Home Fortumbloggen 10 supre tips som hjelper deg å spare strøm i hverdagen

Med de siste års stigende strømpriser er det viktig å finne enkle måter å kutte ned på strømutgiftene. Har du allerede gode vaner for å spare strøm, eller finnes det noe du kan forbedre i hverdagen?

1. Vask smartere

Vaskemaskin og tørketrommel er fantastiske oppfinnelser, men vi bruker dem kanskje litt for ofte? I en vanlig husholdning bruker vaskemaskin og tørketrommel omtrent 1000 kWh i løpet av et år. Med en strømpris på 100 øre/kWh blir dette 1000 kroner i året.  

Noen tips:
  • Må alle plagg virkelig vaskes etter én gangs bruk? Luft dem utendørs og tørk bort eventuelle flekker med en fuktig klut.
  • Kjør alltid fulle maskiner.
  • Vask på lavere temperaturer for å skåne klærne
  • Heng opp klær til tørk i stedet for å bruke tørketrommelen, da den bruker betydelig mer energi enn vaskemaskinen.

 

Få flere tips til hvordan spare strøm når du vasker klær

Hånd som stiller temeperatur på vaskemaskinen
Senk temperaturen på klesvasken for å redusere strømforbruket. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Hvis du har en spotprisavtale, bør du unngå de dyreste tidspunktene på dagen. Strømprisen er vanligvis høyest om morgenen og ettermiddagen når mange bruker strøm

2. La oppvaskmaskinen gjøre jobben

Oppvaskmaskinen bruker faktisk ikke så mye strøm som man kanskje tror – omtrent 350 kWh per år. Det er langt dyrere å vaske opp for hånd. Noen optimale oppvaskmaskintips:  

  • Fyll maskinen godt, så unngår du unødvendig kjøring av halvfylte maskiner.
  • Skyll ikke alt for nøye under springen.
  • Unngå håndvask, det bruker nemlig mer vann enn oppvaskmaskinen.
  • Bruk eco-program. Det tar litt lengre tid, men bruker mindre strøm.
  • Gjenbruk glass og kopper i løpet av dagen

Nærbilde av kontrollpanel på oppvaskmaskin med eco-funksjon
Eco-programmet tar litt lengre tid, men bruker lite strøm. Illustrasjonfoto: Getty Images

3. Senk innetemperaturen

Det er et velkjent faktum at å senke innetemperaturen er det mest effektive vi kan gjøre for å redusere strømforbruket – og dermed regningene. Det anslås at en reduksjon på én grad i temperatur kan redusere oppvarmingskostnadene med 5 prosent. 

Vanlige anbefalinger for innetemperatur er 20-22 grader i oppholdsrom, 18 grader på soverommet og 5-10 grader i garasjer og boder.

Panelovn med elektronisk termostat
Senker du temperaturen med en grad, reduserer du strømforbruket med rundt 5 %. 

4. Installer varmepumpe

Installerer du en varmepumpe vil du kunne spare ytterligere på oppvarmingskostnadene. En luft-til-luft varmepumpe vil i snitt kunne redusere disse med omtrent 40 prosent. De fleste vil ha spart inn investeringen i løpet av 3-5 år, litt avhengig av hvor mye varmepumpen koster og hvor mye strøm de bruker. 

Tips til smart bruk av varmepumpe

Varmepumpe på vegg
En varmepumpe kan redusere oppvarmingskostnadene dine betraktelig. 

5. Bytt lyspærer 

Å erstatte gamle halogenpærer (eller glødelamper) er ofte ansett som en av de mest effektive måtene å redusere strømforbruket på. Selv om LED-pærer i dag er dyrere, kan du likevel spare opptil 80 % av energikostnadene sammenlignet med halogenpærer. Kun ved å skifte ut 10 glødelamper hjemme kan du spare tusen kroner i året (basert på 100 øre/kWh). I tillegg har LED-pærene en betydelig lengre levetid.

Det hjelper også litt å skru av lysene i rom du ikke bruker eller når du ikke er hjemme. 

6. Dusj smartere

En familie med tenåringsbarn vet at dusjing kan dra ut i tid. I en eloppvarmet bolig utgjør oppvarming av varmtvann omtrent en femtedel av strømforbruket for en familie på fire. Noen supre dusjsparetips er:

  • Installer sparedusjhode for å halvere vannmengden.
  • Dusje korte. Ved å redusere dusjetiden, sparer du både vann og strøm til oppvarming. La det gå sport i å dusje så kort som mulig. Sett på favorittsangen og sjekk om du klarer å dusje ferdig før sangen er over. Klarer alle i familien å dusje halvparten så lenge som før, kan dere spare flere tusen kroner i året.
  • Sjekk temperaturen på varmtvannsberederen, den trenger ikke å være høyere enn 75 grader. Ofte er fabrikkinnstillingen satt unødvendig høyt. NB: Lavere temperaturer kan føre til oppblomstring av legionella. 

 

Mann i dusjen
Med sparedusj kan du halvere vannforbruket i forhold til en dusj med fossefall. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

7. Lad bilen til riktig tid

En elbil trekker en del strøm og det kan fort bli dyrt dersom du lader ukritisk i timer med høyest strømpris. 
Med Fortums tilleggstjeneste Smartlading kan du automatisk lade bilen når prisene er lave. Alt du gjør er å plugge i ladekabelen, så vil ladingen planlegges utfra når på døgnet det er rimeligst å lade. 

Les mer om Smartlading

Obs: Pass på effektleddet på nettleien. Dette bestemmes nemlig av de tre høyeste forbrukstoppene hver måned. Dersom du bruker mye strøm samtidig, kan du risikere å måtte betale mer i nettleie neste måned. 

Nærbilde av dame som lader elbilen
Med Fortum Smartlading lades bilen når strømprisen er på det laveste. 

8. Slå av duppedingsene ordentlig

Det er ulike meninger om å dra ut ladere og slå av elektronikk, men mange apparater bruker strøm i standby-modus. De fleste har TV, spillkonsoll, lydanlegg, datamaskin, digitalboks og mobillader koblet til. Kjøp et grenuttak med av/på-knapp, så sparer du enkelt fem hundre kroner hvert år.

9. Gå over hvitevarene 

Kjøkkenet står generelt for en stor del av strømregningen – bare kjøleskap og fryser kan koste 1000 kroner per år.

  • Sørge for at kjøleskap og fryser har riktige temperaturer. For lave temperaturer koster mer i strøm, mens for høye gir mer risiko for matsvinn. 
  • Avrime fryseren ved behov. Det kan øke effektiviteten med opptil 25 prosent.
  • Hold baksiden fri for støv.

Gamle hvitevarer trekker mer strøm. Gjør en beregning på hvor mye strøm du kan spare ved å kjøpe nytt kjøleskap og fryser med energiklasse A eller B.

Avise fryseboks foto Dev Benjamin_Unsplash
Avrim fryseboksen for å spare strøm. Illustrasjonsfoto: unsplash.com

10. Øk digitaliseringen

Smarthusteknologi har de siste årene blitt installert i mange boliger. Selv om du kanskje ikke er helt der ennå, kan du vurdere en «smarthus light»-løsning. Bare det å fjernstyre lys og varme kan redusere strømforbruket betydelig, spesielt når du ikke er hjemme. I dag selges mange husholdningsapparater med integrerte smarte funksjoner, som ovner med termostat som kan kobles til Wi-Fi og styres via en app på mobilen. 

Slik blir huset ditt smartere uten at det koster skjorta

Nærbilde av mobil med smarthusteknologi for styring av lys og varme
Styr lys og varme ved hjelp av en app på telefonen. Ilustrasjonsfoto: mostphotos.com

I Mitt Fortum-appen får du full oversikt over strømpriser og forbruk. Her kan du også lage din egen husholdingsprofil for å se hvordan strømforbruket ditt fordeler seg. Da blir det også enklere å iverksette riktige tiltak tilpasset din bolig. 

Få full kontroll med Mitt Fortum-appen

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen