Home Fortumbloggen 7 grønne tips når du skal kjøpe elektronikk

Så enkelt kan du ta miljøbevisste valg.

Å være en bevisst forbruker handler i stor grad om å sette bærekraft og grønne kvaliteter i fokus når du tar frem lommeboka i hverdagen.

Skal du velge vegetarmat til middag i dag? Trenger du egentlig en ny ullgenser i år også?

Når det gjelder grønn elektronikk blir spørsmålene litt mer kompliserte. Her må du gjerne ta hensyn til en del ekstra faktorer sammenlignet med innkjøp av middag, som valg av modell, hvorvidt varen kan repareres i etterkant og lignende.

Under har vi samlet syv grønne tips som du kan ha i tankene når du kjøper elektronikk.

1. Velg brukt når du kan

Nordmenn er det folkeslaget i verden som kjøper og kaster mest elektronikk. Tall fra 2019 som Global E-Waste Monitor har gått ut med, viser at norske innbyggere i gjennomsnitt kastet hele 26 kilo hver med elektronikk i året.

Vi har dermed store miljøgevinster å hente når det gjelder forbruket vårt av elektronikk. Eksempelvis kan vi spare miljøet stort ved å kjøpe mer brukt.

Markedsplasser som Finn.no og Tise, samt Facebook Marketplace, er populære løsninger for nordmenn som ønsker å kjøpe billigere telefoner og datamaskiner uten at det skal gå utover miljøet.

Ved å kjøpe én brukt gjenstand, kutter du produksjonsbehovet for én ny gjenstand. Om flere av oss gjør dette oftere, vil det utgjøre en stor forskjell for både lommeboka og miljøet.

2. Vær på utkikk etter miljømerker

Når du først skal kjøpe inn elektronikk, er det ikke alltid like lett å vurdere hvor miljøvennlig et produkt er.

Den enkleste måten å se om varen du kjøper kan klassifiseres som grønn eller ikke, er ved å se etter de anerkjente miljømerkene.

I Norge er Svanemerket og Epeat blant de vanligste miljømerkene. Dersom et elektronisk produkt for eksempel bærer Svanemerket, kan du være trygg på at det har bestått strenge krav til materialbruk og energiforbruk.

3. Kjøp en tidligere modell

Mange tenker nok at det å kjøpe en tidligere modell av en datamaskin eller en mobiltelefon først og fremst er noe man kan spare penger på.

Men, å gå for en eldre utgave kan også ha positiv virkning på miljøet.

Ser man på telefonindustrien, opererer produsenter som Apple med sykluser hvor nye telefoner annonseres hvert år, som gjør at modellene man kjøper sannsynligvis føles utdaterte etter få år.

Dette går under begrepet «planlagt foreldelse», som vil si at produsentene bevisst designer produktet slik at det får et forkortet livsløp. Dette skaper et svært miljøfiendtlig press til å kjøpe og kaste mobiler etter få år, selv om de sannsynligvis fortsatt fungerer fint.

Ved å kjøpe eldre modeller, kan du bidra til å endre kjøpsmønsteret hvor vi alltid jakter etter den siste modellen, og produsentene tjener på å gi ut nye telefonmodeller med minimale endringer.

4. Bruk reklamasjonsretten din

Dersom du opplever at et av de elektroniske produktene dine slutter å fungere, lønner det seg alltid å sjekke om reklamasjonsretten fortsatt gjelder.

Elektronikk har som regel reklamasjonsrett på to eller fem år, avhengig av hvor lenge det er rimelig å forvente at produktet skal vare ved vanlig bruk. Forbrukerrådet påpeker at både datamaskiner og mobiltelefoner er produkter med fem års klagefrist.

Reklamasjonsretten gjør at dersom du oppdager feil på produktet innen tidsrammen, eller feil som ikke er forårsaket av feilaktig bruk fra din side, så kan du kreve at forhandler reparerer feilen for deg.

Da sparer du deg selv og miljøet for et nytt kjøp, i tillegg til at produsenten oppfordres til å lage produkter som varer lengre.

5. Finn produkter som kan repareres

Skal du tenke på miljøet, er det alltid best å se etter produkter du kan benytte deg av lenge, og som ikke må erstattes. Derfor kan det være smart å se etter produkter hvor du har muligheten til å gjøre små endringer på egenhånd

Eksempelvis er produkter som du selv kan åpne og erstatte batteriet på ofte en bedre investering enn produkter som må sendes tilbake til leverandøren for å få jobben gjort.

6. Oppgrader det du eier i stedet for å kjøpe nytt

Noe av det vakre med elektronikk er at du ikke nødvendigvis trenger å erstatte hele produktet ditt for å få en ny og moderne vare.

Kan for eksempel TV-modellen din bli mer moderne og «konkurransedyktig» ved å legge til Apple TV eller Google Chromecast?

Og på datamaskiner kan du ofte gjøre små oppgraderinger av innmaten hvis du merker at maskinen ikke kjører like bra lenger. Ofte vil en oppgradering av prosessor, skjermkort, harddisk eller ekstra minne (RAM) gjøre susen.

7. Kjøp kun det du har bruk for

Den viktigste nøkkelen til å være en bevisst forbruker er sannsynligvis den enkleste: Å ikke forbruke.

Selv den beste av oss kan falle for fristelsen til å dra frem bankkortet når vi ser noe nytt og skinnende hos elektronikkforhandleren.

Fantastiske løfter om livsendrende dippedutter kan få et spontankjøp av vaskemaskin eller en flott TV-modell til å virke som en absolutt nødvendighet – uansett hvor flott den modellen du har hjemme er.

Før du legger kortet på terminalen er det alltid lurt å ta et øyeblikk hvor du tenker over kjøpet igjen. «Trenger jeg virkelig denne maskinen? Eller kan jeg egentlig klare meg med den jeg har hjemme?»

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen