Home Fortumbloggen Effektive strømsparetips som faktisk monner

Å redusere strømforbruket har økonomiske fordeler og bidrar til å redusere belastningen på strømnettet. Her får du en god håndfull enkle strømsparetips som hjelper deg å senke strømforbruket ditt.

Desto mindre strøm vi bruker, jo bedre er det for både lommeboka og strømnettet. Men hvilke strømsparetips er det som faktisk monner – uten at det gjør hverdagen unødvendig upraktisk?

Lys i stue GettyImages 
Det er mye du kan gjøre for å spare strøm i boligen din. Illustrasjonsfoto: GettyImages

Husk at strømprisene endrer seg fra time til time og strømmen er ofte dyrere om morgenen og ettermiddagen.

Mye strøm til oppvarming

I tillegg koster strøm som regel mer om vinteren enn om sommeren, og det er om vinteren strømforbruket er høyest. I en vanlig bolig i Norge går mellom 60-80 prosent av strømforbruket til oppvarming. På kalde og hustrige høst- og vinterkvelder er det ingen som ønsker å fryse, men noen tiltak du kan gjøre uten at det går utover komforten:

1. Senk innetemperaturen

En tommelfingerregel er at for hver grad du senker temperaturen, reduserer du strømforbruket med 5 %. Kanskje du ikke trenger å ha det like varmt i hele huset? Lukk dørene til rom du ikke bruker så ofte. Det anbefales også å ha litt lavere temperatur på soverommene for å bedre søvnkvaliteten.  

panelovn-elektronisk-termostat
Senker du temperaturen med en grad, reduserer du strømforbruket med rundt 5 %,

2. Installer varmepumpe

Å installere varmepumpe er noe av det smarteste du kan gjøre for å spare strøm til oppvarming. En luft-til-luft varmepumpe vil i snitt kunne redusere oppvarmingskostnadene med omtrent 40 prosent, og de fleste vil ha spart inn investeringen i løpet av 3-5 år, litt avhengig av hvor mye varmepumpen koster og hvor mye strøm de bruker. 

Varmepumpe
En varmepumpe kan redusere oppvarmingskostnadene dine betraktelig. 

3. Sjekk temperaturen på varmtvannsberederen

Den trenger ikke å være høyere enn 75 grader. Ofte er fabrikkinnstillingen satt mye høyere. OBS: Få kyndig hjelp til å justere temperaturen og pass på at den ikke blir satt for lavt, da dette kan gi grobunn for legionella. 

4. Dusj kortere og installer sparedusj

En 10-minutters dusj kan koste ganske mange kroner når strømprisen er på det høyeste. Installerer du en sparedusj kan du halvere vannforbruket. Klarer du i tillegg å redusere dusjetiden kan du spare betydelig, spesielt om dere er flere i husholdningen. Et annet tips er å dusje om kvelden. Da vil varmtvannsberederen varme opp vannet om natten, når strømprisene som regel er rimeligst. 

Sparedusj
Med sparedusj kan du halvere vannforbruket. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

5. Etterisolering av bolig

Mange eldre boliger har utilstrekkelig isolasjon, og ved å etterisolere kan du redusere varmetapet betydelig. Har du gamle og trekkfulle vinduer bidrar også disse til varmetap. 

Etterisolering loft
Etterisolering er et effektivt tiltak for å redusere strømforbruket i boligen din. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

6. Unngå varmetap med tetningslister 

Sprekker i dører og vinduer kan være med å øke strømforbruket ditt. Varmetapet kan unngås ved å bytte ut gamle og slitte tetningslister med nye. Disse får du kjøpt for en billig penge på de fleste byggevareforretninger.

Noen av tiltakene over er enkle og rimelige å utføre. Enkelte krever litt investering, men sjekk om du kan søke støtte fra Enova dersom du ønsker å energieffektivisere boligen din ytterligere. 

Fortum Smartlading gjør elbillading enkelt og rimelig

Elbillading kan fort bli en av de største utgiftspostene når det kommer til strømforbruk, men du sparer heldigvis utgifter til fossilt drivstoff. Det betyr likevel ikke at du bør lade helt ukritisk. Det kan være mye å spare på å lade når det er minst trafikk på strømnettet, når strømprisene som regel er på det rimeligste.  Dette kan styres automatisk ved hjelp av Fortums tjeneste Smartlading.  Det eneste du trenger er elbil, lader og minst én boenhet med Fortum-avtale.

Fortum-lade-elbil
Med Fortum Smartlading lades bilen når strømprisen er på det laveste. 

 Alt du som elbilfører gjør er å plugge i bilen, og så vil bilen planlegge ladingen for døgnet. Er den dyr, så stanser ladingen. Og siden strømprisen settes et døgn i forkant, er det både veldig forutsigbart og veldig enkelt. Du kan selv sjekke strømprisen i sanntid og strømprisen påfølgende dag på Fortums nettsider eller i Mitt Fortum-appen. 

Les hvordan Ørjan (56) sparte 2500 kroner på fem måneder med Fortum Smartlading.

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen