Home Fortumbloggen Effektive strømsparetips som faktisk monner

Å redusere strømforbruket har økonomiske fordeler og bidrar til å redusere belastningen på strømnettet. Her får du en indikasjon på hva ulik elektronikk koster å bruke, i tillegg til en god håndfull enkle strømsparetips som senker strømregningen din.

Desto mindre strøm vi bruker, desto bedre er det for både lommeboka og strømnettet. Nøyaktig hva man bør gjøre for å kutte strømforbruket (og dermed også strømregningen) kan imidlertid være litt vanskelig å finne ut av. 

Hva er det som faktisk monner – uten at det gjør hverdagen unødvendig upraktisk? 

For å hjelpe deg med dette går vi her gjennom en del helt konkrete eksempler, og viser også til de raskeste og mest treffsikre metodene for å spare strøm generelt. Husk at strømprisene endrer seg fra dag til dag og er ofte dyrere på vinteren enn på sommeren. Under er en illustrasjon på hvordan du kan spare penger ved å flytte strømforbruket ditt til rimeligere tidspunkter. For å gjøre det lett tar vi utgangspunkt i at 2 kr/kWh er prisen når de fleste bruker strøm, som ofte er om morgenen eller rett etter arbeidstid, og 1 kr/kWh er prisen på formiddagen eller utover kvelden.

Så mye koster en klestørk

Å finne tall på hvor mye alle dingsene i huset ditt bruker av strøm kan være utfordrende – med mindre du er strømleverandør! Derfor har vi i Fortum knust noen tall som illustrerer når og hvordan du bør bruke ulike dingser for å selv kunne knuse tallene i bunnen av strømfakturaen din. 

Klesvask er en av de mer energikrevende aktivitetene i et moderne hjem, og en runde i vaskemaskinen vil koste deg rundt 2 kroner og 40 øre. Å sende klærne en rundtur inn i tørketrommelen koster deg på sin side rundt 6 kroner per omgang. Begge eksemplene gjelder om du gjør dette mens strømmen er dyr, altså – hvilket vil si rundt 18:00. En klesvask med både vasking og tørking i maskin kan derfor koste deg opp mot 8 kroner og 40 øre - i hvert fall med dette eksempelet som utgangspunkt.

Dersom du i stedet venter med klesvasken til for eksempel 22:00 eller gjør det midt på dagen, kan du fort spare penger. Klesvasken vil da beløpe seg til rundt 1 kroner og 20 øre, mens tørken lander på 3 kroner. Det vil si 4 kroner og 20 øre for hele klesvaskprosessen. Med forbehold om at prisene i dette eksempelet hadde holdt seg slik hele året, og du hadde vasket og tørket i maskin tre ganger i uken på de dyre tidspunktene, ville det kostet omtrent 1022 kroner på et helt år. Hadde du der imot konstant vasket klær på de rimelige tidspunktene, ville det kostet omtrent 511 kroner. 

Og som ordtaket sier: mange bekker små gjør en stor å. Alle disse små strømhungrige bekkene kan du se flere av i eksemplene under, og disse gir også en indikasjon på hvor mye ulike elektriske apparater koster å benytte seg av: 

 

Bruk ved høy pris

Bruk ved lav pris

Antall i uken

Innsparing månedlig

Innsparing årlig

Oppvaskmaskin

2 kroner

1 krone

5 ganger

21,7 kroner

260,7 kroner

Vannkoker

16 øre

8 øre

7 ganger

2,4 kroner

29,2 kroner

Platetopper

2 kroner

1 krone

7 ganger

30,4 kroner

365 kroner

Air fryer

76 øre

38 øre

7 ganger

1,7 kroner

19,8 kroner

Stekeovn

2 kroner

1 krone

7 ganger

30,4 kroner

365 kroner

 

Hver for seg høres kanskje ikke besparelsene så store ut. Men å sitte igjen med over 1500 kroner ekstra på slutten av året er jo nokså betydelig - og det gjelder kun de elektroniske apparatene over. Og vi vil også påstå at det er betydelig mer gøyalt å bruke de pengene på for eksempel en god middag eller en ferie, enn på å betale for strøm når den er dyr.

Fortum Smartlading gjør elbillading enkelt og rimelig

Har du i tillegg elbil, er dette fort en av de største utgiftspostene når det kommer til strømforbruk. Heldigvis tilbyr vi Fortum Smartlading, en tjeneste som lar deg lade bilen helt smart – helt automatisk. Det eneste du trenger er elbil, lader og minst én boenhet med Fortum-avtale.

Som vi nevnte om over har det seg slik at strømprisen varierer ganske mye gjennom et døgn, og derfor lønner det seg å lade når prisen er lavest. 

Likevel er det ikke så veldig praktisk å stå opp klokka 03:00 om natta bare for å lade gunstig – men det trenger du da heller ikke. 

Fortum Smartlading gjør dette for deg, ved å lade når det er minst trafikk på strømnettet, og altså rimeligst strøm. Alt du som elbilfører gjør er å plugge i bilen, og så vil bilen planlegge ladingen for døgnet. Er den dyr, så stanser ladingen. Og siden strømprisen settes et døgn i forkant, er det både veldig forutsigbart og veldig enkelt. Du kan selv sjekke strømprisen i sanntid og strømprisen dagen etter på Fortums nettsider.

Les hvordan Ørjan (56) sparte 2500 kroner på fem måneder med Fortum Smartlading her.

Fem enkle triks for å spare strøm

I tillegg til de helt konkrete eksemplene over kan det være nyttig med noen generelle pekepinner på bruksmønster. Derfor følger her noen tips for grep du kan ta i hverdagen som garantert vil hjelpe deg med å spare enda mer strøm: 

  1. Vask klær på lavere temperatur: Ved å vaske klær på lav temperatur og bruke kortere programmer, kan du redusere energiforbruket. Selv om det kan virke som en liten besparelse, kan du spare rundt 200 kilowattimer per år ved å bruke økoprogram, som tilsvarer omtrent 180 kroner.
  2. Slå av lyset i ubrukte rom: Selv om å slå av lyset i ubrukte rom ikke har en veldig betydelig innvirkning på strømregningen, kan kombinasjonen av flere små tiltak utgjøre en stor forskjell. Bytt ut gamle lyspærer med energieffektive LED-pærer og slå av lyset når rommet ikke er i bruk.
  3. Reduser varmtvannsforbruket: Varmtvann er en av de største utgiftene. Ved å bytte til en sparedusj og gjøre små justeringer i dusjvanene dine, som å dusje på treningssenteret eller redusere vanntemperaturen, kan du oppnå betydelige besparelser på strømregningen.
  4. Senk temperaturen i rom du sjelden er i: Ved å senke temperaturen i rom som brukes i korte perioder, som inngangspartiet eller en, kan du redusere oppvarmingsbehovet. Hver grad du senker temperaturen, reduseres oppvarmingskostnaden med fem prosent. 
  5. Etterisolering: Etterisolering er en viktig faktor når det gjelder å spare strøm. Mange eldre boliger har utilstrekkelig isolasjon, og ved å etterisolere kan du redusere varmetapet betydelig. Sørg også for at vinduene er av høy kvalitet for å minimere varmetapet gjennom dem.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen