22.10.2019
1 Min

Er det billigst å varme opp huset med strøm eller ved?

Når vinterkulda biter, er det ekstra deilig å komme inn i en god og varm stue og slenge seg på sofaen. Hvilken er egentlig den billigste oppvarmingsløsningen? Strøm eller ved? Her har du svaret!

Ved å brenne én kilo tørr ved i en moderne vedovn, genereres det omtrent tre kilowattimer (kWh) med energi, som igjen blir til varme i hjemmet ditt. Dette er like mye energi (altså strøm som blir til varme) som tre store panelovner som går på full guffe bruker i løpet av en time.

Prisen du må ut med for å varme opp boligen er omtrent den samme om du bruker ved eller strøm: 1 krone per kWh. Ta høyde for at:

  • du må ha en moderne, rentbrennende vedovn. Det gir deg maksimal energiutnyttelse fra vedkubbene.
  • du må kjøpe ved i store kvanta. Ikke kjøp de små, dyre sekkene som selges på bensinstasjoner og andre steder
  • når du fyrer med strøm må du ha et bevisst forhold til hvor hardt du guffer på panelovnene, du kan spare mye strøm ved å skru ned bare litt. Hvis du senker eksempelvis fra 21 til 20 grader, kan du redusere forbruket til oppvarming med 5%

Les mer om strømsparing på vår samleside: Strømsparing

Er vedfyring skadelig?

Folkehelseinstituttet informerer om at høye konsentrasjoner av vedfyringspartikler i luften kan være et problem, særlig på kalde vinterdager. Dette er særlig uheldig for astmatikere, som i mange tilfeller vil oppleve luftveisproblemer takket være de bittesmå partiklene som trekkes langt ned i halsen og lungene. Ifølge SSB står vedfyring for hele 60 prosent av det totale partikkelutslippet i Norge.

Kilde: fhi.no 

10 tiltak for en tryggere bolig

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér