Home Fortumbloggen Effektiv oppvarming gjør hyttelivet grønnere og rimeligere

Med disse fem tipsene kan du ta med de grønne og smarte vanene dine hjemmefra og inn i hyttetilværelsen.

Vintersesongen er i full gang, og flere av oss trekker ut av byene og inn på de lune hyttene våre.

For mange betyr dette å gå fra grønne og elektriske hjem til eldre bygg utstyrt med ikke-elektriske varmekilder som peis eller vedovn.

Men, det finnes gode grunner til å videreføre de grønne og smarte oppvarmingsvanene du har hjemme og inn i hyttelivet. Her finnes det nemlig store sparemuligheter – både med tanke på miljøet og på strømregningen.

Her kommer noen tips som kan gjøre oppvarmingen av hytta både grønnere og mer energieffektiv. Husk at du også kan finne mange gode strømsparetips i Mitt Fortum-appen!

1. Erstatt den gamle vedovnen

Selv om en vedovn føles essensiell for den gammeldagse hytteopplevelsen, finnes det mange ulemper ved å holde fast på de eldre modellene.

For eksempel avgir tradisjonelle vedovner vesentlig større mengder partikkelutslipp enn sine moderne motparter, som utgjør et stort miljøproblem. På vinterstid er dette også et problem for astmatikere, og for mennesker som bor i tettbygde strøk.

Eldre vedovner er heller ikke spesielt effektive på å holde på varmen. Ovnene opererer med ufullstendig forbrenning, hvor det ikke er tilstrekkelig med oksygen i kammeret. Det gjør at de ikke klarer å utnytte mer enn rundt 50-60 prosent av varmekapasiteten i veden.

Eldre modeller skiller seg fra moderne rentbrennende vedovner, ved at de har bedre isolasjon og tilfører ekstra oksygen under fyring. Dette gir ekstra forbrenning av røykgassen, som gir opptil 90 prosent mindre partikkelutslipp.

Rentbrennende ovner utnytter også over 80 prosent av vedens varmekapasitet. Her kreves mindre ved for å varme opp hytta, samtidig som mer av varmen holdes inne i rommet i stedet for å gå ut pipa.

Ved å investere i en nyere vedovn sørger du dermed for at luften i hytta blir bedre, samtidig som du bruker mindre penger på brensel.

2. Invester i varmestyring (eller koblingsur)

Ofte kreves det mindre energi enn vi tror til å varme opp hytta til et komfortabelt nivå. Dersom hytta har innlagt strøm, kan det lønne seg å installere et varmestyringsanlegg som kan fjernstyre oppvarmingen.

Kobler du et anlegg til de elektriske varmekildene dine, så kan du sørge for en effektiv og sakte oppvarming av hytta som ikke plutselig krever store mengder strøm.

Dette gjør oppvarmingen mer sømløs og praktisk, samtidig som at varmeutstyret ditt opererer optimalt med lavest mulig energiforbruk.

Varmestyringsanlegg kan spare deg for store summer når strømregningen kommer, spesielt i hytter som er plaget av trekk og dårlig isolerte vegger.

Likevel trenger du sannsynligvis ikke det mest kompliserte utstyret for å forhindre at du «fyrer for kråkene». For eksempel kan billige koblingsur også benyttes. Koblingsur benyttes for å slå strømmen av og på til faste tider, og kan sørge for en effektiv oppvarming av hyttearealet.

Les også: Hvordan gjør du hytta smart og trygg?

3. Vurder om en varmepumpe kan fungere for hytta di

Luft-til-luft varmepumper kan være gode og grønne alternativ til tradisjonell elektrisk fyring, og for mange kan de også være et bedre alternativ enn styringsanleggene.

Sammenlignet med andre oppvarmingskilder, oppnår varmepumper samme temperaturer for vesentlig mindre energi. Oppvarmingen skjer også uten å gjøre luften tørr og irriterende for luftveiene, slik for eksempel panelovner kan gjøre.

Å gå til innkjøp av varmepumpe til hytta kan kanskje virke som en stor investering, men er du ofte nok på hytta kan det absolutt lønne seg.

Likevel argumenterer mange for at den billige oppvarmingen gjør terskelen for å skru ned temperaturen, noe som kan utjevne den økonomiske gevinsten ved varmepumpen. Pass på at du ikke strekker deg etter kontrolleren for ofte.

4. Erstatt gamle panelovner

Det finnes flere grunner til å erstatte de gamle panelovnene som varmer opp hytta. Som nevnt har ovnene en tendens til å tørke ut luften i rommet, noe som kan ha en irriterende effekt på luftveiene.

Eldre panelovner er også svært lite kostnadseffektive, noe som er tilfellet med det meste av utdaterte hvitevarer.

Oppvarmingen av bygg tar tid, og innstillingene du kan operere med er ofte begrensede, og dermed er det vanskelig å optimalisere bruken.

Om det ikke frister å ta steget helt ut med innkjøp av varmepumpe for å oppnå energieffektivitet, kan en oppgradering av panelovn hjelpe deg langt på vei.

Ikke bare er de nymoderne panelovnene mye kjappere i drift enn sine forgjengere, men mange av dem kommer også med en rekke smartfunksjoner som kan hjelpe til med å holde kostnadene nede.

Les også: Slik får du oversikt over strømforbruket på hytta

5. Hold varmen på under vinteren – men ikke overdriv

Sprengte rør og frostskader er mangt en hytteeiers verste mareritt. Dersom du er en av dem som ikke skrur av strømmen når du forlater hytta, anbefales det at du alltid lar litt varme stå på når du forlater hytta for vintersesongen.

Her trenger du likevel ikke overdrive oppvarmingen.

Hovedprinsippet er at du aldri skal la temperaturen falle under 10 grader. Dette gjelder alle rom hvor det finnes vannledninger i gulv og vegger.

Dersom du forsikrer seg om hvilke rom dette faktisk gjelder, kan du begrense oppvarmingen til kun disse rommene og lukke døren og stenge av oppvarmingen for resten av dem.

Vi ønsker deg en fortsatt fin og varm hyttesesong!

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen