stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Så mye bruker du på strøm på julaften

Av Stian Mathisen 20. desember 2016

jul_kjokken.jpg

Hva koster julestria deg i strømutgifter? Vi har svaret!

Før hendte det at strømmen gikk på julaften når alle i Norge skulle putte en gris i ovnen eller en sau i gryta på samme tidspunkt. Oppgraderinger i strømnettet gjør at det sjelden skjer lenger, og få bekymrer seg nå for strømbrudd når man skal steke julegrisen eller koke julefåret. Etter å ha lest denne artikkelen vil du heller ikke bekymre deg for prisen på strømmen du bruker på julaften!

5 øre for Disneys jul

Noe som overrasker mange som ikke er kjent med norske juletradisjoner, er hvor viktig det er for mange nordmenn å se på tv i julen. Mens rundt 500 000 deltar i julegudstjeneste, ser nesten 740 000 på Disneys julesending på julaften. Prisen for å se den timeslange tegnefilmen på tv er en strømutgift på omtrent 5 øre.

20 øre for å steke en Grandiosa

Mens barna ser Disney-tegnefilmer må noen ta seg av forberedelsene til julekvelden. De ti minuttene du bruker på å støvsuge barnåler og annet rask, koster omtrent ti øre i strømutgifter. Juletrebelysningen som slynger seg rundt grana bruker omtrent to watt, det betyr at den trekker strøm for oppimot to øre om dagen.

På kjøkkenet koster det rundt to kroner å ha ribba i ovnen i tre timer, mens man kan regne omtrent en krone i utgift til saus, poteter og annet som lages på kokeplatene, avhengig av hvor lenge du har dem på, og hvor høy varme du bruker. Lar du pinnekjøttet stå og dampe i tre timer koster det omtrent 1,50 kroner, og drar du i gang foodprosessoren koster det ett øre per ti minutter den er i gang.

200 000 nordmenn oppgir at de spiser Grandiosa på julaften. Den koster det 20 øre å steke.

Fem kroner for en dusj

Oppvarming av vann og bolig er det nordmenn bruker mest strøm på. Det merkes når du hopper i dusjen og bruker fem kroner på oppvarming av vann til en ti minutters dusj. Skal håret fønes kan du legge til fem-ti øre, og prisen for å rette ut krøllene med rettetang er så lav at det nesten ikke kan måles for én gangs bruk: 0,3 øre for fem minutter.

Finstasen har jo blitt vasket for anledningen, og en runde med vaskemaskinen koster 50 øre. Har du puttet klærne i tørketrommelen koster det i tillegg 1,50 kroner.

Kort oppsummert

Gjøremålene vi har listet opp her koster til sammen omtrent fem kroner. Det er ikke medregnet dusjingen; for hver person i husstanden som skal dusjes, kan du legge til fem kroner. Prisene er selvsagt ikke helt eksakte, men det gir deg en pekepinn på omtrent hva det koster å bruke produktet som alltid er der, men som man sjelden tenker på: strøm.

God jul!

PS: Strømprisene vi har brukt i utregning er inkludert nettleie og alle avgifter.

Last ned gratis guide

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian Mathisen er kommunikasjonsansvarlig i Fortum og redaktør for Strømvippa. Han har tidligere jobbet i Utenriksdepartementet og som journalist. Stian mener strøm fra fornybare kilder er en av løsningene på klimautfordringene, blant annet gjennom elektrifisering av transportsektoren og overgang til utslippsfrie biler. Stians familie har hatt en Nissan Leaf elbil som eneste bil siden mai 2015, men selv om Stian er fan av alt som går på strøm, har han fortsatt bensingressklipper og gassgrill.

  • Skriv en kommentar

Kategorier

Se alle

Søk i bloggen

Vinn en e-Golf