13.06.2019
2 Min

Vil du koke poteter med strøm fra hestemøkk?

Visste du at møkka fra to hester inneholder nok energi til å varme opp en hel bolig? Nå kan energien i hestemøkka brukes til strømproduksjon i stedet for å bli kastet bort!

Med tjenesten HorsePower tilbyr Fortum i Finland og Sverige en tjeneste der de samler inn hestemøkk fra staller og frakter den til et kraftverk der møkka forbrennes og blir til strøm og varme i Fortums fjernvarmenett. Dermed utnytter Fortum fornybar energi fra en hittil ubrukt kilde, og sørger samtidig for å skape flere lokale arbeidsplasser og aktivitet.

En annen fordel med konseptet, er at hestemøkk er et voksende problem for store staller; EU har de siste årene innført strengere reguleringer for bruk av gjødsel, og bionedbrytbart avfall kan heller ikke kastes på fyllinga.

- Det her er absolutt framtiden, sier leder for HorsePower i Sverige, Per Harsem.

Les mer om strømsparing på vår samleside: Strømsparing

Slik blir hestemøkk til elektrisitet

Det hele foregår ved at Fortum først plukker opp gjødselen fra stallen, før den så transporteres til et kraftverk med forbrenningsovn. Der brennes den sammen med annet biologisk avfall, og energien som genereres går direkte til husholdninger i nærheten i form av strøm og varme. Flisunderlag til stallene blir produsert som et biprodukt i tømmerindustrien, så de samme bilene som henter hestemøkka, leverer også miljøvennlig flisunderlag tilbake til dem.

- Vi kikker allerede på mulighetene til å videreføre konseptet til resten av Europa, avslutter Harsem.

Du kan lese mer om Fortum HorsePower HER.

Sirkulær økonomi

Sirkulær økonomi er basert på et mål om at ressurser skal forbli i økonomien lengst mulig ved hjelp av gjenbruk og reduksjon av ting som avfall og råvareforbruk. HorsePower bidrar til alt dette ved å bruke råmateriale som i utgangspunktet ville ha blitt til søppel for å produsere nye ting. Det er altså i tråd med den voksende troen på denne økonomiske nytenkningen at Fortum har utviklet et sitt nye energikonsept.

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér