Home Fortumbloggen Sjekk hva slags elektrisk arbeid du kan gjøre selv

Det kan være lurt å holde fingrene unna jobber som kun elektrikere og fagfolk skal håndtere – hvis ikke risikerer du både å sette liv og bolig på spill. 

Dersom du er praktisk anlagt så kan det nok være fristende å spare penger på å gjøre de mindre elektriske arbeidene hjemme selv – som å skifte deksel på brytere, skifte støpsler eller reparere bordlampen som er gått i stykker. 

Noen av småjobbene kan du faktisk gjøre selv, men før du setter i gang bør du har lest deg opp på akkurat hvilke det er, slik at du ikke gjør ting du aldri skulle gjort.

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) har laget en konkret liste over hva slags elektrisk arbeid du har lov til å gjøre hjemme selv:

  • Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

  • Montere og skifte varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel.

  • Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording.

  • Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.

  • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, inkludert montering av ledningsbrytere.

  • Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

 

Jobber som ikke står på denne lista, skal du alltid overlate til elektrikere eller andre kvalifiserte fagfolk

Ikke legg varmekablene selv

Det betyr blant annet at større elektriske jobber og arbeid på boligens elektriske anlegg skal utføres av elektrikere. Det samme gjelder legging av fastmonterte varmekabler.

Mange tror feilaktig at de kan legge varmekabler selv, at det er gode penger spart på å gjøre det, for så å få en elektriker til å koble dem til det elektriske anlegget etterpå. Men det er bare faglærte som har lov til å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler.

Trosser du regelverket og gjør elektrisk arbeid du ikke har lov til, kan resultatet fort bli både varmgang og brann. Da risikerer du ikke bare at forsikringsselskapet nekter å dekke skade som måtte oppstå, men også liv og helse.

Det er ikke uten grunn at elektrikeren har en solid utdanning og at bygging av elektriske anlegg er strengt regulert gjennom lover, forskrifter og normer. Så når du skal få utført arbeid på elektriske anlegg eller utstyr, bør du bruke fagfolk. Det kan redde både ditt og familiens liv.

 

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen