebrikker og administrere kundeforholdet ditt med Fortum Charge & Drive.

For ferie i Norge har også Elbilforeningen en app du kan bruke som ruteplanlegger.

Koronaen setter trolig en stopper for mange utenlandsreiser denne sommeren også, men når det blir mulig, kan det være greit å vite at det finnes apper som viser deg ladestasjoner over hele kontinentet. Her er det flere å velge mellom, og blant alle apper kan den til Plugsurfing være kjekk å ha. Du finner lenke til den helt nederst på Plugsurfing-siden. I denne registrerer du en betalingsløsning, og starter og stopper lading på mange tusen ladepunkter i Europa. Plugsurfing har også en egen brikke du kan bestille, om du føler for å ha noe fysisk å forholde deg til i tillegg til appen.

Etikette ved ladestasjoner

Det blir stadig flere og flere ladestasjoner langs veien, men du kan fortsatt møte på kø i de travleste periodene. Ta hensyn til de rundt deg. I ferietiden kan det være mange som vil lade samtidig. De siste årene har nettverket også blitt utvidet med lynladere på en del lokasjoner. Har du en bil som får godt utbytte av å lade på disse laderne, er det noe du bør benytte!

Les mer: Ladevettreglene fra Fortum Charge & Drive

Hurtiglad helst ikke batteripakken din til over 80 prosent, og helst ikke om det er flere som skal lade på ladestedet. Dette er det to grunner til. Den ene er at bilen din senker ladehastigheten når du kommer til rundt 80 prosent batterikapasitet. Den andre er at det vil koste deg vesentlig mindre, samt ta minst like lang tid, å flytte deg fra en hurtiglader til en mellomrask eller normallader, om du vil lade til 100 prosent.

Les også: Watt? Må jeg betale per minutt for hurtiglading?

Hjelp hverandre! Kan du mye om elbil og lading? Så flott! Med mange nye elbilister på veiene i Norge, er det fint om man kan lære hverandre et par tips og triks. Det tjener alle på i lengden.

LES MER OM LADING AV ELBIL PÅ VÅR SAMLESIDE:  Lading av elbil

Fylt av ladeangst?

Lad når du kan og ikke når du må. Du må ikke vente til batteriet ditt har nådd neglebitende verdier. Skal du innom en butikk og du ser en ladestasjon? Lad i vei!

Det er ikke sikkert du trenger å hurtiglade, om du skal ha et langt stopp. Da kan det være lurt å finne seg en normallader, eller en mellomrask. I tillegg frigjør du et hurtigladepunkt til noen som trenger det.

Sørg for at du vet rekkevidden for bilen din. Sommerstid har du også ganske sikkert lenger rekkevidde enn du for eksempel har vinterstid, men ta hensyn til kaldere temperaturer på sommeren også.

Bruk helst veistrekninger som er godt utbygd med tilbud for lading av elbil.

Les også:  Slik unngår du ladeangst

Utstyr og pauser på elbiltur

Ta med en Type 2-kabel tilpasset bilen din, for normal- og mellomrask lading. Ta også med nødlader, altså en ladekabel med vanlig stikkontakt. Det kan hende du får behov for den.

Sist men definitivt ikke minst. Ta gode pauser! Ved mange ladesteder er det fullt mulig å få tatt en god hvil og spist litt mat, eller titte litt på flott natur. En god benstrekk nå og da gjør deg også mer opplagt, og til en tryggere bilist. Vil du ha noen tips til effektive øvelser du kan ta? Sjekk ut artikkelen Knebøy eller kaffe - hva gjør du i ladepausen?

Ha en flott sommer, og god tur!

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen