Du har kanskje lest overskrifter som sier at du får betalt for å bruke strøm når strømprisen er negativ? Det høres nesten for godt ut til å være sant, og det er det også. Får du ikke med deg det fullstendige bildet, kan det fort bli unødvendig kostbart for deg.
Her får du vite hva minuspriser egentlig betyr, hvorfor de oppstår og hvordan det påvirker deg og lommeboken din – både på kort og lang sikt.
Når timesprisene for strøm blir lavere enn null kroner per kilowattime, betegner vi disse prisene som minuspriser eller negative strømpriser. Minuspriser oppstår når det er mer strøm tilgjengelig enn det som etterspørres. De oppstår oftest i sommerhalvåret, når det er mye vann i magasinene, høy produksjon fra sol og vind, og lavt forbruk.
Minuspriser oppstår oftest i sommerhalvåret på grunn av høy produksjon fra uregulerbar kraft som vind og sol.
I Norge, hvor 90 % av strømmen kommer fra vannkraft, kan store nedbørsmengder og flom føre til at kraftverkene må produsere mer strøm enn det er behov for – og da presses prisene ned.
Selv om 75 % av vannkraften er regulerbar, finnes det også elvekraftverk som ikke kan styre produksjonen. Når naturkreftene rår, som under ekstremværet «Hans» i 2023, kan minuspriser bli et faktum. For å unngå at strømnettet kollapser må man sikre at strømmen som produseres faktisk blir brukt av strømkundene, derfor må kraftprodusentene i slike scenarier betale for å bli kvitt overskuddsstrømmen.
I Norge produseres omtrent 90 % av strømmen fra vannkraft. Foto: mostphotos.com
Når strømprisen er negativ, får du som forbruker fratrekk på all strøm du bruker. Men selv om det kan være fristende å bruke masse strøm, så er det ikke nødvendigvis lurt å dusje, lage middag, ta oppvasken, vaske klær og lade elbilen den ene timen hvor strømprisen er lavest.
Det er viktig at du er klar over at:
Bruker du mye strøm samtidig, kan dette føre til at du får høyere kapasitetsledd på nettleia.
Som forbruker av strøm er det selvfølgelig fint å få så lav strømregning som mulig, men det er dessverre ikke bærekraftig i lengden. Negative priser er et signal om at strømnettet og kraftsystemet er i ubalanse, at man ikke klarer å balansere mengden kraft som produseres med hvor mye kraft kundene har behov for.
Det er de samme mekanismene som får prisene til å skyte i været i perioder om vinteren, bare motsatt. Da er det høy etterspørsel, men for lite kraft tilgjengelig, som er problemet. Da må strømprisene settes høyt for å få forbruket ned på nivå med den tilgjengelige kraften, og dette skjer vanligvis på tider av året hvor kundenes energibehov til f.eks. oppvarming, er mye høyere enn i timene med negative priser i sommerhalvåret.
De økte kostnadene et ubalansert kraftsystem fører til i vinterhalvåret overgår langt de reduserte kostnadene kundene får med negative priser i sommerhalvåret.
Om vinteren er det ofte høy etterspørsel, men mindre kraft tilgjengelig. Foto: mostphotos.com
Andre ulemper med negative strømpriser:
Minuspriser kan gi deg lavere strømregning – men ikke la deg lure av avisoverskriftene. Det er ikke gratis strøm, og det er ikke bærekraftig i lengden. Det viktigste du kan gjøre er å:
Få full oversikt over strømpriser og strømforbruk i Fortum-appen
I Fortum-appen får du full oversikt over strømpriser og strømforbruk.
For å få et kraftsystem som er best mulig rustet for fremtidens strømbehov, må fokuset være å få kraften dit den trengs, når folk og bedrifter trenger den. Mer stabile strømpriser vil også skape mer økonomisk forutsigbarhet, både for kraftprodusentene og strømkundene.