23. august 2018
3 Min

Vindparken i Sortland gir lokale inntekter

Fortums vindpark på Ånstadblåheia i Sortland bidrar til lokale jobber, skatteinntekter for kommunen og støtte til lokale tiltak.

På Ånstadblåheia utenfor Sortland reises 14 vindturbiner i et kjempemessig byggeprosjekt. De unike vindforholdene her gjør området perfekt for produksjon av strøm fra fornybar energi. 

– Vi i Fortum jobber for at vi bedre skal benytte våre fornybare energiressurser. Det er helt nødvendig for at vi skal kunne møte både de globale og de lokale klima- og miljøutfordringene. Da er det fantastisk at vi kan benytte de utrolige vindforholdene her i Vesterålen til å gi folk strøm fra en uendelig fornybar kilde, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum. 

Tårnet for en av vindturbinene på Ånstadblåheia stables på plass med en enorm kran. Foto: Torgeir Sørensen / FortumLEGO-KLOSSER: Tårnet for en av vindturbinene på Ånstadblåheia stables på plass med en enorm kran. Foto: Torgeir Sørensen / Fortum

Sortlands ordfører, Tove Mette Bjørkmo, er svært fornøyd med å få en vindpark til kommunen.

– Å legge til rette for fornybar energi er noe som vil gi Norge et konkurransefortrinn på det globale markedet. Flere og flere etterspør fornybar, grønn energi til sin næringsvirksomhet. Det at vi kan bidra til det er positivt, sier hun.

Kun lokale entreprenører

Ordføreren ser flere positive virkninger av å ha en vindpark i Sortland kommune, blant annet har Fortum kun benyttet lokale entreprenører for å bygge Ånstadblåheia vindpark.

– Etableringen har hatt stor betydning for blant annet næringslivet i Vesterålen.  Flere lokale entreprenører har fått tildelt store oppdrag med å bygge opp vindparken. Det har betydning for viktige arbeidsplasser i vår region. Etableringen av vindmølleparken bidrar også til økte skatteinntekter for kommunen, og det er med å styrke vår kommuneøkonomi som igjen kommer hele befolkningen til gode, sier Bjørkmo. 

Bladene på vindturbinen monteres med fantastisk utsikt over Vesterålen i bakgrunnen. Foto: Torgeir Sørensen / FortumFANTASTISK UTSIKT: Bladene på vindturbinen monteres, med fantastisk utsikt over Vesterålen i bakgrunnen. Foto: Torgeir Sørensen / Fortum

Blant de lokale entreprenørene som har bygget vindparken er Bulldozer Maskinlag og Sortland Entreprenør. Daglig leder Andreas Einejord i Sortland Entreprenør mener prosessen har vært lærerik og spennende.

– Vi har tidligere hatt store betongjobber og anleggsjobber som fergekaier, broer og tunnelportaler, men ingen betong- og anleggsjobber i denne størrelsen. Det har vært interessant å jobbe med en stor internasjonal aktør, samtidig som det er veldig artig at vi som lokal aktør har fått tilliten med å utføre prosjektet. Det medfører at mesteparten av de benyttede produktene og underentreprenørene er lokalt handlet i Vesterålsregionen, sier han. 

De lokale entreprenørene har sørget for god fremdrift hele veien, og prosjektet har lenge vært foran tidsskjemaet. Byggeprosjektet ledes av det norske selskapet Nordkraft.

– En av suksesskriteriene har nok vært at Fortum har hatt en stedlig oppfølging på plassen via Nordkraft. Dette gjør at man får raske avgjørelser og arbeidsspråket kan være norsk, noe som reduserer risiko for feilkommunikasjon.  Samarbeidet har gjort at man i hele prosjektet har hatt god fremdriftskontroll, samtidig som Fortum er en aktør med strenge krav til HMS og prosjektoppfølging, sier Einejord. 

vind_sortland_panorama14 VINDTURBINER: Totalt skal de 14 vindturbinene produsere 150 GWh med strøm i året. Det tilsvarer omtrent strømforbruket til 10 000 norske boliger. Foto: Torgeir Sørensen / Fortum

Fortums VinnVind-midler gir lokal støtte

Fortum bidrar dessuten til lokalmiljøet med Fortums VinnVind-midler som er øremerket sport-, kultur-, miljø- og ungdomsaktiviteter i Sortland. I år var det Sortland Alpinklubb som ble tildelt en million kroner. De går i sin helhet med til å reparere skiheisen som gikk i stykker i vinter.

– Fortums bidrag på en million kroner sikrer klubben videre drift, og det gode tilbudet til regionen kan videreføres. Et alpinsenter gjør at Sortland og Vesterålen fremstår som attraktivt for innbyggerne, og det er med på å skape sunne interesser for barn, ungdom og familier. Vi er ubeskrivelig glade og takknemlig for denne støtten fra Fortum som vil sikre et åpent anlegg når vinteren kommer, sier Marita Svartsund i Sortland Alpinklubb.

Lader elbiler med vindkraft

I tillegg til å bygge vindparker, så har Fortum også Norges største nettverk av ladestasjoner for elbil; Fortum Charge & Drive. Disse ladestasjonene lader kun med opprinnelsesgarantert strøm fra vindkraft.

Med over 1350 ladestasjoner over hele Norge og 80 000 registrerte brukere, så er Fortum Charge & Drive den største ladeoperatøren i både Norge og resten av Norden. Når elbilister lader ved Fortums ladestasjoner så kjøper selskapet inn opprinnelsesgarantier fra vindkraft.

– En opprinnelsesgaranti sikrer at det blir produsert like mye strøm fra vindkraft som det vi bruker ved våre ladestasjoner. Vi lader elbiler for en tur tilsvarende til månen og tilbake hver uke, så denne vindkraften bidrar virkelig til det grønne skiftet, sier markedssjef Elise Thorvaldsen i Fortum Charge & Drive.

Elbilister kan lade ved Fortum Charge & Drives ladestasjoner ved hjelp av ladebrikke, app eller sms.

New call-to-action

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner