Home Fortumbloggen Elektrifisering kuttet CO2-utslipp fra Moss-fabrikk med 32 000 tonn

I dagens episode av podcasten Grønn Sone har jeg pratet med Hans Joachim Motzfeldt på Rockwoll-fabrikken i Moss. Han forteller om hvordan steinull-produsenten Rockwool etter mange års drift har gått over til å bruke strøm fra fornybar energi.

Motivasjonen var å kutte i CO2-utslippene fra fabrikken. Fra en koksbasert ovn til elektrisk ovn har fabrikken laget sin helt egen elektriske «vulkan» i bygget. Prosessen gjør at fabrikken får smeltet stein og utnyttet dette som isolasjon.

Som verdens største produsent av steinull har Rockwool evnet å kutte direkte utslipp fra fabrikken med 80 prosent. Dette tilsvarer 32 000 tonn per år. Det har også gjort fabrikken mer effektiv. Eget avfall fra produksjonen er nemlig redusert med 99 (!) prosent, og avfallet som tidligere gikk på deponi, kan nå resirkuleres.

Motzfeldt påpeker at produksjonen har blitt langt mer stabil etter at de tok i bruk strøm fra fornybare kilder. Den nye teknologien som de har skapt kan også tas i bruk på andre fabrikker, ikke bare i Norge, men i hele verden.

Valget til Motzfeldt og Rockwool-fabrikken har åpnet en helt ny verden av muligheter, markeder, og sikre arbeidsplasser lokalt.

Hør mer om Motzfeldts erfaringer om viktigheten av energieffektivisering og hvorfor det som er bra for klima og miljø, også er bra for bunnlinja i episode fire!

 

Grønn sone er en podcast av Fortum og kan lyttes til i alle podcastplattformer som for eksempel Spotify.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen