Home Fortumbloggen Derfor lades elbilen raskere med hjemmeladestasjon

Norske myndigheter har begrenset hvor mye effekt du kan lade elbilen med på stikkontakt. Med hjemmeladestasjon kan du lade raskest mulig.

Når du lader elbilen hjemme, så er det mulig å gjøre det med en ledning som kobles til en vanlig stikkontakt. Når du lader på denne måten er det viktig å huske at norske myndigheter (DSB) har vedtatt at det maksimalt kan benyttes en sikring på 10 ampere når man setter opp en stikkontakt som skal være fast ladepunkt for en elbil.

En sikring på 10 ampere begrenser ladingen til 2,3 kilowatt effekt. Moderne elbiler kan lade med alt fra 3,3 til 22 kilowatt (kW) effekt når de lades hjemme i garasjen, og det betyr at dersom du lader på en stikkontakt som er forskriftsmessig satt opp for lading av elbil, så får du ikke utnyttet maksimal effekt for lading av elbilen din. 11-22 kW krever 3-fas TN-nett med 400 V spenning. Det vanligste i Norge er IT-nett med 230 V.

Les mer om lading av elbil på vår samleside: Lading av elbil

Bruk en ekspert

For å vite hvor mye effekt du kan få hjemme gjennom en ladestasjon, så må en elektroinstallatør vurdere ditt elektriske anlegg. Ikke alle installatører har erfaring med hjemmeladere. Dersom du får en tilsynelatende lav pris bør du kanskje være litt skeptisk og spørre om referanser. Det kan også være lokale begrensninger hos netteier som krever en søkeprosess for å installere ladere for elbil. Vurderinger og søkeprosess vil bli ivaretatt av elektroinstallatøren.

En smart investering

En ladestasjon kan sees på som en investering i boligen. Ettersom andelen elbiler i Norge øker hurtig, så kan hjemmeladeren øke attraktiviteten til boligen ved salg. Dette gjelder spesielt i eller rundt storbyer hvor elbiltettheten er stor.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen