stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Uten strøm forblir de i fattigdom

Av Stian Mathisen 9. mars 2016

040316_elektrisitet_afrika_3.jpg

Mødre i landsbyen Sidonge i Kenya utsettes for miljøgifter som tilsvarer å røyke to pakker sigaretter hver dag, fordi de ikke har tilgang til strøm.

Å leve uten strøm er kun et tankeeksperiment for oss i Norge. Strømmen er en så integrert del av hverdagen at alt ville blitt snudd på hodet om vi måtte klart oss uten. Kjøleskap, internett, komfyr, varmt vann, elektrisk oppvarming, betaling i butikker, mobiltelefoner – listen over ting som ikke ville fungert uten strøm er nesten uendelig.

I andre deler av verden er det mange som bare kan drømme om vår ubegrensede tilgang til strøm. Dette kalles energifattigdom. Å leve uten tilgang til strøm defineres av Verdensbanken som en av de viktigste utfordringene i kampen mot fattigdom.

Strøm kan fjerne giftige lamper og gi rent vann

Landsbyen Sidonge i Kenya er et av stedene hvor innbyggerne lever i energifattigdom. Her, som mange andre steder i Kenya, finnes ingen mulighet for å koble seg til et strømnett, slik vi kan her i Norge. Sidonges innbyggere bruker dyre dieselgeneratorer til å produsere elektrisitet for landsbyen, og de bruker giftige parafinlamper som lyskilder. Lampene er ineffektive og brannfarlige, parafinen er dyr og gassene som lampene avgir er svært helseskadelige. Verdens helseorganisasjon melder at familier som benytter parafin til belysning og matlaging får i seg like mye skadelig røyk som om man røyker to pakker sigaretter daglig.

Dessuten må innbyggerne drikke urent vann fra elven, fordi de ikke har mulighet til å rense vannet.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Solcellepaneler gir jobber og sikkerhet

Alt dette ønsker strømselskapet Fortum og crowdfunding-selskapet TRINE, i samarbeid med private investorer, å endre ved å støtte selskapet RVE.SOL med å bygge et lokalt solcelleanlegg i Sidonge.

Med energi fra solcelleanlegget, som vil gi strøm til femti familier, åpnes forretningsmuligheter som gir innbyggerne en sjanse til å komme seg ut av fattigdom. Solenergien gir dem et renseanlegg for vann og et kjølelager som gjør at de kan selge melk og rent vann til andre landsbyer. Den gir også lys til familiene, så barna kan lese og gjøre skolearbeid, uten å måtte bruke giftige parafinlamper.

Og ikke minst kan selskapet som gjennomfører solcelleinstallasjonen benytte erfaringene til å oppskalere prosjektet til å benyttes andre steder i Kenya.

Du kan også bidra!

TRINE er et svensk selskap som gir private investorer mulighet til å investere i solcelleprosjekter som bekjemper energifattigdom. Du kan også bidra til at mennesker som lever i energifattigdom kan få strømmen de trenger for å skape seg en bedre hverdag, og det trenger ikke koste all verden – investeringer kan være fra $25.

Fortum har samarbeidet med TRINE om prosjektet i Sidonge, ved at Fortum har bidratt med samme sum som de private investorene. Det førte til at prosjektet nådde 200 prosent av sitt investeringsmål på rekordtid, og satt ny nordisk crowdfunding-rekord.

­– Fortum ser stadig etter muligheter til å forbedre vår forståelse av forretningsmodeller knyttet til solcelleinstallasjoner som ikke er koblet til strømnettet, i fremvoksende markeder. På dette stadiet fungerer vi som en tilrettelegger for TRINE, så de kan prøve ut sin modell for å skaffe kapital gjennom crowdfunding, sier teknologidirektør Heli Antila i Fortum.

Selv om prosjektet i Sidonge er fulltegnet, kan du lese mer om hvordan du kan bidra i andre prosjekter på TRINEs nettsider!

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

 

 

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian er kommunikasjonssjef i Fortum. Han mener elektrifisering av samfunnet med strøm fra fornybare kilder i kombinasjon med bedre utnyttelse av jordas ressurser er viktige løsninger på klimautfordringene.

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen