4. november 2020
2 Min

Hva er hydrologisk balanse og hvorfor bør du bry deg?

Har du hørt om hydrologisk balanse? Ikke? Du er nok ikke den eneste, men om du er opptatt av strømpriser, bør du følge med på denne balansen. 

I Norge står vannkraft for nær 95 prosent av all strømproduksjon. Derfor vil også mengden vann i magasinene ha mye å si for strømprisene fremover. Du kan nesten se på vannmengden som et stort batteri som vi kan tappe strøm fra ved behov. Mens en elbil kan ha et batteri på 50 kilowattimer (kWh), har Norge et batteri på cirka 118 terawattimer (TWh). 

Husk! 1 terawatt (TWh) = 1 000 000 000 kilowattimer (kWh). 

Skjermbilde 2020-11-02 kl. 21.05.17

Fyllingsgrad i norske magasiner. Skjermdump fra NVE.

Er det en våt høst slik vi har nå, er tilsiget av vann som renner til et vassdrag av interesse fordi det betyr at produksjonen må gå for fullt slik at det ikke renner over. Som vi vet styres strømprisene av tilbud og etterspørsel og når det er mye strøm tilgjengelig, blir  prisene lave.

I slutten av uke 44 i år var det et overskudd på vannbalansen på 19 TWh mot normalen.

Fyllingsgraden i vannmagasinene var på hele 93,4 prosent i uke 42 (NVE) og det ble produsert 14 prosent mer vannkraft i tredje kvartal sett mot fjoråret. Ettersom vi ikke kan lagre alt vannet, ble det eksportert betydelig med vannkraft fra Norge til kontinentet noe som reduserer behovet for kull- og gasskraft.

Her kan du se krafteksport og import i sanntid: https://www.electricitymap.org/map

Gratis strøm og historisk lave strømpriser

Overskuddet på den hydrologiske balansen har i år altså ført til svært lave strømpriser. Det har til og med vært timer hvor strømprisene har vært negative. En gjennomsnittlig kunde hos Fortum har derfor spart 1000 kroner på strømregningen i tredje kvartal i år sammenlignet med samme periode i 2019. Se våre strømavtaler her.

– Det har vært oppgang i spotprisen i oktober, men prisen har vært noe fallende igjen de siste dager på grunn av en våtere og mildere værtype, sier Kristian Fossum, Portfolio Manager i Fortum. 

Kristian forteller videre at det ikke blir noen større endring i den hydrologiske balansen fremover. På grunn av den gode balansen vil vannkraftproduksjonen være høy og eksporten til kontinentet vil fortsette grunnet de store prisforskjellene mot kull og gass.

Kort sagt er det altså været som har mest å si for hva du må betale for strømmen i Norge.

Klissvåt oktober

På Blindern i Oslo ble det registrert 205,9 millimeter nedbør i oktober. Hele 145 prosent over normalen på 84 millimeter. For første gang på 27 år har det regnet mer i Oslo enn i Bergen i oktober melder Meteorologisk institutt.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner