Dec 10, 2021 12:00:00 AM
3 Min

Så mye bruker du på strøm på julaften

Hva koster julestria deg i strømutgifter? Vi har svaret!

Før hendte det at det ble strømbrudd på julaften når alle i Norge skulle putte en gris i ovnen eller en sau i gryta på samme tidspunkt. Oppgraderinger i strømnettet gjør at det sjelden skjer lenger, og få bekymrer seg nå for om strømmen skal gå når man skal steke julegrisen eller koke julefåret. Etter å ha lest denne artikkelen vil du heller ikke bekymre deg like mye for prisen på strømmen du bruker på julaften.

I regnestykkene i artikkelen har vi lagt til grunn en total strømkostnad på 3 kroner per kWh, inkludert nettleie og alle avgifter.

30 øre for Disneys jul

Noe som overrasker mange som ikke er kjent med norske juletradisjoner, er hvor viktig det er for mange nordmenn å se på tv i julen. Mens rundt 500 000 deltar i julegudstjeneste, ser nesten 740 000 på Disneys julesending på julaften. Prisen for å se den timelange tegnefilmen på TV er en strømutgift på omtrent 30 øre, forutsatt en TV som bruker 100 watt.

Tre nøtter til Askepott går inn under samme priskategori og har en enorm effekt på julestemningen hos mange nordmenn.

40 øre for ti minutter støvsuging

Mens barna ser Disney-tegnefilmer må noen ta seg av forberedelsene til julekvelden. De ti minuttene du bruker på å få opp barnåler og annet rask med en støvsuger på 800 watt, koster omtrent 40 øre i strømutgifter. Juletrebelysningen som slynger seg rundt grana bruker omtrent 6 watt, det betyr at den trekker strøm for oppimot 43 øre i døgnet – eller litt over 13 kroner for alle 31 dagene i desember, om du vil.

Rundt 20 kroner for å steke juleribba

På kjøkkenet koster det 15–18 kroner å ha ribba i ovnen i tre timer, mens man kan regne rundt 3–4 kroner i utgift til saus, poteter og annet som lages på kokeplatene, avhengig av hvor lenge du har dem på, og hvor høy varme du bruker. Lar du pinnekjøttet stå og dampe i tre timer koster det omtrent 9 kroner, og drar du i gang foodprosessoren koster det rundt 35 øre per ti minutter den er i gang.

200 000 nordmenn oppgir at de spiser Grandiosa på julaften. Den koster det omtrent tre kroner å steke.

I Mitt Fortum-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se spotprisen time for time både i dag og i morgen, se hva strømmen din går til – og mye, mye mer.

3 kroner per vask med oppvaskmaskin

En oppvaskmaskin bruker omtrent 1 kWh per vask, som utgjør en kostnad på 3 kroner per vask. Husk å fylle oppvaskmaskinen helt, for å redusere antall vask du må kjøre.

Mange tror at det vil lønne seg å vaske for hånd, men det er ikke tilfelle. Oppvaskmaskinen bruker minimalt med vann, mindre enn om du vasker opp for hånd, og det er oppvarming av vann som utgjør det største energibruket.

Nesten 17 kroner for en dusj

Oppvarming av vann og bolig er det nordmenn bruker mest strøm på. Det merkes når du hopper i dusjen og bruker 5,6 kWh på oppvarming av vann til en ti minutters dusj. Det koster deg 16,8 kroner. Har du skiftet ut det vanlige dusjhodet med en sparedusj, kan du halvere kostnaden per dusj. Skal håret fønes etterpå, kan du legge til ti øre per minutt.

1,5 krone per klesvask

Finstasen har sikkert blitt vasket for anledningen. En runde med vaskemaskinen på 40 grader bruker 0,5 kWh, og koster 1,5 krone per vask. En 60 graders vask utgjør et strømforbruk på 1 kWh, altså 3 kroner per vask. Har du puttet klærne i tørketrommelen, som vanligvis bruker 3 kWh per tørk, koster det 9 kroner.

Julaften oppsummert

Ser du fem timer på TV (1,5 kr), støvsuger i en liten halvtime (1 kr), steker ribba i tre timer (15-18 kr), lager tilbehøret (3–4 kr), kjører en klesvask (1,5 kr) og en runde med oppvaskmaskinen (3 kr), blir det altså alt i alt 25-30 kroner totalt i strømutgifter.

For hver person i husstanden som dusjer i ti minutter, kan du legge til 17 kroner per dusj.

Prisene er selvsagt ikke helt eksakte, og forutsetter en total strømkostnad på 3 kroner per kilowattime, men forhåpentligvis gir det deg en god pekepinn på hva det koster å gjøre ting som skal gjøres i jula – og ellers i hverdagen.

God jul!

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen