Home Fortumbloggen Dette kan skje hvis laderen er tilkoblet hele tiden

Kobler du laderen fra stikkontakten når du er ferdig med å lade? Konsekvensene dersom en lader som er plugget inn begynner å smelte og tar fyr, kan være enorme.

— Vi oppfordrer til at ladere fjernes fra stikkontakten når de ikke er i bruk, og at lading bør gjøres om dagen, sier varabrannsjef Per Svanæs i Fredrikstad brann- og redningskorps.

Ved overoppheting kan ladere for mobiltelefoner, nettbrett, pc-er og annet elektronisk utstyr smelte, og det kan oppstå brann. Også utstyr som er tilkoblet en defekt lader kan ta fyr dersom feil oppstår.

En som har opplevd at det gikk galt, er Benjamin Wallin. I fjor sommer kom han hjem til en mobillader i brann, etter å ha dratt fra huset med laderen plugget inn i veggen uten at den var koblet til en telefon.

Slik reduserer du brannfaren

For å unngå farlige situasjoner er anbefalingen å lade mens du selv er til stede, og at du drar ut stikkontakten når du er ferdig. Sørg også for at utstyret du lader ikke er tildekket, og at det ligger på et flatt, hardt underlag så varmen videreføres lett. Med andre ord; ikke lad i senga mens du sover!

— En bærbar pc er utstyrt med  en kjølevifte, og dersom luftinntaket til denne blir sperret, kan det bli en overoppheting som kan medføre antennelse.  Det som er spesielt farlig med brann i slike produkter er at røyken er meget giftig, og kan forårsake røykforgiftning og bevisstløshet, advarer Svanæs.

Les om hvordan røyken fra en mobiltelefon i brann på nattbordet ditt kan være dødelig.

Overoppheting er den skumle faktoren

Det skal være trygt å lade mobiltelefonen med en original lader, ettersom moderne mobiler er programmert til å stoppe ladingen så fort batteriet er fulladet. Det er først når mobilen, laptopen eller selve laderen som står plugget inn i veggen blir overopphetet at faren oppstår. Dette kan skje dersom det en feil oppstår og laderen eller telefonen ikke «forstår» at batteriet er fulladet.

Her kan du lese mer om hvordan det kan skje.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen