Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Watt? Må jeg betale per minutt for elbillading?

Mange lurer på hvorfor man betaler per minutt og ikke for mengden strøm man får når man hurtiglader elbil. Vi forklarer hvorfor det er slik.

Når du fyller diesel eller bensin på en bil, betaler du per liter drivstoff som kommer inn på tanken. Skal du derimot lade opp elbilen din på en offentlig hurtigladestasjon, betaler du ikke per kilowatt time (kWh) slik som hjemme, men per minutt bilen er koblet til laderen. «Hvorfor betaler man ikke per kWh?», spør du kanskje. 

Varierende ladeeffekt

Svaret er egentlig ganske enkelt; fordi effekten av ett minutts lading ikke er den samme under hele ladetiden. Bilen klarer å ta imot mer strøm (høyere effekt) når batteriet er varmt og har lite strøm. Bilen lader nemlig saktere jo fullere batteriet er fordi bilen trenger mer tid til å plassere elektrolyttene i batteriet. Det er bilen som her bestemmer hvor mye strøm den kan ta imot fra ladestasjonen. Hurtigladeren står alltid klar til å levere maks effekt, dersom bilen er klar for det.

I sentrale strøk der elbil vokser i popularitet kan det til tider være stort trykk på ladestasjonene; å ta betalt per kWh vil derfor skape kø fordi det blir billigere å lade når bilen ikke lader mest effektivt. Det fordi betalingssystemet ville ha skapt et insentiv for å bli stående lengre ved ladestasjonen for å toppe opp batteriet billigere.

 

Last ned vår ladeapp for Fortum Charge & Drive Så finner du fram langs veien

Påfyll av drivstoff hjemme og på farten

Forskjellen mellom vanlig bil og elbil, er at elbiler stort sett får påfyll av «drivstoff» hjemme, mens vanlige biler kun får dette på bensinstasjoner. Leverandørene av hurtigladere anser derfor seg selv først og fremst som tilbydere av infrastruktur og tilgang til ladestasjoner, ikke av drivstoff. Når du hurtiglader betaler du altså ikke for strømmen, men for muligheten til å benytte hurtigladeren.

På grunn av effekttapet etter hvert som batteriet fylles opp, fungerer minuttprisen som et insentiv til å bytte fra hurtiglader til en mindre etterspurt (og, mot slutten av ladetiden, like rask) mellomrask lader dersom man ønsker et fullt batteri. Dette er de mindre ladestolpene som ofte står ved siden av de store hurtigladerne.

Les mer om lading av elbil på farten på vår samleside: Lading av elbil

Skal man på langtur kan det altså lønne seg å heller stoppe en gang ekstra for å fylle opp litt, heller enn å topplade hver gang; da sparer man både penger og tid.

NB! Det er alltid elbilen som bestemmer hvor mye effekt den trekker fra hurtigladeren, så alle biler vil ikke ta imot like mye strøm på like lang tid.

Visste du at det finnes ladestasjoner hver femte mil langs de største hovedfartsårene i Norge? Du kan se alle Fortums ladestasjoner på map.chargedrive.com, eller i vår ladeapp for iOS og Android.

Hvor mye koster det å hurtiglade en elbil?

Den laveste prisen for hurtiglading på det norske markedet i dag er 2,50 kroner per minutt, og det er også dette det koster å lade bilen ved en av Fortums mange Charge & Drive ladestasjoner rundt om i landet. Opplading med bruk av fleksiladere, som bare gir en effekt på 22kW, er noe billigere.
Du finner Elbilforeningens oversikt over ladepriser hos de ulike leverandørene her.  

Komplette ladeløsninger fra Fortum

Fortum er Nordens ledende operatør av offentlige ladestasjoner for elbil med Fortum Charge & Drive. Fortum tilbyr  også nøkkelferdige hjemmeladestasjoner, slik at du kan være sikker på at bilen din lades trygt og forskriftsmessig på mest effektive måte. Les mer om Fortums komplette ladeløsninger her.

Du lader enklest og billigst ved å laste ned vår ladeapp. Der kan du registrere deg som kunde, og bestille gratis ladebrikke og finne veien til alle våre ladestasjoner i Norden.

Din guide til elbil

Relaterte innlegg

Bolig

   |   
Dagliglivet vårt følger stort sett samme rytme. De fleste av oss starter dagen med en varm dusj, bruker komfyren til å lage middag på ettermiddagen og setter elbilen til ...
Les mer

Bevegelse

   |   
Det blir stadig flere elbiler på norske veier. Det er ikke så rart. Rekkevidden øker, komforten er upåklagelig og utvalget blir stadig bedre. Det finnes snart ingen gode ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå