Home Fortumbloggen Vi kan lære av vannkraftens historie og forvalte den slik at den...

I løpet av vinteren har jeg snakket med en rekke ledere innen næringsliv, politikk og forskning, som alle ønsker å rette søkelyset mot elektrifisering; en dreining av energiforsyningen vår, hvor vi erstatter det fossile med elektrisk energi og drift. Dette har resultert i ni episoder av podcasten Grønn sone.

I dagens episode har jeg pratet med statssekretær Tony Tiller i Olje – og energidepartementet om elektrifiseringens rolle i Norge.

Norge har allerede en lang historie med elektrifisering, som har bidratt til økt velferd og til å utjevne forskjeller.

For samme år som Thomas Edison satt verdens første kommersielle kraftverk i drift i New York, åpnet Norges første vannkraftverk i Senja. Året var 1882. Kraftverket i Senja ga nok strøm til åtte lysbuelamper.

Derfra skjedde ting raskt. I 1890 var Hammerfest først ute med kommunal elektrisk belysning basert på Edisons glødelamper. To år senere ble Kristiania først i Sør-Norge med gatebelysning, og i 1900 fikk hovedstaden sitt første vannkraftverk. Kraftverket skulle dekke behovet i hovedstaden i «overskuelig fremtid». Kraftverket er fortsatt i drift, men i dag dekker ett års produksjon derfra mindre enn ett døgns forbruk i Oslo. De så ikke for seg i hvilken enorm grad samfunnet skulle elektrifiseres.

I dag er det nesten 140 år siden vannkraftverket på Senja ble satt i drift, men det er fortsatt mye som kan gå på fornybar energi som ikke gjør det.

Tenk på alle biler, busser, lastebiler, ferger, fritidsbåter, fly, og andre transportmidler. Det er nettopp denne sektoren Tiller peker på og som blir viktig å elektrifisere.

Å bygge og endre energisystemet er ikke gjort over natta. Som Tiller understreker, vil vi være nødt til å fortsette å legge til rette for mer fornybar produksjon framover. For elektrifiseringen vil fortsette med uforminsket styrke.

Men, det kommer ikke uten konflikter.

Hør på episode tre for å få vite mer om regjeringens planer for norske energiressurser, elektrifisering og hvordan man kan forsøke å unngå konflikt når kraftsystemet skal bygges for det moderne Norge.

Hør tredje episode av podcasten Grønn sone:

 

Grønn sone er en podcast av Fortum og kan lyttes til i alle podcastplattformer – som for eksempel Spotify.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen