Lurer du på hvor mye julefeiringens strømforbruk kan komme til å koste i år? Vi har gjort utregningene for deg!
Før hendte det at det ble strømbrudd på julaften når alle i Norge skulle putte en gris i ovnen eller en sau i gryta på samme tidspunkt. Oppgraderinger i strømnettet gjør at det sjelden skjer lenger, og få bekymrer seg nå for om strømmen skal gå når man skal steke julegrisen eller koke julefåret. Etter å ha lest denne artikkelen vil du heller ikke bekymre deg like mye for prisen på strømmen du bruker på julaften.
Det er ikke mulig å si med sikkerhet hva strømprisen blir på julaften, men i denne saken ser vi på hva det vil koste dersom strømprisen holder seg på nivå med første del av desember. I eksemplene videre i teksten benytter vi snittprisen for første del av desember, dersom vi avrunder til nærmeste krone har strømprisen i desember i Øst-, Vest-, og Sørlandet i snitt vært på 4 kr/kWh.
Ikke glem at dersom man feirer julaften i boligen hvor man mottar strømstøtte, vil staten kompensere 90% av strømprisen over 87,5 øre/kWh inkl. MVA. Strømutgiftene vil i så fall være mindre enn det eksemplene i artikkelen viser.
1,60 kroner for juleklassikere på TV i 4 timer
Noe som overrasker mange som ikke er kjent med norske juletradisjoner, er hvor viktig det er for mange nordmenn å se på TV i julen. Mens rundt 500 000 deltar i julegudstjeneste, ser over 700 000 på «Reisen til julestjernen», «Tre nøtter til Askepott» og julemorgenens Disney-filmer. Disse fire timene med TV-titting utgjør en strømutgift på omtrent 1,60 kroner, forutsatt en TV som bruker 100 watt, ettersom dette da omtrent vil kreve 0,4 kWh.
80 øre for 15 minutter støvsuging
Mens barna ser Disney-tegnefilmer må noen ta seg av forberedelsene til julekvelden. De 15 minuttene du bruker på å få opp barnåler og annet rusk med en støvsuger på 800 watt, koster omtrent 80 øre i strømutgifter.
Rundt 24 kroner for å steke juleribba
På kjøkkenet koster det 24 kroner å ha ribba i ovnen i tre timer, mens man kan regne rundt 6 kroner i utgift til saus, poteter og annet som lages på kokeplatene, avhengig av hvor lenge du har dem på, og hvor høy varme du bruker. Lar du pinnekjøttet stå og dampe i tre timer koster det omtrent 12 kroner, og drar du i gang foodprosessoren koster det rundt 42 øre per ti minutter den er i gang.
Mange nordmenn inntar også en Grandiosa på julaften. Den koster det omtrent fire kroner å steke.
3,2 kroner per vask med oppvaskmaskin
En oppvaskmaskin med moderne ECO-program bruker som regel 0,5 - 0,9 kWh per vask avhengig av maskinens energiklasse. Tar man utgangspunkt i en oppvaskmaskin i Klasse D, og 0,8 kWh forbruk per vask, utgjør det en kostnad på 3,2 kroner per vask. Husk å fylle oppvaskmaskinen for å redusere antall vask du må kjøre.
Mange tror at det vil lønne seg å vaske for hånd, men det er ikke tilfelle. Oppvaskmaskinen bruker minimalt med vann, mindre enn om du vasker opp for hånd, og det er oppvarming av vann som utgjør det største energibruket.
22 kroner for én dusj
Den samlede strømkostnaden for at en familie på fire skal gjøre seg rene og pene før julaften blir med vårt priseksempel opp mot 90 kroner, noe som kanskje kan overraske. Oppvarming av vann og bolig er nemlig det nordmenn bruker mest strøm på. Det merkes når du hopper i dusjen og bruker 5,6 kWh på oppvarmin av vann til en ti minutters dusj. Det koater deg 22 kroner. Skal håret fønes etterpå, kan du legge til 12 øre per minutt.Obs! Dette er som alle andre eksempler her før strømstøtte, så reell kostnad blir lavere.
Har du skiftet ut det vanlige dusjhodet med en sparedusj, kan du halvere kostnaden per dusj. Dersom man halverer tiden i dusjen, vil man halvere kostnadene ytterligere – så dette er kanskje den aktiviteten hvor man spare inn mest på! Gode strømsparevaner, som redusert dusjetid og innkjøp av sparedusj, vil man dessuten få god nytte av året rundt.
2 kroner per klesvask
Finstasen har sikkert blitt vasket for anledningen. En runde med vaskemaskinen på 40 grader bruker 0,5 kWh, og koster 2 kroner per vask. En 60-graders vask utgjør et strømforbruk på 1 kWh, altså 4 kroner per vask. Har du puttet klærne i tørketrommelen, som vanligvis bruker 3 kWh per tørk, koster det 12 kroner.
1 krone per kaffekanne
I løpet av dagen er det en sjanse for at det kan gå noen kanner med kaffe. Går vi ut ifra at kaffemaskinen er en Moccamaster, vil det koste én krone å trakte én kanne – noe som er greit å vite enten man skal lage morgenkaffe eller kaffe til julekakene.
40 øre for juletrebelysning
Av hensyn til brannvern, bør juletrebelysning være avskrudd på natten. Setter man juletrelysene på fra kl. 07 og slukker dem rundt midnatt, vil kostnadene utgjøre 40 øre. En tent julestjerne i vinduet vil utgjøre 1,4 kroner i samme tidsperiode.
Julaften oppsummert
Ser du fem timer på TV (2 kr), støvsuger i en liten halvtime (1,6 kr), steker ribba i tre timer (24 kr), lager tilbehøret (6 kr), trakter et par kanner kaffe (2 kr), kjører en klesvask (2 kr), en runde med oppvaskmaskinen (3 kr) og lar julelysene stå på, blir det altså alt i alt rundt 40 kroner totalt i strømutgifter.
For hver person i husstanden som dusjer i ti minutter, kan du legge til 22 kroner per dusj.
Prisene er selvsagt ikke helt eksakte, og forutsetter en strømkostnad på 4 kroner per kilowattime, i tillegg er ikke strømstøtten regnet med. Men forhåpentligvis gir det deg en god pekepinn på hva det koster å gjøre ting som skal gjøres i jula - og eller i hverdagen.
God jul!