Home Fortumbloggen Er det rimeligst å varme opp huset med strøm eller ved?

Når vinterkulda biter, er  strømprisene stort sett høye og forbruket likeså. Mange lurer derfor på hva som er den billigste oppvarmingsløsningen? Strøm eller ved? Her har du svaret!

Ved å brenne én kilo tørr bjørkeved i en moderne vedovn, genereres det omtrent 3,9 kilowattimer (kWh) med energi, som igjen blir til varme i hjemmet ditt. Dette er like mye energi (altså strøm som blir til varme) som tre store panelovner som går på full guffe bruker i løpet av en time.

Prisen for å varme opp boligen med strøm uke 5 i 2021 er i snitt 77 øre/kWh (data fra strømbørsen Nordpool), men på noen tider av døgnet kan strømprisen være det dobbelte. I tillegg kommer nettleie og fortjenesten til strømleverandør. 

Prisen for oppvarming med ved er noe vanskeligere å regne ut, da ulike typer ved inneholder ulike mengder energi. Fuktprosenten og ovnens effektivitet vil påvirke hvor mye energi som kan hentes ut. Hvis vi tar utgangspunkt i norgesfavoritten, bjørkeved, og snittprisen på én sekk som er omtrentlig 60kr for 40 liter, kommer vi frem til følgende regnestykke: 40 liter bjørkeved x 1,3 kWh = 52 kWh per sekk - eller 115 øre per kWh. Kort oppsummert betyr det at du kan spare noe ved å fyre med ved når strømprisene er høye på morgen og ettermiddag, om du kjøper ved i store volumer (for å få best mulig pris). 

Ønsker du å redusere strømkostnadene dine, lønner det seg å investere i varmepumpe, nye vinduer og lignende. Kunder som har Grønt valg i strømavtalen sin, har tilgang på en energirådgiver som hjelper til med energioptimalisering av boligen. Du kan spare store summer årlig!

Les om Grønt valg ›

Vedfyring er skadelig

Den eventuelle besparelsen i kroner og øre med vedfyring har en negativ bi-effekt du må være klar over. Folkehelseinstituttet informerer om at høye konsentrasjoner av vedfyringspartikler (PM) i luften kan være et problem, særlig på kalde vinterdager. Dette er særlig uheldig for astmatikere, som i mange tilfeller vil oppleve luftveisproblemer takket være de bittesmå partiklene som trekkes langt ned i halsen og lungene. Ifølge SSB står vedfyring for hele 60 prosent av det totale partikkelutslippet i Norge.

De færreste er klar over at vedfyring med en ny øko-merket ovn produserer samme mengde PM 2.5 på én time som seks tunge kjøretøy med EURO 6 merking. PM er en forkortelse for Particle Matter. Det er ørsmå partikler som slippes ut med avgassene fra vedfyringen.

Kilde: fhi.no 

Hvordan tenne opp i en peisovn?

I en moderne peisovn er det best å bygge bålet med to større kubber i bunnen, etterfulgt av to medium kubber lagt 90 grader. Deretter legger du på opptenningsved og typisk to opptenningsposer  sammen med småved på toppen. Du skal altså tenne opp fra toppen. Da får du en renere forbrenning, høyere effektivitet og mindre partikler opp gjennom pipa. Døra kan ofte stå litt på gløtt for å gi litt ekstra oksygen i starten. 

Hvordan sjekke kvaliteten på ved?

Vedens kvalitet er avgjørende for en ren og effektiv forbrenning.

  • Veden skal gjerne ikke ha høyere fuktprosent enn cirka 20 prosent. Aller helst kan du skaffe en fuktighetsmåler for noen hundrelapper.
  • Se etter lys ved uten sorte prikker.
  • Med litt øvelse kan du også slå veden mot hverandre og høre etter om du får en lys skarp lyd.
  • Ha på litt såpevann på den ene kortsiden og blåse hardt i motsatt ende. Lager du skum er veden tørr.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen