3. juli 2017
2 Min

Trenger jeg ladestasjon til elbilen hjemme?

Jeg har ladet elbilen med vanlig stikkontakt i lang tid. Er hjemmeladestasjon bare en måte å lure meg for penger?

Norske myndigheter har bestemt at dersom du ønsker å utnytte elbilens maksimale ladekapasitet, så er det ikke tillatt å lade bilen på en vanlig stikkontakt.

Årsaken er at vanlige stikkontakter ikke er beregnet for den høye belastningen som lading av elbil medfører. Tenk på strømledningen til komfyren din: Den har et spesialstøpsel fordi komfyren trekker mye strøm. Komfyren bruker du kanskje i toppen en time av gangen. Lading av elbilen fører til en konstant belastning som til tider er enda høyere enn komfyrens, og den gjør det i mange timer av gangen.

Svakheter i det elektriske anlegget kan føre til brann i veggene

I tillegg til at selve kontakten er et svakt punkt, kan i mange tilfeller strømkablene som går fra sikringsskapet til stikkontakten være underdimensjonerte for lading av elbil. De kan også være gamle og slitte, og det øker sjansen for at det kan skje en ulykke med for eksempel varmeutvikling i kablene som ligger skjult i veggen. Ikke nødvendigvis første gang du lader bilen, men etter lang tids bruk.

Derfor kreves det en skikkelig hjemmeladestasjon med en godkjent installasjon for lading av elbil.

En annen fordel med hjemmeladestasjon er at den kan styres med en app og gi deg nyttig  informasjon om forbruket ditt.

Les mer om ladestasjoner til elbil hjemme på vår samleside: Lading av elbil. 

Er ladekabelen som følger med bilen farlig?

Ladekabelen som følger med elbilen kalles en nødlader. Den er ikke farlig å bruke fra tid til annen, den er blant annet egnet til å lade bilen når du er på besøk hos noen som ikke har hjemmeladestasjon.

Men på det faste ladepunktet i din egen bolig ditt bør du ha en dedikert ladestasjon på grunn av den vedvarende belastningen lading medfører. Når en vanlig stikkontakt overbelastes over tid, vil det føre til slitasje på det elektriske anlegget, som beskrevet ovenfor.

Bør jeg bekymre meg for å lade elbilen?

Nei, det bør du ikke. Med en hjemmeladestasjon som er montert etter forskriftene med dedikert kurs i sikringsskapet, jordfeilbryter type b og en kraftig strømkabel, er det fullstendig trygt å lade elbilen.

Med hjemmeladestasjon fra Fortum er du sikret en ladeløsning i hjemmet ditt som oppfyller alle sikkerhetskravene. Vi oppgraderer det elektriske anlegget ditt til å tåle belastningen lading av elbil medfører. Vi har dessuten saumfart markedet etter de beste hjemmeladestasjonene, så du slipper å måtte gjøre det selv.

Fortums ladestasjoner er dessuten klargjort for fremtidige behov med kommuniserende løsninger via WiFi eller mobilnett.

Les mer om Fortums komplette ladeløsninger

Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner