Home Fortumbloggen Blir det for varmt inne i sommer?

Slik sørger du for god innetemperatur i sommervarmen.

Om vinteren florerer det av tips til hvordan vi kan varme opp boligen på en fornuftig og strømsparende måte, men hva med kjølende tips om sommeren?

Når sola står på hele dagen, og det er mer behagelig å være ute enn inne, kan det være fint med noen smarte tips til hvordan du får en behagelig temperatur hjemme. Flere av tipsene kan også brukes på hytta, i utlandet, eller andre steder du måtte befinne deg i sommer.

Solskjerming og lyse gardiner

Det viktigste du kan gjøre, er å unngå at varmestrålene fra solen kommer seg inn. Derfor bør du bruke utvendig solskjerming, som persienner eller markiser, som hindrer at solstrålene treffer vinduet.

Dersom du ikke har dette, kan det også hjelpe med lyse rullegardiner eller gardiner som reflekterer varmestrålene. Mørke rullegardiner tar til seg mer av sollyset. Et hvitt laken kan også henges opp og fungere som en alternativ løsning.

Pass på når på døgnet du lufter

Når det er varmt inne, setter mange av oss automatisk opp vinduer og dører for å få inn kald luft. Men er det varmere ute enn du ønsker å ha det inne, så er det til ingen nytte. Skal du først lufte, bør du gjøre det når det er kaldest utenfor vinduet – enten før eller etter solen når vinduet.

Lag din egen kjølevegg

Alle vet hvor plagsomt det kan være å legge seg om sommeren i et altfor varmt soverom. Et godt tips, ifølge NAAF, er å lage en kjølevegg foran vinduer ved å henge opp et hvitt laken eller håndkle fuktet med vann. Når vannet fordamper, vil du oppleve kjølig luft som strømmer ned langs lakenet eller håndkleet og utover gulvet.

Kjøl ned med vifte, portabel aircondition eller luftkjøler

Å bruke en vifte til å gjøre det svalere er et selvsagt alternativ. De finnes i mange ulike størrelser og med ulik effekt. Du kan gjerne plassere vifta slik at den reflekterer i en vegg og ikke blåser rett mot deg – det kan fort bli for kaldt igjen.

Du kan også gå for en portabel aircondition, som avhengig av størrelsen kan flyttes mellom ulike rom. En luftkjøler er også et godt alternativ. Den har en vanntank full av iskaldt vann som fordamper og gjør at kald luft blåses inn i rommet.

Les også: 6 strømsparetips for sommeren

Slå av elektriske duppedingser

Har du tenkt over at elektriske apparater bruker strøm og avgir varme selv i standby-modus? Skru de derfor helt av når de ikke er i bruk, som for eksempel PC og spillkonsoller som PlayStation og Xbox. Om natten bør du slå av alle lamper og koble ut elektronikk som ikke trenger å stå på, for å redusere varmen.

Tips! Føler du at kjøleskap og fryser avgir mye varme? Da bør du sjekke at apparatene står i vater, og at det er god nok avstand (2–5 cm) fra vegg til skap.

Invester i varmepumpe

Et mer omfattende tiltak er å installere en varmepumpe. Den sikrer god temperatur på kalde dager, mens den på varme dager fungerer som en aircondition. I tillegg gir en varmepumpe bedre inneklima ved å rense lufta for pollen og støv – og partikler fra vedfyring om vinteren.

Det finnes flere ulike typer varmepumpe, hvor noen passer bedre for eneboliger, og andre for små leiligheter. Noen monteres på veggen, mens andre skal stå på gulvet. Merk også at du får inntil 10 000 kroner i støtte fra Enova dersom du går for væske-til-vann-varmepumpe.

Her kan du lese vår nybegynnerguide til hvordan du finner den riktige varmepumpen til din bolig.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen