Home Fortumbloggen Din nybegynnerguide til varmepumpe

Hvem passer varmepumpe for? Hvilke boliger kan ha det? Kan du få støtte? Her er alt du trenger å vite før du skaffer deg varmepumpe.

En varmepumpe sikrer deg jevn temperatur innendørs, og gir deg lavere strømregning. Den gir nemlig mer varme enn den forbruker strøm, og er mer energieffektiv enn en panelovn.

På kalde dager sikrer varmepumpen god temperatur, mens den på kalde dager fungerer som en aircondition. Dessuten gir den også bedre inneklima ved å rense lufta for pollen og støv, og partikler fra vedfyring om vinteren.

Men det er en del å sette seg inn i for å velge akkurat den varmepumpen som passer best for hjemmet ditt. Noen varmepumper er kraftige nok til å varme opp en stor enebolig midt på vinteren, mens andre egner seg best i en liten leilighet. Noen varmepumper skal monteres på veggen, mens andre skal stå på gulvet.

Her er en oversikt over hva du bør tenke på når du skal velge varmepumpe.

Steg 1: Å velge riktig varmepumpe

Hvor bor du?

Bor du i Nord-Norge, i innlandet i Sør-Norge, eller et annet sted med kalde vintre? Eller bor du langs kysten med en mer temperert klimasone og milde vintre?

Hvor du bor er utgangspunktet for valg av varmepumpe, så finn ut hvilken klimasone du bor i. Du kan enkelt sjekke gjennomsnittstemperaturen for hjemstedet ditt det siste året på Yr.no.

Kort fortalt er det slik at bor du i et spesielt kaldt strøk i Norge, bør du vurdere en ekstra kraftig varmepumpe. Skal du bruke varmepumpe bare som tilleggsvarme-kilde, eller i en mindre bolig, holder det med en standardpumpe, som gir to-tre kilowatt.

Veggmodell eller gulvmodell?

En luft til luft-varmepumpe består av en innedel og en utedel, som omgjør kald uteluft til varmluft. Delene henger sammen ved hjelp av kjølerør og elektrisk kabel.

Varmepumpemontøren kan gi gode råd om hvor den beste plasseringen av varmepumpen er i boligen din, men i forkant kan det være lurt å tenke gjennom om du vil at innedelen skal monteres på veggen eller på gulvet.

Veggmodellene er de billigste, og gir deg størst valgmuligheter. Varmen blir også fordelt på en mer effektiv måte når varmepumpen henger på veggen.

Fordelene med gulvmodellene er at de som regel er mer stillegående og mindre synlige enn veggmodellene.

Hva slags varmepumpe skal jeg velge?

Bor du i en liten leilighet, eller i en stor enebolig? Det er spørsmålet når du skal finne ut hvor kraftig pumpe du trenger.

En liten leilighet, eller en godt isolert bolig i et mildt område, trenger ikke mer enn en standardpumpe, som gir to-tre kilowatt.

Bor du i et større hus, som kanskje er dårlig isolert, i et område som er kaldt, bør du heller kjøpe en kraftig eller ekstra kraftig pumpe.

Kan jeg få støtte fra Enova?

Mange fikk seg varmepumpe av typen luft-til-luft på 90-tallet. Siden de har vært på markedet lenge, gir ikke Enova pengestøtte til installeringen av disse. Men ifølge Enova er den type pumpe likevel et ypperlig energitiltak.

I tillegg til luft-til-luft, finnes det varmepumper for væske-til-vann, luft-til-vann og avtrekksvarmepumpe. Fram til 1. juli 2021 kvalifiserer alle disse støtte fra Enovatilskuddet. Da avvikles støtten for luft-til-vann-varmepumpe og avtrekkspumpe. Støtten til væske-til vann-varmepumpen opprettholdes.

Væske-til-vann-varmepumpen henter energi fra fjell, jord eller sjø. Den kalles også bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe.

Luft-til-vann-varmepumpen varmer opp vann ved hjelp av kald uteluft.

Avtrekksvarmepumpen, eller ventilasjonsvarmepumpe, gjenvinner ventilasjonsrom fra våtrom eller kjøkken.

Alle disse varmepumpene er avhengige av et vannbårent system, enten radiatorer eller rør i gulvene, som sender det varme vannet rundt i huset.

Les også: Derfor er varmepumpe gull verdt om sommeren

Steg 2: Når du skal installere varmepumpe

Valg av leverandør er viktig når du skal kjøpe varmepumpe. Be leverandøren om referanser og sjekk disse før du inngår avtale. Du kan også be om en uforpliktende befaring i boligen i forkant av kjøpet, hvor dere sammen går gjennom plassering av både inne- og utedel. Dette bør du tenke på ved installering:

  • På grunn av støy, bør utedelen plasseres i god avstand fra soverom og naboer. I tillegg bør den ha god tilgang på luft, og det må være mulig å drenere vann fra avriming bort fra huset. For å hindre at det danner seg en stor isklump på utedelen, kjører varmepumpen selv i gang en avrimingsprosess for å smelte bort is og rim. Utedelen bør plasseres på et lite værutsatt sted, for å være sikker på at avrimingen går som den skal.
  • Innedelen bør plasseres i rommet dere oppholder dere mest i, og med avstand til tak, vegger og møbler.
  • Fordi varmepumpen trenger strøm, er det viktig å finne ut om du må installere en ny strømkurs. Det vil påvirke installasjonskostnadene.
  • Når du har valgt leverandør, bør du be om en skriftlig avtale som inkluderer plassering av varmepumpen i forkant av installasjonen.

Steg 3: Slik holder du varmepumpen i god stand

Installering av varmepumpe er en betydelig engangsutgift, og koster normalt et sted mellom 15 000 kroner og 30 000 kroner inkludert montering. Derfor er det ekstra viktig med godt vedlikehold, slik at varmepumpen holder seg i 12-15 år.

Les også: Husk å rengjøre varmepumpen

Med disse tipsene tar du best mulig vare på varmepumpen din:

  • Rens filteret minst én gang i måneden. Ta det av og støvsug det skikkelig.
  • Ikke slå varmepumpen av og på, men behold en stabil temperatur. Å slå av varmepumpen om natta er en unødvendig belastning av varmepumpens mekanikk. I tillegg må varmepumpen jobbe for å øke temperaturen på morgenen, og da går vinninga opp i spinninga.
  • Du trenger bare å slå av varmepumpen hvis du skal være bortreist i flere måneder. Skal du bare være borte i to uker, bør den stå på.
  • Ikke bruk de automatiske innstillingene. Med autofunksjonene kan varmepumpen begynne å kjøle hvis det for eksempel kommer inn sollys som varmer opp boligen en liten stund.


Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen