Home Fortumbloggen Den store lufteguiden

Slik får du god og frisk luft i hjemmet uten å slippe ut all varmen.

– Luft er det viktigste næringsmiddelet til oss mennesker. Vi tenker ikke over det, for den er jo bare der. Men er det noe folk bør bli mer bevisst på, er det at luften vi får inn i hjemmene våre bør være av god kvalitet.

Det forteller Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern hos Norsk Astma- og Allergiforbund (NAAF).

God og frisk luft er viktig for alle, og spesielt for astmatikere og allergikere. Målet med et godt inneklima er å forebygge sykdom og plager.

– Konsekvensene av dårlig inneklima er at du blir sliten, trøtt og uopplagt. Alle kan kjenne seg igjen i hvor godt det er for kropp og sinn å komme ut i frisk luft – spesielt om man har sittet inne i et rom med tung luft, sier Gustavsen.

Derfor får du dårlig inneklima

Inneklimaet består ikke bare av oksygen, men også av muggsopp, fukt, partikler utenfra og partikler fra stearinlysbrenning. Et godt inneklima er viktig i hele boligen, men ekstra viktig på badet.

Uten god ventilasjon på baderommet kan det oppstå både fukt og mugg, som igjen kan føre til dårlig inneklima. Dette er faktorer folk ikke tenker over, og årlig mottar vi over 100 henvendelser som omhandler fukt og mugg. Mangelfull utredning gjør folk syke, rett og slett, forteller Gustavsen.

Mangler du mekanisk avtrekk på baderommet kan du løse dette ved å innføre gode lufterutiner, som å åpne vinduer eller dører når du dusjer slik at dampen kommer ut. Har du ikke vindu på baderommet, er det viktig at du lufter rommet dampen går ut i.

Generelt mottar NAAF rundt 500 henvendelser i året som omhandler inneklima. Flere av disse kommer fra folk som har flyttet inn i ny bolig som de synes er for varm, eller fra dem som opplever mye støv i boligen.

– Er det for varmt skyldes det gjerne at varmeanlegget og ventilasjonen er feil innregulert, slik at luften som kommer inn i boligen har for høy temperatur. Regulerer man systemene går det som regel bra.

Når det gjelder støv i boligen er dette ofte menneskeskapt, og kommer fra tekstiler og partikler vi drar med oss utenfra.

– Nye boliger er godt isolerte, noe som fører til at støvet legger seg på hyller og flater. Brenner du mye stearinlys fører det også til partikler i boligen, forteller Gustavsen.

Slik får du god og frisk luft hjemme

Heldigvis skal det bare enkle grep til for påvirke inneklimaet i boligen din. Et av dem er å sørge for normalt renhold, som støvsuging og fukt- og tørrmopping.

– Du må rengjøre regelmessig. Det er mange som kontakter oss og spør om de trenger luftrenser, men når jeg spør dem om de er flinke til å støvsuge jevnlig, så svarer de ofte «nei».

Fagsjefen råder deg til å ikke bare bruke støvsugeren på gulvet, men alle horisontale flater og under sengen – ja, der støv samles. Du må også påse å bytte både støvsugerpose og partikkelfilter (HEPA-filter) regelmessig. Et slikt filter stopper de minste partiklene slik at de ikke forurenser inneluften.

Kai-Gustavsen-Foto-Norges-Astma-og-Allergiforbund-Tore-Fjeld
INNEKLIMAEKSPERTEN: Kai Gustavsen er fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern hos Norsk Astma- og Allergiforbund (NAAF). Foto: Tore Fjeld / NAAF.

– Å fjerne støv er veldig viktig, da det samler både lukt og fukt. Det varierer hvor ofte du trenger å gjøre det – barnefamilier med mye aktivitet hjemme bør støvsuge oftere enn andre. Har du mulighet, bør du ikke oppbevare støvsugeren på soverommet. Dette er fordi det over tid kan danne seg mugg og sopp i støvsugerposen, som igjen fører til vond lukt.

Tenk også over hva du gjør før du går inn i boligen din.

– Drar du for eksempel med deg mye skitt og sand, som resulterer i støv og partikler, kan det være lurt å gå til innkjøp av en avskrapningsrist og en fuktabsorberende dørmatte. Klimaet inne starter ute.

Også trekk fra dører og vinduer kan føre til dårlig inneklima. Da kan det lønne seg å montere tetningslister, som både kan gi bedre luft, mindre støv i vindusposten og redusere kostnadene til oppvarming.

– Et pollennett foran luftevinduet vil også være til hjelp for å minimere pollen i boligen, sier Gustavsen.

En annen viktig faktor for godt inneklima er fornuftig temperatur. Generelt bør den ligge på 20-22 grader.

– Temperaturmiljø og bevisst energi og strømbruk er veldig viktig. Kjøp gjerne inn termometer til de ulike rommene i boligen din. Noe av det enkleste du kan gjøre for bedre inneklima er å styre temperaturen.

Lufteventiler som gjenvinner varme

For et bedre inneklima kan du også gå til innkjøp av romventilatorer som gjenvinner varmen. ventilatoren filtrerer frisk uteluft før den forvarmer den ved å gjenvinne varme fra brukt luft. Slike ventilatorer kan blant annet styres via app og fjernkontroll, og er veldig fornuftig for de som ikke har ny bolig eller som mangler ventilasjon.

– Det er en rimelig løsning du kan montere rett i veggen. En slik lufteventil gjør at du slipper uønsket luft inn i boligen.

Selv om du går til innkjøp av en slik ventilator er det ifølge Gustavsen uproblematisk å åpne vinduene for å få inn lys og luft utenfra.

– En romventilator er bare er et supplement og vil ikke forstyrres av luft utenfra, sier han.

Gustavsen anbefaler deg å innimellom ta en sjekk i hjemme ditt for å se om ventilasjonen er som den skal. Hvordan luften oppleves i det du kommer inn i et rom kan ifølge NAAF gi en god indikasjon på om rommet er tilstrekkelig ventilert – og om det forekommer fuktskader i rommet eller i tilstøtende konstruksjoner.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen